Okropny sos pomidorowy- najlepsze spaghetti!

okropny sos pomidorowy, najlepsze spaghetti

Taaa daaam! Oto przepis na okropnie pyszny sos pomidorowy Tomasza 🙂 Powiem Wam w tajemniacy, ze  T. jest strasznym perfekcjonista.. czego wiec mozemy sie spodziewac po jego autorskim sosie?- no wlasnie! Doskonalosci 😀

Fakt ze ogolnie kocham makaron i wszystko czym jest ”oblany” nie ma wplywu na moja ocene sosu 😀 Sprobujcie sami 🙂 Zobaczymy czy Wam posmakuje..- ba, jestem pewna ze tak bedzie! Wtedy caly zapas gotowcow w proszku wyladuje w koszu.. przynajmniej mam taka nadzieje 😛  Aleee, aleee.. nie bylabym soba, gdybym nie wykryla w przepisie jakiejs wady.. – czas przygotowania! Taaak! Spaghetti z tym sosem przestaje byc daniem ekspresowym skladajacym sie z dwoch.. no moze trzech skladnikow: paczka ”sosu” z torebki, makaron i woda.

Z czystym sumieniem powiem Wam moi kochani, ze to naprawde najlepszy sos pomidorowy jaki samej udalo mi sie przygotowac w domowym zaciszu! Nie ma sie co zastanawiac! Juz wiecie co zrobic dzisiaj na obiad! ❤

Skladniki

  • 2 puszki pomidorow pelati  – w calosci bez skorki (2*400g. Pomidorki musza byc slodkie )
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 mala marchewka (podobno niekoniecznie, ale uwazam, ze warto jej dodac)
  • kawalek sera parmezan (wazne zeby posiadal chociaz kawalek skorki)
  • pol garsci bazylii, swiezej
  • 1/2 lyzeczki oregano ( u mnie suszone)
  • oliwa extra vergine (oliwa z pierwszego tloczenia na zimno, najlepsza zarowno pod wzgledem odzywczym jak i smakowym)
  • cukier  (ok. 2 lyzeczki)
  • sol i pieprz

Wykonanie

Cebule drobno posiekac i wrzucic na rozgrzana oliwe. Dodac przecisniety przez praske/ drobniutko posiekany czosnek, oregano, pokrojona marchewke ( ja starlam marchew na tarce) i pomidorki z puszki. Calosc podgrzewac az zacznie sie gotowac, a nastepnie zmniejszyc ogien, aby nic sie nie przypalilo ( w szczegolnosci czosnek bywa ”latwopalny”). Wszystko  doprawic do smaku sola i pieprzem oraz dodac odkrojona skorke z parmezanu ( nie musi to byc duzy kawalek, moj mial ok 5 cm dlugosci, ale nie pomijajcie tego skladnika! Nadaje on specyficznego smaku bez ktorego sos nie bedzie juz taki ”okropnie” pyszny)

Sos powinien byc bardzo gesty, dlatego autor przepisu radzi przygotowac go w duzym garnku lub na glebokiej patelni. Poza tym, ze wszystko ladnie nam sie zmiesci i obedzie sie bez wiekszego balaganu, nadmiar wody szybciej nam wyparuje, a my uzyskamy upragniona, gesta konsystencje sosu 🙂

Kolejna wazna rzecza o ktorej nie mozecie zapomniec jest czas jaki trzeba poswiecic na przygotowanie tego sosu. Nie zapominajmy, ze to nie gotowiec z torebki, a okropnie pyszny, iscie wloski sos, ktoremu nalezy sie dlugotrwale ( ok. 1 godzinne) bulgotanie na malym ogniu!!!

Tak wiec jesli posiekliscie marchewke, a nie starliscie na tarce tak jak ja, po 30 min sprawdzcie czy jest juz miekka. Jesli nie, gotujcie dalej. Calosc mozna zblendowac  zeby uzyskac gladkia konsystencje Wtedy nalezy pamietac o wyciagnieciu skorki parmezanu! Po zblendowaniu nalezy ponownie wlozyc ja do sosu i dodac ok 3-4 lyzki stolowe oliwy. Wymieszac i sprobowac.

Z racji tego, ze nasze puszkowe pomidorki nie maja w sobie cudownej slodyczy slonca, musimy dodac do sosu troche cukru poniewaz kwaskowatosc nie jest tu wskazana( 2 lyzki- mozna wiecej lub mniej, jak kto woli, ale bez przesady).

Calosc doprawic jeszcze do smaku sola i pieprzem, a gdy sos bedzie juz gotowy, wsypac posiekana bazylie i wczesniej ugotowany makaron (np. spaghetti). Wszystko razem wymieszac i wylozyc na talerze. Posypac startym parmezanem i ozdobic listkami swiezej bazylii.

Gotowe! 😀

okropny sos pomidorowy, najlepsze spaghetti

*** UWAGA: Po wymieszaniu makaronu z sosem, danie podawac natychmiast. Spaghetti pozostawione na dluzej w garnku napecznieje i zrobia sie tak zwane ”kluchy”, a tego baaaardzo nie chcemy! 🙂 Ideal to al dente – makaron na zab..ale tego zapewne nie musze Wam uswiadamiac 🙂 

Smacznego! 🙂

20 uwag do wpisu “Okropny sos pomidorowy- najlepsze spaghetti!

  1. Robię sos pomidorowy bardzo podobnie. Polecam, bo jest pyszny. Tylko pomidorów powinno być chyba 2xpo 400 g, nie po 40 g? 😉

  2. Kochana wyślij mi ten talerz na obiad! Narobiłaś mi niesamowitą ochotę na spagetti! I zgadzam się wq tej kwesti, że torebkowe gotowce można śmiało wyrzucić do kosza! 🙂 P. S. To winko też możesz wysłać hahaha:D Teraz to wyszła ze mnie alkoholiczka:D :*

    • Haha wyszlam na straszna amatorke, ale w gruncie rzeczy tak jest 😀 Tak,pelati to obrane pomidorki (o podluznym ksztalcie) z puszki. Zle sformulowalam zdane. Juz poprawiam i dziekuje za uwage 😉

  3. Spaghetti wygląda pysznie, uwielbiam. U mnie w domu przygotowuje je mój mąż, jest to jego danie popisowe i też muszę stwierdzić, że lepszego jeszcze nigdzie nie jadłam. Po drugie masz śliczną stronę, już dawno tu nie zaglądałam, a tu takie fajne zmiany, pozdrawiam cieplutko :-).

    • Bardzo dziekuje Justynko 🙂
      To fakt.. ostatnio zauwazylam, ze mezczyzni jednak maja dryg do ” makaronu ”:D
      Ciesze sie, ze nowe oblicze chochlikow sie podoba 😉
      Zapraszam czesciej! 🙂
      Buziaki :*

Dodaj odpowiedź do chochlikikuchenne Anuluj pisanie odpowiedzi