Stefanka

stefanka

Stefanka to ciasto, które jest ubóstwiane przez całą moją rodzinę. Nic w tym dziwnego! Trzy kruche blaty połączone przepyszną masą z kaszy mannej, i polane polewą czekoladową. Ślinka cieknie mi na samą myśl🙂 Stefanka była też pierwszym ”poważnym” ciastem, które upiekłam. Stąd też może wynikać mój zachwyt i sentyment co do tego ciasta…

Stefanka bardzo ładnie się kroi o ile postoi w lodówce przez noc. Ja stefankę piekę zawsze na święta i większe uroczystości, nie tylko ze względu na miodowe ciasto, które kojarzy się z Bożym Narodzeniem i okresem zimowym, ale dlatego że jest pyszne i wygląda bardzo uroczyście. Polecam z całego serca!😀

Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 lyzki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody (+ łyżeczka proszku do pieczenia)

Składniki zagnieść tak jak na kruche ciasto.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą cześć rozwałkować i upiec osobno w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze 160°C **przez ok 15 min.

Masa

  • 1 L mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 lyzek kaszy mannej

Mleko zagotować z margaryną, cukrem, cukrem waniliowym, wsypać kasze manną i energicznie wymieszać, aby nie utorzyły się grudki. Masę odstawić aż ostygnie.Podzielić na 2 części, i przekładać nią blaty ciasta miodowego.

Polewa

(Błyszcząca polewa z żelatyną siostry Anastazji)

  • 1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników.  UWAGA! NIE dopuścić do zagotowania! Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać po łyżce śmietany i roztrzepać.

Gotową polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Stefanka najlepiej smakuje gdy postoi w lodówce przez całą dobę.

stefanka

stefanka

** W orginalnym przepisie placki pieczemy w 160°C przez 15 min. Ja jednak nagrzewam piekarnik do 180°Ca placki pieke troche krocej niz 15 min. 

Smacznego🙂

7 uwag do wpisu “Stefanka

  1. Pingback: Liebster blog « Chochlikikuchenne

  2. Pingback: Piernik Staropolski- ostatnia szansa! | Chochlikikuchenne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s