Sernik porzeczkowo-morelowy

sernik porzeczkowo-morelowy

Uwielbiam lato🙂 Zazwyczaj jestem wtedy w siodmym niebie.. a mowiac bardziej precyzyjnie- w owocowym raju!😀 Czasami sama nie wiem co zrobic z owocami, ktore czesciowo juz mi sie przejadly, a w zadnym wypadku nie chce ich zmarnowac. Tym razem porzeczki i morele uzbierane wieczorowa pora zaczarowalam w sernik😀 ( zauwazylam, ze ostatnio na pieczenie zbiera mi sie dopiero po 21😛 Moze to przez te upaly? )

Jesli chodzi o owoce, to z powodzeniem mozecie uzyc brzoskwin zamiast moreli, a porzeczke zastapic np. wisniami🙂 To moj autorski przepis, wiec jestem nieco krytyczna co do otrzymanego rezultatu. Prawde mowiac pomysl na sernik z musem owocowym powstal w mojej glowie dopiero podczas zagniatania kruchego ciasta, a gdy mielilam ser wizja sernika wyklarowala sie jeszcze bardziej i po dwoch godzinach byl juz gotowy😛

Nastepnym razem zamiast spodu ze zwyklego kruchego ciasta wykombinuje cos bardziej nowatorskigo – moze ciasto na bazie prazonych migdalow?.. – na pewno sie pochwale😀

Sernik nie jest suchy, wrecz odwrotnie – cos dla wielbicieli wilgotnych serowych klasykow.. Chociaz jego samego klasykiem nazwac nie mozna.🙂 Sernik nie powalil mnie na kolana, bo osobiscie preferuje bardziej ”lekkie” wersje, ale przyznam, ze smakowal bardzo dobrze.. a niektorym wrecz wybornie – co potwierdzila moja babcia ( a to chyba najwiekszy komplement)😀 Smak owocow jest dosc intensywny, co bardzo milo zaskakuje nasze podniebienia🙂 Slodycz swietnie rownowazy sie z kwaskowatym musem – pysznosci😀

..i znowu rozrastam sie w szerz hahaha😛

Porzeczkowo Serniki 2013 - edycja letniaTrele Morele

Skladniki

KRUCHE CIASTO

  • 6 zoltek
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 lyzki smietany / jogurtu naturalnego
  • kilka kropel esencji waniliowej

MUS OWOCOWY ( mozna zwiekszyc ilosc owocow, aby uzyskac wiecej musu na wierzch ciasta)

  • 16 moreli
  • 2-3 szkl czarnej porzeczki
  • 3/4 szkl cukru **

MASA SEROWA

  • 1,2 kg twarogu (zmielonego 2-krotnie lub gotowy ser sernikowy z wiadereczka)
  • 500 ml smietany kremowki, 30%
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 budynie waniliowe / smietankowe
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 6 bialek + 3/4 szkl cukru + szczypta soli

Wykonanie

KRUCHE CIASTO

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i przesiekac nozem z margaryna. Dodac cukier, zoltka, esencje waniliowa i smietane. Zagniesc jednolite ciasto i wylepic nim natluszczona /wylozona papierem do pieczenia forme.

MUS OWOCOWY

Dokladnie umyte i oczyszczone z szypulek porzeczki wsypac do miski. Morele umyc i pozbawic pestek. Jesli skorka jest miekka nie musimy jej obierac. Natomiast jesli jest twarda, morele nalezy sparzyc, obrac i dopiero wtedy wyciagnac z nich pestki (ja nie pozbawialam owocow skorki). Owoce zasypac cukrem i za pomoca blendera rozdrobnic na mus – nie musi byc idealnie gladki. Mile widziane sa wieksze kawalki porzeczki :) Odmierzyc 4 szkl musu do masy sernikowej. Reszte zachowac do polania gotowego ciasta.

** Ilosc cukru mozna mniejszyc lub zwiekszyc w zaleznoci od tego jakich owocow uzyjesz do musu i jak kwasne beda. 

MASA SEROWA

Zmielony twarog polaczyc z kremowka, budyniami, esencja waniliowa i cukrem za pomoca miksera. Bialka ubic na sztywno ze szypta soli i cukrem (dodajac go stopniowo caly czas ubijajac).

Do miski z serem dodac 4 szklanki wczesniej przygotowanego musu z moreli i porzeczek. Wszystko dokladnie ze soba polaczyc, a na koncu dodac piane z bialek – zmiksowac na najnizszych obrotach. Gotowa mase wylac na wylepiona kruchym ciastem blache i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1,5 h. Po upieczeniu ostudzic w piekarniku, wierzch polac pozostalym musem owocowym i odstawic do lodowki na minimum 5h, a najlepiej cala noc – sernik stanie sie winny, a schlodzony smakuje o niebo lepiej niz cieply!

sernik porzeczkowo-morelowy

Smacznego🙂

x K :*

8 uwag do wpisu “Sernik porzeczkowo-morelowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s