Zdrowa ciabatta pelnoziarnista na dobry poczatek dnia

ciabatta

Od dawna planowalam buleczki (ale nie slodkie jak zazwyczaj). Jak sami dobrze wiecie.. ostanio glosno jest o zdrowym odzywianiu. Pomyslalam wiec, ze fajnie bedzie upiec buleczki, ktore oprocz walorow smakowych, chrupiacej skorki i niesamowitego aromatu beda zdrowe🙂 Kupilam make pelnoziarnista i zaczelam ”szperanie” w Internecie. Znalazlam mnostwo przepisow, oslinilam klawiature i w ogole zglodnialam od tych wszystkich pysznosci ( dodam, ze bylo juz pozno a ja wieczorem nie zwyklam jadac)😛 Kiedy wybralam juz przepis przypomnialam sobie, ze zapomnialam kupic swiezych drozdzy! I co tu teraz zrobic? Nie mialam ochoty na scones, ktore pieczemy na proszku do pieczenia lub sodzie.. Na cale szczescie z szafkowych glebin wygrzebalam drozdze instant (w proszku).  Znalazlam odpowiednia recepturke u buszujacej w kuchni  i padlo na moje ukochane ciabatt’ki😀 Po prostu uwielbiam te wloskie buleczki charakteryzujace sie nieregularnym ksztaltem i cienka skorupka z maki – bynajmniej mi sie tak kojarza  :)

Wczesniej nie zdawalam sobie z tego sprawy, ale doszlam do wniosku ze przygotowanie tych buleczek mozna podzielic na 4 procesy, z ktorych ten pierwszy sam w sobie robi sie ekspresowo (mowa o zaczynie), ale w pozniejszej fazie wymaga ”odpoczynku” przez 9-17 godzin. Mysle, ze z racji tego najpraktyczniej bedzie przygotowac bige ( bo tak fachowo nazywa sie ten zaczyn) wieczorem i upiec buleczki rano🙂 W koncu to zwykle rano zajadamy sie pieczywem😉 .. jednak warto czytac przepisy do konca, zamiast skupiac sie jedynie na liscie skladnikow hahaha😀 Takze kochani.. zeby nie bylo niemilego suprise’a – chemy zajadac swieze buleczki na sniadanko, musimy przygotowac bige wieczorem dnia poprzedniego!🙂

Skladniki

Biga:

  • mąka pszenna, 2/3 szklanki
  • suche drożdże, 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda, 1/3 szklanki

Ciasto właściwe:

  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • mąka razowa, 1 i 1/4 szklanki (u mnie pelnoziarnista)
  • suche drożdże, 2 łyżeczki
  • sól, 2 łyżeczki
  • ciepła woda, 1 i 3/4 szklanki

Wykonanie

Na wstepie przypomne jeszcze o 9-17 godzinach, ktore trzeba zarezerwowac na wyrosniecie zaczynu do ciasta. Wybaczcie ze wspominam o tym juz po raz trzeci, ale chce byc pewna ze na pewno nie zapomnicie o tym zeby przygotowac zaczyn odpowiednio wczesnie!🙂

Juz nie zanudzam.. Zaczynamy!🙂 Od czego? Chyba nie musze powtarzac tego po raz kolejny haha🙂 Tak.. biga idzie na pierwszy plan😀

BIGA: Wszystkie skladniki polaczyc w misce i przykryc folia. Naczynie z gotowym zaczynem odstawic na 9-17 godzin w cieple miejsce. W tym czasie powinna się zwiekszyc objetosc ciasta.

CIASTO WLASCIWE: Wszystkie skladniki + biga umiescic w duzej misie i polaczyc ze soba za pomoca dloni lub miksera ze specjalnymi koncowkami do wyrabiania ciasta drozdzowego. Uzycie miksera jest o tyle wygodne, ze nie pobrudzimy sie kleistym ciastem, ktore docelowo ma luzna i lepka konsystencje, wiec niech Was nie kusi zeby dodac wiecej maki!!! Ciasto wyrabiac przez 10 minut– myslicie ze robilam to tak dlugo? Nieee.. zapewniam, ze wystarczy 5 min😛  Miske do ktorej przekladamy dobrze wyrobione ciasto wysmarowac oliwa ( zeby latwiej bylo nam je wyciagnac po wyrosnieciu). Nakryc czysta sciereczka lub folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

ciabatta

Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i obsypac maka. Stolnice rowniez opruszyc maka i wylozyc na nia wyrosniete ciasto z ktorego formujemy rekoma prostokat o grubosci 2 cm. Tak uformowane ciasto podzielic nozem na 8 czesci. Buleczki ostroznie przelozyc na blache i obsypac z wierzchu maka.  Nie martwcie sie tym, ze ciabattki beda ”plaskie” ! Zapewniam ze urosna podczas pieczenia😉  Buleczki przykryc czysta sciereczka i odstawic jeszcze do napuszenia na 30 minut.

ciabatta

Piekarnik rozgrzac do 230°C (gora-dol). Na dno wstawc naczynie zaroodporne/gleboka blaszke z woda. Bulki piec przez 15-20 minut.

ciabatta, bulka pelnoziarnista

Smacznego🙂

7 uwag do wpisu “Zdrowa ciabatta pelnoziarnista na dobry poczatek dnia

  1. Pingback: I like it dirty.. | Chochlikikuchenne

  2. Pingback: Tłuszcz przeszkadza mi w życiu - Strona 16

  3. Ciasto jest za zadkie. Nie da się uformować prostokąta. Zrobiłam zgodnie z przepisem i proporcjami. Po wyrosnieciu ciasto było tak mokre ze oblepilo stolnice. Nie wiem ile mąki musiałam wsypać żeby w ogóle uformować kulkę bo o prostokącie nawet nie marzyłam. Narugalam sie tylko pod nosem. Ostatecznie bułki wyszly i bylu smaczne ale wsypalam niekontrolowaną ilość mąki tortowej. Szklankę na pewno. Może więcej bo sypalam garściami. Ogólnie wrażenie jest takie ze przepis jest niedopracowany. Dobre przepisy są precyzyjne i łatwe w wykonaniu jeśli się trzyma instrukcji. Dziękuję za przepis ale bałagan w kuchni i nerwy nie były warte tych bułek. Szukam dalej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s