Ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

Welcome back!🙂 Po długiej przerwie nareszcie znalazłam chwilkę, aby zasiąść do komputera i podzielić się z Wami moim nowym wypiekiem. Aaa nie jest to byle co!

Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne za naszą zachodnią granicą i nie mniej znane w całej Skandynawii. W Norwegii np. nie znajdziemy żadnej uroczystości szkolnej gdzie miałoby zabraknąć ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia lub ubostwianego tam, mocno czekoladowego ciasta Brownie. W moim życiu upiekłam tylko dwa ciasta marchewkowe, ale nie zamierzam na tym poprzestać! Ciasto bardzo przypadło mi do gustu.. i nie tylko mi, co widać było po apetycie jakie wzbudziło w gościach którzy mieli okazje się nim delektować.🙂

Zachęcam do spróbowania. Wiem, że pewnie większość dba o linje, ale co tam.. Przecież marchewka to samo zdrowie!😛

Przepis z moimi modyfikacjami. Ciasto jest stanowczo lepsze gdy odpocznie przez noc w lodówce. Krem z serka Philadelphia nie wydaje się już wtedy taki słodki, a ciasto z kremem podczas nocy idealnie  się ze sobą zgrają.🙂 Krótko mówiąc ciasto z tego przepisu jest naprawde soczyste, tzn. wilgotne, więc jak dla mnie jest ono warte polecenia! Do ciasta wcale nie trzeba dodawać orzechów. Ciacho jest aromatyczne samo w sobie :)

…aha, ten minimalistyczny wystrój ciasta jest wynikiem braku czasu. Następnym razem postaram się o coś więcej :)

Składniki

CIASTO

  • 250g cukru (w orginalnym przepisie 450g)
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (u mnie pól na pół)
  • 350g mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (mój dodatek, obejdzie się bez, ale wg mnie poprawia smak ciasta)
  • 450g marchwi, drobno startej
  • 140g orzechów włoskich, posiekanych (pominełam)

KREM

  • 300 g serka Philadelphia naturell
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 250 g cukru pudru (dałam niepełną szklankę a krem i tak był słodki)

Wykonanie

CIASTO

Jaja ubić na puszystą mase z cukrem. Dodać olej, a następnie mąkę, proszek, sodę, cynamon i ubić na gładką masę. Teraz przyszła kolej, żeby dodać marchew i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do natłuszczonej tortownicy Ø 26cm. Piec w 180°C na najniższej kratce przez 50/60 min do tak zwanego ,,suchego patyczka”. Ciasto ostudzić w formie i wyjąć na kratkę.

KREM

Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Posmarować wierzch ciasta.

marchewki

 ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

ciasto marchewkowe, super soczyste

Smacznego🙂

4 uwagi do wpisu “Ciasto marchewkowe, super soczyste

  1. Wow! Amazing carrot cake!
    Proste, zdrowe, szybkie, tanie, a krem… Niesamowity! Ja dodalam odrobine Mascapone Cheese ale tylko dlatego ze mialam resztke w lodowce ;0). Philadelphia moze byc wersja Light, ale ma ona wiecej cukru!
    Rowniez mniej dalam pudru, slodziutkie jak miodzio!
    Pycha!
    Polecam I dzieki serdecznie Klaudia!

    Mia W.

    • Tak sie ciesze, ze smakowalo!😀
      Swietny pomysl z dodaniem mascarpone😉
      Wiecej cukru? No tak.. produkty ”light” zazwyczaj zawieraja ogromne ilosci slodzikow ( przeciez producenci jakos musza zrownowazyc redukcje kalorii, zeby calkowicie nie utracic smaku).

      Bardzo dziekuje za komentarz i podzielenie sie Twoja opinia🙂
      Pozdrawiam😀

  2. Oj przynaję rację, maewrhckowe ciasto zaiste dobre jest. Jak się doda mnf3stwo fajnych przypraw, to smakuje i pachnie nieziemsko, zupełnie jak piernik, tylko o wiele zdrowsze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s