Tort czekoladowy z kremem wiśniowym i porzeczkami

tort czekoladowy z kremem wiśniowym i porzeczkami

Ciężkie, wilgotne ciasto czekoladowe o wyraźnej gorzkiej nucie kakao i czekolady połączone ze słodyczą kremu o aksamitnej nucie kwaśnych wiśni.. Istna bomba kaloryczna, która eksploduje na podniebieniu pobudzając zmasakrowane różnorodnością doznań i konsystencji kubki smakowe.

Mhmm.. myślę, że tak właśnie należy opisać ten tort.

Desery z Kremówką Piękne i kreatywne torty

Od razu powiem, że nasączenie ciasta ponczem jest całkowicie zbędne, bo nie mówimy tu o biszkopcie, a o cieście prawdziwie czekoladowym🙂 Był to mój debiut jako że torty zwykłam bazować na biszkopcie, aż tu nagle naszła mnie ochota na nieco cięższe i bardziej wyraziste w smaku ciasto mocno czekoladowe. Nie zawiodłam się ani trochę, chociaż przyznam, że wolę jednak spektakularnie wysokie, ”poczciwe” torty na biszkopcie nasączone %%% z kawą, sokiem lub herbatą😛

Ubijanie polskiej kremówki przysporzyło mi trochę kłopotów, ale za to umocniło mięśnie w prawej ręce haha😀 Nie jest łatwo przestawić się na składniki z którymi nigdy wcześniej nie miało się do czynienia, ale dla chcącego nic trudnego! Na ratunek wyszedł mi niezastąpiony serek mascarpone, jasny umysł i sad owocowy za domem.. tak też powstał krem wiśniowy do przełożenia tortu😉

Pure yumminess!❤

Składniki

CIASTO

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

  • 290 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 85 g gorzkiego kakao 100%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 250 ml mocnej kawy- gorącej!
  • 250 ml kefiru/ maślanki/ kwaśnego mleka/ gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g masła niesolonego
  • 300 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • 120 g roztopionej ciemnej czekolady

KREM

  • 2,5 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek wiśniówki (u mnie barmańska 21%)
  • 600-800 ml kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru
  • pół szklanki porzeczki
  • wiśnie, czarna i czerwona porzeczka do ozdoby

Wykonanie

CIASTO

(będzie miało dość płynną konsystencję w surowej postaci- tak ma być)

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej***, ostudzić.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać razem przynajmniej 3 razy! Masło umieścić w misce i utrzeć z cukrem na puch za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wlać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać, dodać maślankę, mocną gorącą kawę i w trzech porcjach wsypać uprzednio przesiane sypkie składniki.

krem wiśniowy

Wszystko dokładnie połączyć mikserem. Na samym końcu dodać ostudzoną czekoladę – wymieszać. Ciasto przelać do zabezpieczonej folią aluminiową tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Dno pokryć papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok 35-40 min.

Po upieczeniu ostudzić i obrócić ” do góry nogami” tak, żeby góra ciasta, która zapewne cechuje się wybrzuszeniem, stanowiła teraz spód, a idealnie równy spód stał się wierzchem ciasta.  Za pomocą ostrego noża przekroić ciasto na 2 blaty.

* Ja z podanej porcji składników upiekłam 2 ciasta używając do tego tortownic o wymiarach Ø 20 cm i 12 cm. 

*** Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Naczynie umieścić w garnku. Dno miski z czekoladą nie może stykać się z woda w garnku! Podgrzewać, aż czekolada stanie się płynna, mieszając co jakiś czas.

KREM

Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem pudrem i zalać 5 łyżkami wiśniówki. Podgrzewać do momentu puszczenia soku. Do szklanki nalać 2 łyżki wiśniówki, a następnie rozpuścić w niej 3 łyżki mąki ziemniaczanej.  Wlać do wiśni, wymieszać i zdjąć z palnika – kisiel powinien zgęstnieć w mgnieniu oka.

Teraz możemy ubić na sztywno kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Następnie dodać wcześniej przygotowane wiśnie, wymieszać. Krem stanie się teraz lekko różowy. Wsypać porzeczkę i ponownie wymieszać.

krem wiśniowy

Dokładnie umyć wszystkie owoce, którymi mamy zamiar ozdobić nasz tort. Trzeba też pamiętać, aby osuszyć je za pomącą papierowego ręcznika przed umieszczeniem ich na kremie!

CAŁOŚĆ

jak przełożyć tort piętrowy

Jeden blat ciasta czekoladowego ( ten nierówny z wybrzuszeniem) ułożyć na paterze. Następnie pokryć go połową kremu wiśniowego ( chyba że robimy tort piętrowy tak jak ja- wtedy dzielimy krem tak, aby starczyło go do przełożenia 4 warstw). Na kremie ułożyć kilka owoców – wydrylowanych wiśni- przykryć pozostałym blatem ciasta czekoladowego. Wierzch pokryć resztą kremu. Całość ozdobić owocami. Użyłam też do tego kwiatów nasturcji, które są jadalne!🙂

tort piętrowy

Tort odstawiamy do lodówki na min 30 min.

tort czekoladowy z kremem wiśniowym i porzeczkami

Smacznego!🙂

16 uwag do wpisu “Tort czekoladowy z kremem wiśniowym i porzeczkami

  1. Ale narobiłaś mi smaka!!! A tak od rana kusi mnie na coś słodkiego… Taki torcik to przyjęłabym z otwartymi rękami ( i ustami:D). I to ciacho czekoladowe….yummy!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s