Drożdżówki z rabarbarem, budyniem rabarbarowym i kruszonką – jestem genialna

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem rabarbarowym i kruszonką - jestem genialna

Witam wszystkich 😀 Dawno mnie tu nie bylo.. za co bardzo przepraszam! Na pisanie nowych postow nie mam za bardzo weny ani czasu, ale wsrod szkicy znalazlam przepis na buleczki z budyniem, rabarbarem i kruszonka. Sama nie wiem co sie stalo, ze ten wpis nie zostal opubikowany wczesniej.. jestem strasznie zakrecona! Wybaczcie 🙂 Nie wiem czy sezon na rabarbar jeszcze trwa.. Mam nadzieje, ze tak bo budyn ktory tu znajdziecie jest absolutnym „miszczuniem” ! Czasami mam genialne pomysly i tym razem zrodzil sie z nich budyn rabarbarowy, ktorego smak totalnie rozwalil moje kubki smakowe ❤

Nieskromnie podekscytowana swoim geniuszem hahaha zapraszam Was moi kochani na drozdzoweczki jak sie patrzy! 😀

Akcja rabarbar - IV edycja

Skladniki

  • Ciasto drozdzowe przygotowane wg tego przepisu tyle, ze mozemy wykluczyc kardamon. Ja dodalam 250g maki pszennej i 150g maki zytniej.
  • 8 lasek rabarbaru
  • cynamon
  • cukier z prawdziwa wnilia
  • 1 budyn waniliowy z cukrem (na 500 ml mleka, sok rabarbarowy- dokladna ilosc patrz -wykonanie )

KRUSZONKA:

  • 200 g maki
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g miekkiego masla

Wykonanie

Robimy ciasto drozdzowe i odstawiamy do wyrosniecia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie zaczynajac od rabarbaru. Warzywo obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przekladamy do rondelka, zasypujemy 4 lyzkami cukru, a najlepiej cukru z prawdziwa wanilia. Calosc delikatnie opruszamy cynamonem i mieszamy, aby wszystkie plasterki rabarbaru obtoczyly sie cukrem i cynamonem. Rondelek z rabarbarem umieszczamy na palniku i gotujemy, az plasterki lekko zmiekna i puszcza sok. Nastepnie zestawiamy z ognia i do miseczki odlewamy powstaly sok ( bedzie nam potrzebny do budyniu)

Teraz mozemy zabrac sie za przygotowanie budyniu. Moj rabarbar puscil 250ml soku (jest to polowa plynu potrzebnego do przyrzadzenia budyniu). Reszte, czyli kolejne 250 ml uzupeniamy mlekiem. Budyn w proszku rozpuszczamy w mleku, a sok zagotowujemy w rondelku. Do soku dodajemy mleko z budyniem i gotujemy do zgestnienia mieszajac, aby nic sie nie przypalilo. Gotowy budyn sciagamy z palnika.

Robimy kruszonke : Do miski przesiewamy make i cukier. Dodajemy miekkie maslo i zagniatamy do polaczenia sie skladnikow.

drożdżowki z budyniem rabarbarowym, rabarbarem i kruszonką

Wyrosniete ciasto drozdzowe  zwijamy w waleczek i dzielimy na mniejsze kawalki (u mnie 12 ). Kazdy lekko splaszczamy dlonia, a na srodku robimy wglebienie (np. dnem literatki). W miejsce wglebienia nakladamy budyn (1 lyzka), rabarbar, a wierzch posypujemy kruszonka.

drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Drozdzowki pieczemy w 180ºC przez ok 15 min.

Po upieczeniu mozna opruszyc cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

10 uwag do wpisu “Drożdżówki z rabarbarem, budyniem rabarbarowym i kruszonką – jestem genialna

  1. „Miszczunio”, budyń rabarbarowy mnie także rozwalił:D Ty zawsze wiesz jak mnie skusić! Tym razem chodzą za mną właśnie takie drożdżówki z budyniem i owocami, wchodzę do Ciebie i co? Już są, jak na zamówienie haha:D

Dodaj odpowiedź do Domowe Wypieki Anuluj pisanie odpowiedzi