Szarlotka z Oliwek Inflanckich

szarlotka z papierowek, z oliwek inflanckich

-What?! Z Oliwek Inflanckich?- co ta Klaudia znowu wymyslila?😛

– E-e😛 Niech Was nie zmyla te oliwki😛 Dzisiaj nie bedzie o slodkiej wersji foccaci :)- Choooociaz jak teraz o tym mysle, to chetnie bym taka zjadla hahaha😀 No dobra.. juz mowie o co chodzi😛 Moi kochani- Trzeba byc kreatywnym w wymyslaniu nazwy🙂 Takowoz za rada pani Wikipedii przechrzcilam nasze polskie papierówki🙂 Tak, tak.. Oliwki Inflanckie, to nic innego jak PAPIEROWKI♥ – jabluszka o aromatycznym, delikatnym mizazszu (jedna z moich ulubionych odmian). Skoro wyjasnilismy juz sobie kwestie nazwy, to moze przyszla pora na nieco wiecej informacji o owej szarlotce z papierówek?

Chyba nie ma nic bardziej klasycznego, rustykalnego i kuszacego niz kruchutka szarlotka wypelniona po brzegi musem z dorodnych, polskich jabluszek🙂 Przynajmniej ja tak uwazam.

Wyobrazcie sobie rozowe niebo przy zachodzacym sloncu, malutki przydomowy sad z kilkoma fikusnymi jablonkami uginajacymi sie pod ciezarem nabrzmialych, wonnych owocow. Wieczory sa jeszcze cieple, a Ty mozesz  trawc i trwac w tym blogim miejscu chlonac otaczajace Cie dzwieki, obrazy i zapachy. Jedna reka siegasz do gory, a po chwili caly koszyk zapelnia sie dojrzalymi jablkami, wiec nie pozostaje Ci nic innego jak udac sie w strone domu gdzie przez uchylone okno w kuchni widac palace sie swiatlo. Zblizajac sie do sieni slyszysz cicha krzatanine i stukot naczyn. Wita Cie promienny usmiech babci, ktorej rece cale sa w mace. Obierajac jablka ukradkiem podskubujesz surowe ciasto pograzajac sie w rozmowie i chichoczac co jakis czas z zartow dziadka, ktory wlasnie podspiewuje sobie tak dobrze Ci znana melodie ” W zielonym gaju ptaszki spiewaly..”. Za chwile wszedzie czuc cudowny aromat cynamonu, wanilii i jablek. Spory kawalek jeszcze cieplej szarlotki laduje na Twoim talerzu. Obok stoi garnuszek ze swiezym, mocnym, kawaskowatym kompotem z porzeczki .. Obdarzasz dziadkow slodkim calusem nie potrafiac wyrazic swojej radosci z tego jak bardzo sie cieszysz, ze sa. ♥

Skladniki

CIASTO (wszystkie skladniki w temperaturze pokojowej)

  • 4 szklanki maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • + 2 lyzki wody / smietany jesli ciasto bedzie zbyt zwarte i trudno bedzie sie ugniatac

NADZIENIE

  • 1 kg papierowek ( jesienia mozna uzyc innej odmiany jablek)
  • lyzka masla
  • lyzeczka cynamonu
  • 2 opakowania cukru z prawdziwa wanilia ( ilosc cukru mozna regulowac w zaleznosci od tego jak kwasnych jablek uzyjemy) – mozna zastapic zwyklym cukrem

Wykonanie

CIASTO

Make przesiac z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem. Nastepnie ”przesiekac” z margaryna za pomoca noza, tak by powstaly grudki a’la kruszonka. Teraz mozna dodac jajka ( ja dodalam cale, ale mozna uzyc samych zoltek- wtedy do ciasta dodajemy ok. 2-3 lyzek zimnej wody lub smietany). Za pomoca dloni wyrobic jednolite ciasto, podzielic na dwie rowne czesci, z czego jedna rozwalkowac na wymiar blachy i przelozyc do formy do pieczenia wyscielonej papierem do pieczenia/ wysmarowanej margaryna i posypanej semolina. Druga czesc ciasta owina folia spozywcza i schowac do lodowki. Nastepnie przygotowac nadzienie z jablek.

NADZIENIE

papierowki, oliwka inflancka

Jablka obrac ze skorki, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic w drobna kostke. Przelozyc do rondelka, dodac lyzke masla, zasypac cukrem i cynamonem. Podgrzewac na srednim ogniu az jablka zmiekna, uwazajac by sie nie przypalily. Mieszac co jakis czas. Zdjac z palnika kiedy owoce zaczna sie ”rozpadac” / nabiora konsystencji musu.

Ciasto wyjac z lodowki. Nadzienie z jablek przelac na spod ciasta, rownomiernie rozprowadzajac mus na calej jego powierzchni. Na wierzch poskubac ciasto, tak by pokrylo mus z jablek.

Blache z ciastem wstawic do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec przez 35-40 minut na srodkowej kratce- funkcja gora-dol.

Po upieczeniu ewentualnie opruszyc cukrem pudrem.

Wpis dodaje do akcji:

Jabłko z cynamonem 

Smacznego🙂

12 uwag do wpisu “Szarlotka z Oliwek Inflanckich

  1. Ty to zawsze potrafisz zaskoczyć!! Kocham Cię za to😀❤
    A wiesz, że ja dzisiaj też upiekłam szarlotkę? Właśnie się studzi i już nie mogę się doczekać kiedy się do niej dorwę bo mam ostatnio głód szarlotkowy haha:D

  2. Wczorajsza iście wiosenna pogoda tak na mnie wpłynęła, że postanowiłam w końcu spełnić swoje planowane od dłuższego czasu postanowienie i upiec chochlikową szarlotkę! I muszę Wam Drodzy Czytelnicy zaznaczyć, że był to najlepszy pomysł wczorajszego dnia! Szarlotka jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przepyszna w smaku🙂 Polecam z całego serca🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s