Krem kalafiorowy ze szczypiorkiem i melisa cytrynowa

krem zupa kalafiorowa ze szczypiorkiem i melisa cytrynowa

Lubicie zupy- kremy? Jesli tak, to serdecznie zapraszam bo mam dla Was przepis na niskokaloryczny (dietetyczny) krem kalafiorowy ze szczypiorkiem i melisa cytrynowa.🙂 Wykonanie nie zajelo mi wiecej niz 30 min, takze krem polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym, ktorzy wola zjesc cos ”gotowanegoo” zamiast faszerowac sie kupnymi gotowcami.😛

Konsystencja jest ”gladka”-niemalze aksamitna (wszystko zalezy oczywiscie od tego jak dlugo i na jak intensywnych obrotach bedziecie miksowac) , a smak wyrazisty ( ja z ta ”wyrazistoscia” jak zwykle przesadzilam wsypujac do zupy 1,5 lyzeczki piekielnie ostrej papryczki w proszku hahaha) :P

Skladniki

  • rozyczki z jednego sredniej wielkosci kalafiora
  • 2 zabki czosnku
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 L bulionu z warzyw ( zapracowani moga zgrzeszyc jak ja i w 1L wody rozrobic kostke rosolowa)
  • 100 g kremowego serka (uzylam topionego o smaku ziolowym- 1 opk. ) ***
  • wiazka szczypioru, drobno posiekanego
  • 4 lyzki drobno posiekanej melisy cytrynowej
  • 2 lyzki parmezanu, startego na malych oczkach
  • 0,5 lyzeczki ostrej papryki, mielonej
  • sol i pieprz

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw, tudziez ”oszukanego bulionu” z kostki rosolowej – Wybaczcie, ze posuwam sie do uzywania kostek rosolowych! Niestety nie zawsze mam w domu potrzebna wloszczyzne.. Ale chyba nie ma wsrod nas kogos kto nigdy nie zgrzeszyl w ten sposob. Jesli sie myle, to zwracam honor i podziwiam taka osobe! :)  W bulionie gotujemy uprzednio umyty i podzielony na rozyczki kalafior i pokrojone w kostke ziemniaki. Garnek przykrywamy pokrywka. Calosc winna sie gotowac przez ok. 20 min – az warzywa zmiekna. Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekany czosnek, szczypior i melise- mieszamy.

dietetyczny krem z kalafiora

Nastepnie calosc gotujemy na wolnym ogniu, dodajac serek topiony i starty parmezan-  mieszamy. Sery powinny sie roztopic. Calosc blendujemy/ miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka w proszku – mieszamy.

Krem jest juz gotowy. Mozna jesc zarowno na cieplo jak i na zimno. Doskonale komponuje sie z grzankami czosnkowymi . Zapraszam do stolu😀

*** Mozna zastapic gesta smietana 18%, ale trzeba sie liczyc z tym, ze krem bedzie wtedy bardziej kaloryczny.🙂

Przepis dodaje do akcji:

Akcja Zupa Krem

Smacznego!🙂

10 uwag do wpisu “Krem kalafiorowy ze szczypiorkiem i melisa cytrynowa

  1. dodaję do menu na przyszły tydzień a wczoraj robiłam wg Twojego przepisu Tarta z cukinia, porem i cebula na cieście żytnio-pszennym. Wyszła genialna, jak znajdę chwilkę wstawię przepis:)

  2. Smak tej wspanialej zupy mam jeszcze na podniebieniu!
    Wspaniala!! Bardzo prosta w wykonaniu, tania, szybka I jaka zdrowa!?!
    Dziekuje Droga Klaudio!

    Serdeczne pozdrowienia.

  3. Twój przepis zainspirował mnie do zrobienia mojej wersji (głównie z braku podanych u ciebie składników) kremu z kalafiora, który też okazał się pyszny. Dziękuję za inspirację. Na pewno tu jeszcze zawitam🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s