Szybka tarta z lososiem i szpinakiem na ciescie francuskim

tarta z lososiem i szpinakiem

Macie ochote na pyszny obiadek? Jesli tak to zapraszam na tarte ze szpinakiem i lososiem na ciescie francuskim🙂 Przyznam, ze baaardzo sobie dogodzilam tym daniem, bo kocham zarowno szpinak jak i lososia. Moje kubki smakowe szalaly ze szczescia haha😀 Mam nadzieje, ze tarta znajdzie jeszcze wielu fanow! Mojej rodzince smakowala tak bardzo, ze nie obylo sie bez dokladek.. to chyba najlepsza rekomendacja!😀 Zapraszam do stolu! Rozgoscie sie i przygotujcie talerze. Z ogromna przyjemnoscia nakarmie Was wszystkich😀

normal_vpCjO4AgmdcZRBwLZJhy4sdJ7iMm0gzz

Skladniki

  • ok 500g mrozonego szpinaku
  • 2 lyzki gestej smietany
  • 400-500g filetow z lososia
  • 2 zabki czosnku
  • ok 2 lyzek oliwy
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • sol
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • parmezan

SOS BESZAMELOWO-SEROWY

  • 500 ml mleka
  • 5 lyzek masla
  • 5 lyzek maki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 lyzeczki tartej galki muszkatolowej
  • sol i pieprz
  • ok. 150 g startego zoltego sera
  • ser z niebieska plesnia ( u mnie Castello Blue) -kilka plasterkow- dalam ”na oko”

Wykonanie

tarta z lososiem i szpinakiem na ciescie francuskim

SZPINAK

W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i wrzucic szpinak. Nastepnie dodac przecisniety przez praske czosnek. Odparowac nadmiar wody, doprawic sola i pieprzem, dodac lyzeczke soku z cytryny i dwie lyzki smietany. Wymieszac i zdjac z palnika.

SOS BESZAMELOWY

Teraz mozemy przygotowac sos beszamelowy. Maslo rozpuscic w rondelku na malym ogniu. Nastepnie dodac make i wymieszac trzepaczka do polaczenia sie skladnikow. Porcjami wlewac po troche mleka uwazajac, zeby nie powstaly grudki i mieszac bardzo energicznie. Sos powinien zgestniec. Pilnowac, zeby sie nie przypalil.  Na koniec doprawiamy sos sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac ser zolty i ser plesniowy. Wymieszac, a kiedy sery sie rozpuszcza zestawic z palnika. Ostudzic i dodac jajko. Wymieszac.

Gotowym ciastem francuskim wylepic forme do tarty, spod nakluc widelcem i podpiec w 200°C  przez ok 10 min.

Lososia przyprawic sola i pieprzem, skropic cytryna i wstawic do nagrzanego piekarnika po wyciagnieciu formy z ciastem francuskim . Piec przez ok 15-20 min. Losos nie powinien byc suchy (moze byc nawet lekko surowawy), bo tarte bedziemy zapiekac jeszcze ponownie wraz z sosem beszamelowym. Po tym czasie rybe wyjac z piekarnika, rozdrobnic na mniejsze kawawalki za pomoca widelca i wylozyc na podpieczony spod ciasta.

Nastepnie wylozyc szpinak i rozprowadzic rownomiernie na calej powierzchni tarty. Wlac sos beszamelowy, a wierzch posypac startym parmezanem. Piec jeszcze w 200°C przez 15-25 min. Sos powinien sie sciac i zarumienic. Wyciagnac z piekarnika i zajadac sie pysznym obiadkiem🙂

tarta na ciescie francuskim z lososiem i szpinakiem

tarta z lososiem i szpinakiem na ciescie francuskim

Tarte podawac na cieplo lub na zimno z kawalkami cytryny.

Smacznego🙂

8 uwag do wpisu “Szybka tarta z lososiem i szpinakiem na ciescie francuskim

  1. Dzisiaj zrobilam te wspaniala Quiche…. Jest przepyszna! :0)
    Naprawde bardzo prosta w wykonaniu, a zapach w calym domu wysmienity. Mysle ze sasiadow kusilo aby wpasc do mnie pod jakims trywialnym pretekstem ;0)

    Moj narzeczony (choc dla niege tarta to omlet na pastrie), zjadadal I zachwalal :0))
    Dalam jedno jajko I smietane z sola I pieprzem, papryka I serem, wszystko wymiszane razem..

    Mozna dodac ser, szynke/ bacon..
    Lub dodac jeszcze warzywa jakie sa w lodowce.

    Sery rowniez moza dawac rozne, zaczynajac od cheddar, feta, Gorgonzola, blue cheese, Parmesan a nawet mozzarella.

    Mozliwosci do eksperymentowania wiele!
    Smacznego!

    • Jest mi niezmiernie milo dostawac takie komentarze pelne uznania😀
      Bardzo sie ciesze, ze tarta Wam posmakowala🙂
      Nastepnym razem bedziesz chyba musiala zrobic wiecej i zaprosic sasiadow😛 ( w ostatecznosci podzielic sie z nimi przepisem)😛

      ”Omlet na ciescie” – hahaha😀 Tego jeszcze nie slyszalam🙂
      Nic dziwnego, ze zachwalal skoro narzeczona tak pieknie sie postarala przygotowujac mu owe danie😉

      Celne uwagi🙂 Z nadzieniem mozemy eksperymentowac jak nam sie tylko spodoba. Co do serow, to koniecznie musze sprobowac zrobic tarte z mozarella❤ – dziekuje za inspiracje🙂

      Pozdrawiam!😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s