Drozdzowka z truskawkami,rabarbarem i kruszonka

drozdzowka z truskawkami rabarbarem i kruszonka

Czujecie ten zapach?😀 Mmmm ja tak, chociaz po ciescie, o ktorym mowa poza paroma zdjeciami nie ma juz sladu😛  Zapraszam na drozdzowke – taka z truskawkami, rabarbarem i moja szalenie kochana kruszonka, ktora podskubywalam jeszcze na surowo😛

Mistrzynia ciast drozdzowych nie jestem.. a moze nie bylam?😀 Bo powiem Wam kochani, ze ta drozdzoweczka przeszlam sama siebie! I sa na to dowody w postaci pochwal od 5 osob, ktore z niecierpliwoscia wyczekiwaly kiedy to w koncu pokroje ciasto i beda mogli zrobic sobie sielska uczte niczym w dziecinstwie😛

Przyznam, ze drozdzowka nigdy nie byla moim ulubionym ciastem. Zawsze wychodzila mi sucha, albo bylo w niej za malo nadzienia i koniec  koncem zjadalam sama kruszonke lub odrywalam gorna czesc (tam gdzie byly owoce), a reszte zostawialam ( co w moim przypadku jest dziwne, bo zwykle po ciescie nie zostawiam ani okruszka na talerzu)😛 Poza tym drozdzowka najlepiej smakuje ”cieplutka” i jesli zapomnimy owinac ja folia alumniniowa lub zabezpieczyc w jakis inny sposob, to nastepnego dnia polamiemy sobie na niej zeby.. (tym razem pamietalam zeby to zrobic, wiec rano nie bylo tragedii i na sniadanko zafundowalam sobie mega zestawik w postaci drozdzowki z mleczkiem😀 )

Jeszcze tylko wspomne o nadzieniu i juz Was dluzej nie zanudzam🙂 A wiec ciacho ma dwie warstwy nadzienia, co dodatkowo fajnie je nawilza i sprawia, ze smakuje wybornie❤ Rabarbar zaakcentowalam cynamonowa nuta co swietnie skomponowalo sie z kislem cytrynowym i truskawkami. Nic tylko piec i jesc!😀

                                            Akcja rabarbar - IV edycja Czerwone owoce w roli głównej

Skladniki

CIASTO:

  • 1 kg maki pszennej + ewentualnie 200g w razie, kiedy ciasto bedzie zbyt luzne
  • 100g swiezych drozdzy
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 100g masla
  • 12 lyzek cukru

KRUSZONKA:

  • 200 g maki
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g miekkiego masla

NADZIENIE:

  • 8 lodyg rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 1-2 lyzeczki cynamonu
  • cukier (patrz wykonanie- ilosc zalezna od kwaskowatosci rabarbaru)
  • cukier waniliowy
  • 1 kisiel cytrynowy

Wykonanie

najlepsza drozdzowka z truskawkami, rabarbarem i kruszonka

CIASTO:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drozdze kruszymy do miski, zasypujemy szescioma lyzkami cukru i taka sama iloscia maki. Skladniki laczymy za pomoca drewnianej lyzki (drozdze powinny zaczac sie rozpuszczac). Wlewamy szklanke cieplego mleka ( nie moze byc gorace, ani zimne!) i mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 15 min – w tym czasie powinien urosnac.

Make przesiewamy do duzej miski. Pozostale mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim maslo, wlewamy do miski z maka. Jajka laczymy z pozostalym cukrem. Trzeba je lekko rozbeltac, aby polaczyly sie z krysztalkami cukru, ale bez przesady.. nie musimy ubijac ich na bialy puch jak na biszkopt😉

Wreszcie mozemy dodac nasz rozczyn. Teraz z calosci wystarczy zagniesc jednolite, sprezyste ciasto, przykryc je sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci (ja miske z ciastem przykrywam folia spozywcza/aluminiowa i umieszczam w wiekszej misce/zlewie napelnionym goraca woda). Ciasto rosnie zwykle 30-40 min. W tym czasie mozemy przygotowac kruszonke i nadzienie.

KRUSZONKA:

Moja siostra wymyslila wierszyk, kiedy dzisiaj uczylam ja robic kruszonke😀 W takim razie pozwole go sobie zacytowac : ” Maslo, cukier, maka rowna sie kruszonka”😛 Logiczne, prawda?😀 No to zabieramy sie do rzeczy.. Do miski przesiewamy make i cukier. Dodajemy miekkie maslo i zagniatamy do polaczenia sie skladnikow. Jesli nasze ciasto drozdzowe jeszcze rosnie, spokojenie mozemy wstawic miseczke z kruszona do lodowki.

NADZIENIE

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypulek i kroimy na polowki lub pozostawiamy w calosci – jak kto woli (ja pokroilam owoce zarowno na polowki jak i w cwiartki w zaleznosci od wielkosci truskawek).

Rabarbar obieramy i kroimy w ok 1 cm plasterki. Przekladamy do garnuszka, zasypujemy cukrem waniliowym i cukrem krysztalem (ilosc zalezy od kwaskowatosci – nie mozna przesadzic, ale zbyt kwasny rabarbar tez nie jest dobry, wiec na poczatku radze wsypac ok 5 lyzek, a w pozniejszym etapie przygotowan probowac i ewentualnie zwiekszyc porcje cukru). Nastepnie dodac ok 1-2 lyzeczek cynamonu. Podgrzewac na srednim ogniu mieszajac co jakis czas, aby rabarbar sie nie przypalil. Po krotkim czasie rabarbar powinien zmieknac i puscic sok- to oznacza, ze mozemy wsypac kisiel w proszku. Teraz wystarczy energicznie zamieszac, pozwolic zeby nasze rabarbarowe nadzienie sie zagotowalo i sciagnac je z palnika.

CALOSC:

Blache smarujemy maslem i obsypujemy bulka tarta. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 rowne czesci. Obydwie czesci ciasta trzeba rozwalkowac na wymiar naszej formy do pieczenia. Jeden placek ukladamy w blasze, smarujemy polawa nadzienia rabarbarowego, nakrywamy drugim plackiem, ktory lekko dociskamy, aby sie skleil z dolna warstwa. Na wierzch wykladamy pozostale nadzienie z rabarbaru, rownomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta i ukladamy truskawki. Calosc obsypujemy kruszonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45-60 min. (*** spod piekarnika radze wyscielic folia aluminiowa, bo nadzienie i kruszona ”lubia” sobie splynac z ciasta podczas gdy ono pieknie nam rosnie)

drozdzowka z rabarbarem, truskawkami i kruszonka

Po upieczeniu palaszujemy ze smakiem w towarzystwie zimnego mleczka:D Tylko nie wcinajmy drozdzowki , kiedy bedzie jeszcze too hot, bo jak to mawia moja Mamusia ”Powykreca nam kiszki” – ale z drugiej strony… kto by sie oparl tej pachnacej, swiezutenkiej pysznosci?😛 haha

najlepsza drozdzowka z truskawkami, rabarbarem i kruszonka

Smacznego🙂

24 uwagi do wpisu “Drozdzowka z truskawkami,rabarbarem i kruszonka

  1. Bo z ciastem drożdżowym trzeba się zaprzyjaźnić, to wymaga czasu. Sama tak miałam🙂. Ale potem tylko radość i smakowitość. Drożdżówka wyszła Ci wspaniale🙂.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s