Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

Ciasto 3Bit jest dość słodkie i sama JA, ta która słodycze chłonie jak sucha gleba wodę, nie byłam w stanie zjeść więcej niż jednego kawałka. Z tego też wynika, że jest bardzo podzielne :) Sama nie wiem czy ciasto smakuje jak batonik 3 bit. Może gdyby posypkę ze startej czekolady zastąpić prawdziwą polewą czekoladową, ciacho byłoby bardziej 3 bitowe? Tak czy inaczej, ciasto ładnie się kroi i nie trzeba nic piec. Każdemu się uda!🙂

Przepis zapożyczony od Majanki, a zdjęcie dokumentuje 3bita pani Ani D, mamy moich przyjaciolek.🙂

Składniki (na blachę 25x35cm):

  • 8-9 paczek herbatników
  • 1 puszka mleka słodzonego (ugotować) / gotowa masa kajmakowa/krówkowa
  •  2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 l. śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanki Śnieżki

Wykonanie

MASA BUDYBIOWA: Budynie ugotować z mlekiem i przestudzić. Natępnie utrzeć z masłem.

Śmietnę ubić z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować (gotwać 3 godziny w wodzie która przykryje całą puszkę).  Ja jednak polecam korzystać z gotowej masy krówkowej, która skróci nam czas przygotowania ciasta i zaoszczędzi na rachunku za gaz/prąd ;)

Teraz pozostało nam układać poszczególne warstwy ciasta na blaszce.Najpierw herbatniki, kolejno mleko z puszki (jeszcze ciepłe będzie łatwiej się rozsmarowywało) lub kajmak/ masa krówkowa, następnie znów herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana. Wierzch posypać startą czekoladą, lub polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

2 uwagi do wpisu “Ciasto 3 bit

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s