Grillowane Composé a’la Klaudia

Grillowana salatka compose z jajkiem sadzonym

Sierpien to piekny miesiac, ktory niestety juz sie konczy i ktory w tym roku przyniosl wiele zmian w moim zyciu.  Postanowilam tez, zeby niektore z tych zmian odzwierciedic takze na blogu🙂 Mam nadzieje, ze uda mi sie dotrzymac wlasnych postanowien i nareszcie zaczne odzywiac sie zdrowo!😀 – co Wy na to? Jak podoba sie Wam idea wiekszej liczby postow z przepisami na zdrowe, a moze i nawet dietetyczne dania?🙂 Co prawda juz niedlugo bede miala straaasznie malo czasu na przyjemnosci, takie jak gotowanie, a co za tym idzie- nie moge niczego obiecac, jednakze nosze glebokie nadzieje na poprawe wlasnego stylu odzywiania (ktory zaniedbalam na wakacjach, pochlaniajac tony slodyczy i czesto zywiac sie street-foodem).

Na dobry poczatek – pelna zapalu i optymizmu :D , proponuje Wam moja autorska kompozycje obiadowa skladajaca sie z grillowanej cukinii, marchwi, ziemniaczkow i papierowek z jajkami i ”dressingiem” z serka wiejskiego i szczypiorku. Przyznam, ze dressing w pierwotnym zamysle mial skladac sie z musztardy z ziarnami gorczycy, miodu, cytryny i oliwy, ale ze w lodowce nie zastalam musztary, plany szybko sie zmnienily, a efekt byl smakowity!😀 .. wiem troche dziwne te moje polaczenia, ale uprzedzam ze dopiero zaczynam eksperymentowac😛 hahaha

Zastanawiacie sie pewanie co znowu wymyslilam z  tytulem tego posta.. Nooo tak😀 Nie wiedzialam jaka nazwe nadac mojemu nowemu eksperymentowi, a ze salatki warstwowe- takie jak ta ( ktorych skladnikow sie nie miesza, tylko uklada warstami na talerzu) zwyklo sie nazywac composé, co z francuska oznacza ”zlozony”. A ze warzywka bedace podstawa tej potrawy sa grillowane, to nietrudno sie domyslic o co chodzi😉

Koniec gadki, juz Was nie trzymam w napieciu, bo pewnie chcecie zerknac na liste skladnikow i kolejne zdjecia😛  Mam nadzieje, ze odwazycie sie podjac ”ryzyko” i zrobic sobie taki zdrowiutenki obiadek mojego pomyslu🙂 Zapraszam :*

Skladniki

(na 4 porcje)

  • 1 duza cukinia (ok. 25 cm dlugosci)
  • 3 duze marchewki
  • 8-10 malutkich ziemniaczkow ( u mnie mlode, ale mozna uzyc odmiany do pieczenia)
  • 4 male papierowki
  • 5 lyzek oliwy
  • ulubione ziola (u mnie : bazylia, oregano, estragon, natka pietruszki)
  • sol morska
  • jajka ( u mnie po 2 na porcje) + woda

DRESSING

  • 300 g serka wiejskiego
  • 1 maly jogurt naturalny, badz grecki
  • 5 lyzek drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie

salatka z grillowanych warzyw na obiad z jajkiem sadzonym i serem wiejskim

Mlode ziemniaki obrac i ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlac plyn i odstawic ziemniaki do ostudzenia. Kiedy beda juz zimne, podzielic je na polowki.

W trakcie gotowania sie ziemniakow mozemy przygotowac nasz ”dressing” z serka wiejskiego. Nie ma w tym zadnej filozofii. Wystarczy odlac nadmiar plynu z serka, przelozyc go do miseczki, dodac jogurt naturalny, tudziez grecki i posiekany szczypiorek. Calosc wymieszac, sprobowac i ewentualnie doprawic jeszcze sola i pieprzem (uwazam jednak, ze polskie serki wiejskie sa wystarczajaco slone i nie ma koniecznosci dodawania do nich soli) – odstawic do lodowki.

Jablka (papierowki) myjemy, dzielimy na pol, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze raz przepalawiamy. Cukinie dokladnie umyc, odciac zdrewniala koncowke i pokroic w cienkie plastry. Marchewke obrac i takze pokroic w cienkie plasterki. Warzywa przelozyc do miski, zalac oliwa i doprawic suszonymi lub swiezymi, drobro posiekanymi ziolami. Calosc wymieszac tak, aby kazdy plasterek byl obtoczony w oliwie z ziolami. Smazyc porcjami z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej/ grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce wylozonej pergaminem. Kiedy cukinia i marchewka beda juz gotowe, mozemy zaczac grillowac jablka i ziemniaki. Wystarczy, zeby sie zarumienily.

Podczas grillowania ostatniej porcji warzyw, mozemy zabrac sie za jajka. Duza patelnie napelnij woda do polowy, a nastepnie zagotuj. Wbijaj po jednym jajku. Gdy wszystkie beda juz na patelni, ponownie doprowadz wode do wrzenia. Patelnie przykryj, a kiedy zoltka jajek zaczna pokrywac sie biala warstwa z bialek, zdejmij patelnie z ognia. Chodzi o to, zeby zoltko bylo w pol plynne. Jajka wyjmuj za pomoca lyzki cedzakowej na recznik papierowy, aby usunac nadmiar plynu.

Ugrillowane warzywa ukladamy na talerzu, doprawiamy sola morska. Na wierzchu ukladamy dwa jajka ( na porcje) z lekko scietymi zoltkami. Calosc polewamy sosem z serka wiejskiego i posypujemy swieza natka z pietruszki.

Smacznego🙂

2 uwagi do wpisu “Grillowane Composé a’la Klaudia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s