Klauzania

klauzania, lasagne z nadziewanych nalesnikow pod beszamelem

Oto moja wlasna wariacja(improwizacja) na temat nadziewanych nalesnikow w wersji wytrawnej – obiadowej. Przepis ma byc dla Was bardziej inspiracja niz receptura, ktorej trzymacie sie kurczowo. Wynika to z tego, ze jak zwykle robilam wszystko ”na oko” i nie spamietalam gramatur  produktow, tudziez ilosci skladnikow jakich uzylam. Staralam sie jednak jak moglam, ale wybaczcie mi ze przepis nie jest napisany bardziej szczegolowo🙂

To moze zamiast zniechecac Was juz na samym wstepie, w koncu powiem cos dobrego co zacheci Was do owych nalesnikow🙂 Jesli chcecie zjesc ”cos innego”, brakuje Wam pomyslu na obiad/kolacje i  macie juz dosyc standardowego kotleta schabowego z surowka i ziemniakami, to polecam Wam wyprobowac ten przepis🙂 Smak jest o tyle orginalny, ze w sumie trudno powiedziec czy to nadziewane nalesniki, lasagne , a moze spaghetti w wersji z piekarnika?😀 Nie latwo bylo mi wymyslic nazwe dla tego dania. Pomogli mi w tym facebookowi fani chochlikow, ktorym z tego miejsca bardzo dziekuje za wszystkie pomysly!❤ Byc moze nie wszyscy potrafia rozszyfrowac co kryje sie za ‚‚KLAUZANIA” – ”klau”- od mojego imienia (Klaudia), bo jest to moj autorski przepis, a ”zania” to koncowka od (lazania/lasagne)🙂

To co? Skusicie sie?😀

Skladniki

NALESNIKI

  •  2 szkl maki
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 4 jajka
  • 0,5 lyzeczki soli
  • olej do smazenia

NADZIENIE

  • 400g miesa mielonego ( u mnie wolowo-wieprzowe)
  • 2 lyzki oliwy
  • 4 zabki czosnku
  • 1 maly przecier pomidorowy + lyzeczka cukru, sol, pieprz, kilka kropel sosu tabasco
  • woda
  • 150 ml soku pomidorowego ( u mnie Tymbark)
  • ok 150g pomidorkow cherry
  • sol i pieprz
  • 3 cebule, 3 lyzki oliwy/ oleju roslinnego
  • natka pietruszki, swieza
  • oregano i bazylia, suszone
  • 2 lyzeczki ziol prowansalskich
  • 200g zoltego sera, startego

SOS BESZAMELOWY

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki pszenenej
  • 1,5 szkl mleka
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa
  • 50g startego zoltego sera
  • ziola prowansalskie, natka pietruszki

Wykonanie

NALESNIKI

Make, mleko, wode i jajka misujemy razem w glebokiej misce. Ciasto nalesnikowe odtawiamy na 15 min ( w tym czasie mozna zabrac sie za przygotowanie nadzienia) , a nastepnie smazymy nalesniki.

NADZIENIE

Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic przecisniety przez praske czosnek, podsmazyc chwile uwazajac, zeby sie nie przypalil i dodac mieso mielone. Kiedy mieso zacznie tracic surowy kolor dodac pokrojone w cwiartki pomidorki cherry. Kontynuowac smazenie zmniejszajac ”ogien”. Pomidorki powinny sie ”rozpadac”. Teraz przyszla kolej na dodanie miesu jeszcze bardziej pomidorowego charakteru. Przecier mieszany z cukrem, sola, pieprzem i kilkoma kropelkami sosu tabasco, ktory wyostrzy smak. Probujemy czy smak nam odpowiada. Jesli nie, doprawiamy jeszcze wg wlasnych upodoban. Dodajemy do smazacego sie mieska, wlewamy sok pomidorowy, ktory rozrzadzi nasz sosik i mieszamy. Sos a w zasadzie nadzienie moze okazac sie zbyt geste. Wtedy dolewamy odrobinke wody pamietajac o tym ze konsystencja nie powinna byc zbyt rzadka, bo nadziewanieie i zwijanie nalesnikow bedzie niemalze niemozliwe. Jesli tak jest, smazymy troche dluzej, zeby nadmiar plynu odparowal. Znowu probujemy, przyprawiamy jeszcze sola i pieprzem, dodajemy ziola i mieszamy.

Na osobnej patelni rozgrzac 3 lyzki oliwy i zrumienic na niej pokrojana w piorka cebule. Cebula latwo sie karmelizuje i przypala, bo zawiera duzo cukru. Zeby odzyskac smak, ktory zazwyczaj pozostaje na patelni, wlac troche wody, wymieszac i odparowac. To sprawi tez, ze cebulka szybciej stanie sie miekka. Cebule dodac do nadzienia pomidorowo-miesnego i wymieszac. Zestawic z palnika.

SOS BESZAMELOWY

Maslo umiesic w rodelku i rozpuszczac na malym ogniu. Kiedy sie roztopi dodac make i wymieszac trzepaczka do polaczenia sie skladnikow. Natepnie porcjami, stopniowo wlewac po troche mleka uwazajac, zeby nie powstaly grudki i mieszac bardzo energicznie. Jesli wlejemy za duza porcje mleka, to powstanie jedna wielka klucha i prace trzeba bedzie zaczynac od nowa! Sos zacznie gestniec niczym budyn. Mieszamy caly czas, bo jak sie przypali to bedzie katastrofa😉 Na koniec doprawiamy sos sola, pieprzem i galka muszkatolowa, wsypujemy garsc zoltego sera i ziola. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika.

NADZIEWANIE

Na kazdy nalesnik nakladac zolty ser i porcje nadzienia pomidorowo-miesnego. Brzegi nalesnika zwijac do srodka jak na zdjeciu. Powinna powstac kopertka.

nadziewane nalesniki na obiad

Nadziane nalesniki ukladac na natluszczonej blaszce. Polac sosem beszamelowym i  posypac pozostalym zoltym serem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez ok 20-30 min, az wierzch ladnie sie zrumieni.

zapiekane nalesniki w sosie beszamelowym

Podawac na cieplo lub zimno najlepiej w towarzystwie lekkiej salatki🙂

klauzania, zapiekanka z nadziewanyh nalesnikow pod beszamelem

Przepis dodaje do akcji:

akcja kolacja 2

Pomysłowo w kuchni

Smacznego🙂

20 uwag do wpisu “Klauzania

  1. Dzisiaj jestem pożeraczem (wzrokowym) wszystkiego co związane z makaronem, naleśnikami, burgerami, beszamelem… I tak widzę Twoją propozycję to marzę o tym aby i dla mnie została choć jedna porcja🙂

    • Moniko😀 Mowia, ze marzenia sie spelniaja haha😛 Porcyjka dla Ciebie juz jest zarezerwowana😉 Myszlisz ze jedna wystarczy? Uprzedzam, ze to danie jest strasznie sycace😀 (ale to nie zmienia faktu, ze jest ze mnie maly pazerniaczek i nie obylo sie bez dokladki) hahaha😀

  2. do tej pory naleśniki a la lazania jadłam tylko w naleśnikarni, ale powiem Ci, że Twoja wersja jest o wiele bardziej apetyczna🙂

  3. Przepis fenomenalny😀 zrobilam to danie na.impreze urodzinowa ludzie oszaleli :)) kolega, ktory przyjechal z Londynu mowi ze w zyciu tak dobrego dania w Londynie nie jadl :)) Brawo

      • Dzisiaj jeszcze raz powtorzylan tylko zalalam smietana z czosnkiem i jajkami :)) mega mega
        A no i dzisiaj byl inny farsz (pieczarki, jajko a twardo,ogorek,kukurudza,ser zolty,szynka,pomodor i w srodku sos czosnkowy wlasnej.roboty).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s