Kanelbullar

kanelbullar, buleczki cynamonowe

Tak, wiem… widziałam już wiele przepisów na bułeczki cynamonowe na polskich blogach. Ale wiecie co? Uważam, że akurat ten przepis jest wyjątkowy! Pewnie spytacie dlaczego?! Hmm, ponieważ jest on oryginalnym szwedzkim przepisem, który zwerbowałam od koleżanki. Ona specjalnie dla mnie przetłumaczyła owy przepis ze szwedzkiego na norweski, a ja z norweskiego przetłumaczyłam go na polski.🙂

A tak nawiasem, nawiązując już do smaku i struktury bułeczek: uwielbiam ! Chrupkie na wierzchu, mieciutkie w środku…można rozwinąć takiego cynamonowego ślimaczka i delektować się nim kawałeczek po kawałeczku.

Buleczki radze upiec z podwojnej porcji, tak jak ja z Kasia! :) … no nie da sie przejsc obojetnie obok kanelbullar.. sam zapach prowokuje do sprobowania choc jednej (haha.. no i sie zaczyna.. bo na 1 nigdy sie nie konczy, wiec uwazajcie haha!)

Składniki

(na ok. 1 blache bulek)

CIASTO

  • 1/2 opakowania drożdży instant ( 1 opakowanie – 12 g)
    50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1/2 dl cukru
  • 1 lyżeczka soli
  • 8 dl mąki pszennej (ok 480-500 g)
  • kardamon !

NADZIENIE

  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 dl cukru
    Wykonanie
    Drozdze wsypac do miski. Maslo rozpuscic w garnuszku, dodac mleko. Podgrzewac do letniej temperatury**
    Dodac cukier, sol, kardamon i make.
    Wyrobic gladkie ciasto i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 30 min (Ja zanurzam miske z ciastem w goracej wodzie).

Gdy ciasto wyrosnie, rozwalkowac na duzy placek na posypanej maka stolnicy. Nastepnie cala powierzchnie ciasta posmarowac maslem (maslo mozna wczesniej lekko roztopic, aby latwiej sie rozsamrowywalo), posypac cukrem i cynamonem.  Zwinac w rulon jak rolade i pociac na mniejsze czesci.

Kazda czesc delikatnie splaszczyc dlonia i ukladac na wyscielonej papierem do pieczenia kratce.

Buleczki odstawic jeszcze na ok 20min.

Piec w 225°C przez ok 8 min w zaleznosci od piekarnika. Doskonale widac kiedy buleczki sa gotowe, bo skorka jest pieknie zrumieniona🙂

kanelbullar, buleczki cynamonowe

Smacznego😀

 **”letnia temperatura” : 18—37°C. Metoda sprawdzenia odpowiedniej temperatury: Zanurzyc palec w mleku, plyn ma byc cieply, ale nie moze parzyc .

10 uwag do wpisu “Kanelbullar

  1. Komentarze (blox)
    karmel-itka
    2012/12/12 00:37:25
    mam ochotę na taką bułeczkę.
    koniecznie gorącą, ze szklanką mleka :]

    antka91
    2012/12/12 07:43:04
    pysznie się prezentują:)

    chochlikikuchenne
    2012/12/12 09:24:06
    Karmel-itka:

    Hmm🙂
    To zapraszam serdecznie ;P

    Antka91:

    Dziekuje! :))

    Gość: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
    2012/12/12 14:03:50
    Cudowny przepis🙂
    Piekę podobne bułeczki i stwierdzam, że takie domowe nie mają sobie równych🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    chochlikikuchenne
    2012/12/12 14:45:17
    Basia:

    Dziekuje! :))
    Masz absolutna racje😀
    Buziaki :*

    poswiatka
    2012/12/12 18:43:49
    Podziwiam Twoją determinację…🙂 Tyle tłumaczeń, ale widzę, że są tak pięknę, że było warto!🙂 Jak ja kocham ciasto drożdżowe z cynamonem… Ach!🙂

    Gość: Inka, aerl189.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/12 19:25:12
    apetyczne zawijasy🙂

    chochlikikuchenne
    2012/12/12 21:29:57

    Poswiatka:

    Bylo warto! Efektem jestem zachwycona!😀

    Inka:

    Dziekuje😀

    Gość: Inspirowane Smakiem, bny114.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/12 22:38:25
    Ładne, podobają mi się.🙂

    chochlikikuchenne
    2012/12/12 23:06:06
    Inspirowane Smakiem:

    Super! (y) :))

    Gość: Luna, smrw-91-193-84-166.smrw.lodz.pl
    2012/12/14 21:26:21
    Też widziałam na kilku blogach i wyglądają super smacznie!

    chochlikikuchenne
    2012/12/14 23:52:11
    Luna:

    To koniecznie upiecz! One sa fantastycznie smaczne, jesli mozna sie tak wyrazic😀

    Gość: asialc, afew84.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/17 14:53:44
    Też je uwielbiam. I też z tego przepisu🙂 Mój pierwszy post na blogu był właśnie o nich😉 Potwierdzam, że są rewelacyjne i tak samo pyszne, a może i bardziej niż te które jadłam w Szwecji😉 Wyszły Ci cudownie🙂

    chochlikikuchenne
    2012/12/17 19:48:11
    Asialc:

    Az sie usmiecham! Dziekuje za tak mily komentarz :))
    Dziekuje bardzo😀

    Gość: coolinarnastrefa, 031011180254.warszawa.vectranet.pl
    2012/12/18 20:53:32
    wyglądają baaaaardzo apetycznie

    chochlikikuchenne
    2012/12/19 08:27:09
    Coolinarnastrefa:

    Dziekuje😉

    Gość: karonline, ip-193-239-83-235.merinet.pl
    2012/12/20 09:12:57
    Wspaniale się prezentują chyba się skuszę i zrobię jeszcze przed świętami

    chochlikikuchenne
    2012/12/20 13:59:04
    Karonline:

    Dziekuje!🙂
    Zachecam, bo buleczki sa pyszne! ;))

    Gość: mała_mi, host-80-54-112-36.static.tkt-net.pl
    2012/12/30 22:58:59
    co to za jednostka [dl]? Bułeczki wyglądają pięęęęknie😉

    chochlikikuchenne
    2012/12/30 23:25:57
    Mała_mi:

    Wybacz, dl uzywa sie w Skandynawii🙂

    1dl = 100ml🙂

  2. Pingback: Drożdżówki z rabarbarem, budyniem rabarbarowym i kruszonką – jestem genialna « Chochlikikuchenne

  3. Właśnie się za nie zabrałam, mam pytanie tych drożdży to dokładnie ile bo są różne opakowania, aha i nie ma jajek w przepisie? tylko się upewniam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s