Bardziej banalnego przepisu na tort chyba nie ma, dlatego zastanawialam sie czy w ogole warto publikowac ten wpis. Ale co mi tam 😀 Moze przynajmniej uda mi sie kogos skusic na to slodkie cudenko 🙂 Przyznam sie bez bicia.. ja sie pokusilam i to tak calkiem calkiem, bo pozarlam cale 3 kawalki hahaha 😀 Wiem.. brak do mnie slow haha 😀 Ale ja jestem przypadkiem wyjatkowo pazernym, wiec nie oczekuje, ze kazdy z Was da rade konkurowac ze mna w ilosci pochlanianych slodkosci 😛 Juz od dawna mialam ochote na taki prosty, nieprzekombinowany torcik w letnim wydaniu :)Mamy czerwiec i niedlugo ruszy sezon na truskaweczki, wiec na co czekac? Nie ma nic lepszego niz duet truskawek i bitej smietany! Let’s bake a cake! 😀
..aaa no i bym zapomniala! Przed nalozeniem bitej smietany polecam posmarowac biszkopt ulubionym dzemorem 😀 Ja oczywiscie juz nie moglam doczekac sie kiedy zatopie zabki w ogromnym kawalku tortu, wiec wszystko robilam w pospiechu. A ze jestem mega roztrzepana, to o dzemie przypomnialam sobie w trakcie konsumpcji ostatniego kawalka hahaha 😛
Skladniki
Biszkopt, tortownica Ø 24cm:
- 7 jaj
- szczypta soli
- 1 szkl maki pszennej (dalam 3/4szkl)
- 1 szkl cukru
- 1 lyzka maki ziemniaczanej ( zamiast tego dalam 1 budyn waniliowy bez cukru)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- filizanka mocnej kawy
- pol filizanki alkoholu (u mnie sherry, bo akurat wpadla mi w rece, ale moze byc wodka lub likier 😀 )
Krem:
- 700 ml smietany kremowki (+ kilka lyzek cukru z prawdziwa wanilia)
- ok. 400g swiezych truskawek
Wykonanie
Biszkopt:
Bialka odzielic od zoltek i ubic na sztywna piane ze szczypta soli. Nastepnie malymi porcjami wsypywac cukier, ciagle ubijajac. Teraz mozna dodawac po jednym zoltku stale miksujac. Maki, proszek (budyn) przesiac przez sito. Suche skladniki stopniowo dodawac do piany z jajek i delikatnie mieszac, aby piana nie opadla.
Dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia. Wlac ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30-35 min do ”suchego patyczka”. Po upieczeniu studzic w piekarniku przez ok. 15 min. Biszkopt wyjac z tortownicy i przekroic na 2 lub 3 blaty.
Poncz:
Nie ma wiekszej filozofii w przygotowaniu ponczu. Wystarczy tylko wymieszac kawe z alkoholem i za pomoca pedzelka nasaczyc nim blaty biszkopta.
Krem:
Dobrze schlodzona smietane kremowke ubic na sztywno z kilkoma lyzkami cukru z prawdziwa wanilia (w zaleznosci od tego jak slodki krem preferujecie).
Truskawki umyc, osuszyc za pomoca recznika papierowego i pokroic np. na cwiartki.
Jeden biszkoptowy blat ulozyc na paterze. Nalozyc 1/2 porcji bitej smietany i 200g truskawek, przykryc drugim blatem. Pozostala smietana pokryc gore i boki tortu. Reszta owocow ozdobic wierzch ciasta. Gotowe 🙂 Wystarczy jeszcze tylko schlodzic w lodowce przed podaniem i mozemy sie zajadac 😉
Przepis dodaje do akcji:
Smacznego 🙂
Oj kochana, kusisz mnie kusisz…a ja dopiero przed śniadaniem:P I głodna się zrobiłam:P Takiego tortu to ja też bym dużo opendzlowała haha:D
Ciesze sie, ze mi sie udalo haha 😀
Mowisz? Ale chyba mnie nie pobijesz w tej kwestii hahaha 😛
Prostota jest dużą zaleta tego tortu.Na fotkach prezentuje się bosko!
Miłego wtorku!:-)
W sumie masz racje 😀
Dziekuje bardzo i wzajemnie! 🙂
Taki klasyczny jest najlepszy. Próbuję rożnych, ale na koniec i tak wracam do tych śmietanowych z truskawkami 🙂
Mam tak samo 😀
Chociaz w glowie nosze pewna wizje tortu doskonalego i juz niedlugo ja zrealizuje 🙂
Identyczny robię zawsze na urodziny moim dzieciom 🙂 pychota
Ano pychota 😀
Piękne zdjęcia i wspaniały tort!:) Nie ma to jak truskawki:)
Dziekuje 😀
Taaak 🙂 Uwielbiam truskaweczki ❤
Co proponujesz zamiast kawy (nie lubię jej) na poncz? Słaba herbatę?
Tort wygląda przepysznie :).
Zamiast kawy mozesz uzyc mocnej herbaty lub soku z wisni w sloiku (takie drylowane, ktore zasypuje sie cukrem) U mnie taki poncz zawsze sie sprawdza 🙂
Bardzo dziekuje 😀
Sok z wiśni – dobry pomysł.
Dzięki
U welcome 😀
Ciesze sie, ze moglam pomoc 🙂
Taka klasyka jest najlepsza 🙂
Cos w tym jest 😀
Pychota! Uwielbiam takie ciasta 🙂
Ja tez 🙂
Najbardziej lubie kiedy wszystkie smaki tortu dobrze sie ze soba polacza i ciasto rozplywa sie w ustach 😀
prawdziwe arcydzieło kulinarne:) wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)
Oj dziekuje 😀
Ale bez przesady 😛 Arcydzielo kulinarne to ja dopiero mam zamiar stworzyc 😀 haha
Mmmm uwielbiam taki! Prezentuje się znakomicie!
Bardzo dziekuje 🙂
Juz niebawem czeka nas ”wysyp” truskawek, wiec nie omieszkam powtorzyc tej tortowej przyjemnosci, ktora uwielbiam tak jak Ty:D
Załapię się jeszcze na kawałek? :))
Niestety
Ale na pocieszenie powiem, ze jutro pieke kolejny torcik, wiec zapraszam serdecznie 😀
Szybkie pytanko do specjalistki 😉
Czy można również truskawki dać do środka ? Czyli pod bitą śmietanę ? Chciałabym aby był bardziej truskawkowy ale trochę obawiam się o konsystencje śmietany, żeby sie to nie rozpłyneło 😉
Oczywiście mowa o świeżych truskawkach
Sam tort wygląda pięknie i już za kilka dni zabieram sie do pracy 🙂
Ależ oczywiście, że można! 😀
Prawie zawsze daje świeże owoce do nadzienia i tort zawsze trzyma się w ryzach 🙂
Jeśli obawiasz się czy konsystencja śmietany stanie się płynna, zawsze możesz dodać do niej serka mascarpone! Zapewniam,że wtedy torcik wyjdzie Ci po mistrzowsku. 🙂
Niestety nie mam doświadczenia z polskimi kremówkami i nie mogę powiedzieć na 100% czy będzie całkiem sztywna, ale tak sądzę. Zawsze możesz dodać usztywniacz typu śnieżka (ja jednak nie używam takich cudów 😛 )
Powodzenia i smacznego! 😀
Bardzo dziękuje za miły komentarz 🙂
Uprzejmie donoszę, że tort zniknął w 15 minut 🙂
Wyszedł cudnie. Moje zmiany : aromat do biszkoptu śmietankowy i mąka ziemniaczana – nie miałam budyniu pod ręką 🙂 A truskawki wystarczyło ułożyć na biszkopcie i podarować sobie poncz. 6 osób pożarło go w mniej niż pół godziny
Przepis ląduje u mnie na początku listy 🙂
Tak się cieszę, że upiekłaś tort i napisałaś jak Ci wyszedł! 😀
Twoje zmiany są bardzo trafne i pewnie przydadzą się innym 🙂
Widzę, że nie tylko ja i moja rodzinka jesteśmy w stanie poradzić sobie z tortem w niecałą godzinę hahaha 😀
Dziękuję za odwiedziny na blogu i zapraszam częściej 😀
Takiego klasyka to ja nie jadłam dawno już:)
W takim razie może warto się skusić? 🙂
Sezon na truskawki już minął, ale niedługo pojawią się wisienki 😀
witam. Mimo ze luty w piatek zrobie torcik. W Angli w kazdym warzywniaku je kupic moge. Ma spełnic funkcje torcika walentynkowo urodzinowego:) mysle ze biel i czerwien zrobi swoje:)
Witam 🙂
Bedzie idealny 😉 Kolory faktycznie swietnie zgraja sie z romantyczna atmosfera walentynek 🙂
Pozdrawiam! 😀
Niczym lipcowe obloczki na niebie 😀