Keks

keks

Moj pierwszy keks w zyciu ”zaliczony”, a raczej upieczony. Powiem szczerze, ze bardzo przypadl mi do gustu. Choc na swiatecznym stole ciast bylo od groma i po jakims czasie na nic juz nie mialam ochoty, to na keks miejsce sie znalazlo.🙂 Polecam:D

Skladniki

  • 200 g miekkiego masla (kostka)
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 duzych jaj
  • 1 lyzka proszku do pieczenia (plaska, lub 3 lyzeczki)
  • 225g maki (przesianej)
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 2 lyzki wodki
  • 500 g bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce, sliwki, orzechy..)

Wykonanie

Maslo dokladnie utrzec z cukrem na puszysta mase. Ciagle ubijac i dodawac po 1 zoltku, proszek do pieczenia, make, aromat waniliowy i wodke. Bialka ubic na sztywna piane i 1/3 dodac do masy, tak aby ”rozluznic” ciasto. Nastepnie dodac reszte piany, delikatnie wymieszac i wsypac bakalie.

Piec w natluszczonej keksowce lub 2 rynienkach 10x30cm w 180*C przez ok 40 min.

* Ja pieklam w 2 keksowkach, ale chyba byly za dlugie bo keksy wyszly dosc niskie. Nastepnym razem upieke tylko w jednej:)

keks

Smacznego:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s