Rogaliki drozdzowe z marmolada rozana

rogaliki drozdzowe z marmolada

Miekkie i pachnace rogaliki z nadzieniem rozanym kojarza mi sie z moja kochana babcia, ktora ma jakis magiczny talent do wszystkich drozdzowych wypiekow! Jej drozdzowki zawsze rosna ponad miare.. a jak smakuja! <3 Niestety nie czesto moge zatopic zabki w tych pysznych rogalach, co spowodowane jest moja niecierpliwoscia zwiazana z oczekiwaniem na wyrosniecie ciasta drozdzowego.

Jednak nie zniechecajcie sie czasem przygotowania. Wiekszosc drozdzowych wypiekow wymaga od nas odrobinki poswiecenia.. no chyba, ze posiadamy superhiper magiczna mise, ktora przyspiesza wyrastanie ciasta haha :D – gdzies o takiej slyszalam…

Kochani ostrzegam! Nie ludzmy sie :D – nie ma mowy o sporobowaniu tylko jednego rogalika! Sa tak pyszne, ze po pierwszym siegasz po drugiego, trzeciego, czwartego… :) haha

Z podanej porcji wychodzi naprawde duzo ragalikow… aleee z uwagi na moja slodyczowa pazernosc troche zaluje ze nie upieklam ich z podwojnej porcji hahaha :D Nieeee, nieee sama nie ”opedzlowalam” wszystkich rogalikow.. chociaz bylo blisko hahaha :D  Powstrzymalam sie i zostawilam kilka na ”sprobowanie” dla rodzinki;) Bardzo im smakowaly i szybko sie z nimi rozprawili!

Nawiazujac do rzeczy bardziej istotnych:  jesli nie macie w domu marmolady mozecie nadziac je nutella, dzemem, masa makowa lub po prostu nie nadziewac ich niczym! Zapewniam, ze wtedy tez sa przepyszne ;)

 

Skladniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 (125g) kostki masla
  • 1/2 (125ml) szklanki cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 25g swiezych drozdzy lub 1 lyzka suchych drozdzy
  • 3 duze jaja
  • 4 1/2 szklanki maki pszennej (u mnie tortowa)
  • twarda marmolada rozana+ 3-4 lyzki roztopionego maselka

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drozdze pokruszyc do malego naczynia, dodac po lyzce maki i cukru.
Mleko podgrzac, az bedzie letnie i 1/4 szklanki zalac drozdze, dobrze wymieszac i zostawic az zaczyn zacznie ”rosnac”.
Reszte (3/4 szklanki) mleka zagotowac i dodac do niego cukier i maslo. Nastepnie odstawic z palnika, aby wystyglo.
Przygotowac duza miske wlewajac do niej ostudzone mleko z cukrem i tluszczem, wsypac make, dodac rozczyn z drozdzy, jaja i mieszac do momentu az utworzy sie miekkie ciasto.
Wylozyc na stolnice i wyrabiac do momentu kiedy stanie sie gladkie i lsniace. Dobrze wyrobione ciasto przelozyc z powrotem do miski, przykryc siereczka/folia plastkiowa i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1h do podwojenia objetosci.
Wyrosniete ciasto podzielic na 3 czesci. Z kazdej rozwalkowac kolo o srednicy ok.22cm.

BEZ NADZIENIA

Kazde kolko posmarowac roztopionym maslem, podzielic na 8 trojkatow i zwijac rogaliki ukladajac je na wysmarowanej blasze. Posmarowac maslem, przykryc czysta sciereczka i zostawic jeszcze do wyrosniecia.

Z NADZIENIEM

Kazde kolko podzielic na mniejsze trojkaty.
Na kazdym trojkacie nakladac po ok.1 lyzeczcei marmolady i zwijac rogaliki.
Posmarowac maslem, przykryc i zostawic do wyrosniecia. (mozna pominac)
Piec 8 – 10 min w temperaturze 200ºC, wyjac z piekarnika i jeszcze gorace ponownie posmarowac maslem (pominelam).
Zostawic do wystygniecia.

* Zamiast rogalkow mozesz zrobic buleczki. Po prostu z ciasta uformuj kuleczki. W nich mozesz zrobic dziurki i nadziac je np. marmolada. Zlepic dziurki i piec w 200ºC.

Smacznego :)

About these ads

20 uwag do wpisu “Rogaliki drozdzowe z marmolada rozana

  1. Kochana Ty moja, właśnie upiekłaś moje najukochańsze rogaliki!:D Ja uwielbiam takie puchate, prosto z pieca (nie raz jeszcze gorące) z tą pyszną marmoladą (koniecznie) różaną :D

    • Cristino bardzo sie ciesze, ze skorzystalas z mojego przepisu i ze rogaliki smakowaly :)
      Dziekuje serdecznie za komentarz! Mi rowniez pozostaje zyczyc Ci udanych wypiekow.
      Zapraszam czesciej na bloga – moze jeszcze jakis przepis Ci sie przyda ;)
      Pozdrawiam goraco :)

  2. Witaj Klaudio:) napewno skorzystam z Twoich wypiekow jeszcze nie raz ale teraz mam prosbe czy przez przypadaek nie masz przepisu na marmolade rozana?bylabym bardzo wdzieczna,tak bym chciala upiec paczki z ta marmolada a tu gdzie mieszkam poprostu nie ma:( wiec nie pozostaje mi nic innego jak poprosic,dziekuje bardzo za pozdrowienia i tez przesylam moc serdecznosci:)

    • Niestety nie posiadam zadnego przepisu na domowa marmolade :(
      Kiedys nosilam sie z zamiarem zrobienia wlasnej marmolady, ale skonczylo sie na powidlach sliwkowych :P
      Jedyne co moge Ci doradzic w tej sytuacji, to nadzianie paczkow budyniem, ajerkoniakiem, domowymi dzemami badz wyprobowanie tego przepisu na marmolade rozana (ktorego niestety nie mialam okazji przetestowac) : http://www.wielkiezarcie.com/recipe83222.html :)
      Pozdrawiam i mam nadzieje, ze paczki urosna pulchniutkie ;)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s