Grillowany filet indyka z wiśniami

dietetyczny obiad, filet z indyka z wisniami

Dietetyczny obiad.. sałatka na ciepło.. lub po prostu grillowany filet indyka z wiśniami na lekkiej sałatce z kiełków brokuła, pomidorków, selera naciowego, cukrowego groszku, płatków nasturcji i polskich kaparów. Całość zwieńczona dressingiem na bazie naszego rodzimego oleju rzepakowego, miodu i octu, tudzież soku z cytryny.

Chrupiący seler naciowy, słodki groszek i pomidory, słodko-kwaśne wiśnie, intensywny smak kiełków i płatków nasturcji, który przypomina rzodkiewkę , delikatny i aromatyczny filet z indyka doskonale łączą się ze słodkim ziołowym dressingiem. Owoce nasturcji nadają ostrości i mają lekko chrzanowy posmak. Neutralny olej rzepakowy bogaty w kwasy omega-3 zyskuje na smaku dzięki prażonym orzeszkom pinii i świeżemu koperkowi.

Sól w dressingu można pominąć i zastąpić ją gruboziarnistą solą morską, posypując nią po wierzchu gotowej potrawy.

zdrowy obiad salatka

Niebanalne, aczkolwiek proste, zdrowe i niskokaloryczne danie🙂 Zapraszam😀

W wiśniowym sadzie 2013

Składniki

  • ok. 200 g fileta z indyka
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki orzeszkow pinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki wiśni, wydrylowanych
  • 1 łyżka owoców nasturcji ( tak zwanych polskich kaparów)

SAŁATKA

  • opakowanie kiełków brokuła
  • 4 pomidorki cherry
  • 2-3 łodyżki selera naciowego
  • kilka strączków młodego groszku cukrowego
  • kilka płatków kwiatu nasturcji

DRESSING

  •  3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu/ soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka bazylii, drobno posiekanej

Wykonanie

Filet dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Mięso umieścić w misce. Następnie przygotować marynatę. Posiekany koperek zalać czterema łyżkami oleju rzepakowego, dodać sól i wymieszać. Orzeszki pinii uprażyć na patelni, aż lekko się zarumienią. Dodać do naczynia z olejem i zblenderować. Tak powstałą marynatą natrzeć filet, ponownie włożyć do miski, wsypać wiśnie i pokrojone na połówki owoce nasturcji- przykryć talerzem i odstawić do lodówki na 6 godzin, aby mięso dobrze przeszło marynatą.

Po tym czasie wyjąć filet rozprowadzając na nim marynatę zalegającą w misce. Smażyć z obu stron na patelni grillowej wraz z wiśniami i ”polskimi kaparami”.

Umyty seler pokroić w cienkie plastry i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki i zdjąć z ognia, kiedy zmiękną.

W międzyczasie przygotować dressing łącząc ze sobą wszystkie składniki w małej miseczce.

Na talerzu ułożyć kiełki brokuła. Posypać groszkiem, grillowanymi wiśniami, selerem i płatkami nasturcji. Sałatkę delikatnie skropić połową dressingu. Filet z indyka pokroić w poprzeczne paseczki i ułożyć na wierzchu sałatki. Polać resztą dressingu.

grillowany filet z indyka z wisniami

Konsumować zaraz po przyrządzeniu🙂

grillowany indyk w wisniach na lekkiej salatce

Smacznego🙂

4 uwagi do wpisu “Grillowany filet indyka z wiśniami

    • Ja tez bardzo lubie polaczenie miesa i owocow🙂
      Chyba zaczne komponowac wiecej takich smacznych (i zdrowych) duetow… bo ostatnio nie mysle o niczym, tylko o tortach i wszelakich ciastach (ale to juz moje uzaleznienie)😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s