Zjadlam slonce♥ ale sie podziele


chlebek w ksztalcie slonecznika ze slonecznikiem i suszonymi pomidorami i oliwkami

Chlebek Drozdzowy w Ksztalcie Slonecznika znalazlam u Natalii z bloga Kulinarne Inspiracje – jeszcze raz dziekuje za przepis😉 Bardzo spodobal mi sie wyglad chlebka i postanowilam upiec go na sniadanko – a ze mialam wolne, to moglam poswiecic chwile na zabawe z drozdzami🙂 O dziwo rano nie padalo, wiec w chwili kiedy ciasto drozdzowe roslo, ja szybko przebralam sie w moj runningowy outfit, zgarnelam z biurka Ipoda i poszlam biegac- uwielbiam aktywnie zaczynac dzien!😀. Kiedy wrocilam dokonczylam reszte i po ok. 1,5 h zajadalam sie pysznym cieplutkim chlebkiem z chrupiaca skorka. Trening, swiezutki pachnacy chlebek.. czy mozna zaczac dzien lepiej? (..gdyby ktos♥ przyniosl mi takie sniadanko np. do lozka – ideal🙂 ) 

chlebek z masle w ksztalcie slonecznika

Nie bylabym soba, gdybym do oryginalnego przepisu nie wsprowadzila kilku zmian od siebie. Po pierwsze zamiast bazowac przepis wylacznie na mace pszennej, zastapilam polowe maka pelnoziarnista (Staram sie jesc wylacznie ciemne pieczywo z kilku wzgledow : smakuje mi o wiele bardziej od bialego, jest zdrowsze, do slodkich wypiekow, ktore zwyklam pochlaniac w wiekszych ilosciach😛 nie zawsze mozna uzyc maki pelnoziarnistej, wiec dla rownowagi dodaje jej do chleba i bulek). Po drugie oliwe zastapilam olejem slonecznikowym ( nad czym bardzo ubolewam, bo kocham smak oliwy!😦 To wlasnie ta ”milosc” i to jak czesto jej uzywam sprawila, ze w szafce zastalam pusta butelke i bylam zmuszona do posluzenia sie innym tluszczem roslinnym ). Kolejna i zarazem ostatnia zmiana, a raczej dodatkiem byly ziarna slonecznika (zamiast lnu) i suszone pomidory i oliwki + lyzka cukru do ciasta. Uwielbiam wloskie smaki i nie moglam sie powstrzymac przed chociazby malemu ”sfoccaciowaniu” (od slowa foccacia) tego chlebka😛 Zastanawiacie sie jaki byl rezultat? Otoz chlebek nie wyrosl mi tak bardzo jak Natalii, ale smak w pelni mnie zadowolil🙂

Skladniki

  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 ml oliwy (uzylam oleju slonecznikowego)
  • 15 g swiezych drozdzy
  • 700 g mąki pszennej ( u mnie 350 g maki pszennej i 350 g maki pelnoziarnistej)
  • lyzeczka soli
  • 1 lyzka cukru (opcjonalnie- moj dodatek)
  • maslo (do posmarowania krazkow z ciasta)
Do posmarowania:
  • 1 zoltko
  • 30 ml mleka
  • ziarna slonecznika,sezamu, maku lub inne ( u mnie dodatkowo suszone pomidory i oliwki)

Wykonanie

Mleko, wode i oliwe podgrzac do letniej temperatury -ok. 36ºC, tak zeby plyn nas nie poparzyl, kiedy wlozymy do niego palec. W miseczce rozkruszyc drozdze, zasypac je lyzka cukru i wymieszac za pomoca drewnianej lyzki. Zalac cieplym plynem i wymieszac. Tak przygotowany rozczyn zostawic na chwile i w tym samym czasie zabrac sie za przesiewanie maki z sola do duzej miski.  Nastepnie do miski z maka wlac rozczyn z drozdzy, wymieszac do polaczenia sie skladnikow i zagniesc jednolite ciasto. Zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia pod przykryciem na  1-1,5 h.

jak zrobic chleb w ksztalcie slonecznika

Blat oproszyc maka i wylozyc wyrosniete ciasto.  Podzielic na dwie rowne czesci z czego jedna czesc podzielic na 5 kolejnych czesci. 4 czesci rozwalkowac na krazki Ø 20 cm. Trzy pierwsze czesci posmarowac maslem przed nalozeniem kolejnych warstw. Placki ulozyc jeden na drugim (jak na zdjeciu). Ostatni, piaty placek musi byc po rozwalkowaniu nieco wiekszy od pozostalych, ukladamy na pozostalych plackach i nie smarujemy maslem!🙂

jak zrobic chleb w ksztalcie slonecznika

Calosc nacinamy na 8 czesci jak na zdjeciu. Rogi zawijamy do tylu.

jak zrobic chleb w ksztalcie slonecznika

Z pozostalej czesci ciasta odzielamy 1/4, a reszte dzielimy na 5 czesci i postepujemy jak w poprzednim przypadku, tyle ze placki powinny teraz miec mniejsza srednice ok. Ø 15 cm.  Mniejsze ”sloneczko” ukladamy w wiekszym, tak by rogi pierwszego nie nakladaly sie z drugim. Z pozostawionej czesci ciasta formujemy kule i umieszczamy ja w pustym miejscu – na srodku. Calosc przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy do ponownego wyrosniecia na ok. 1 h.

jak zrobic chleb w ksztalcie slonecznika

Piekarnik rozgrzać do 200 º C.
Chlebek posmarowac roztrzepanym zoltkiem z mlekiem i posypac ziarnami slonecznika i suszonymi pomidowami i oliwkami.
Piec przez 10 min w 200º C, nastepnie zmniejszajac temperature do 160ºC i piec kolejne 15-20 minut lub do momentu kiedy ciasto ladnie sie zarumieni.
Studzic na kratce.

Smacznego!🙂

8 uwag do wpisu “Zjadlam slonce♥ ale sie podziele

  1. To dobrze, że się podzielisz tym słońcem bo u mnie coś go nie widać ostatnio haha:D A tak sa nerio super pomysł z tym słonecznikiem, taki wypiek to aż żal jeść!:)

    • Ja chyba wyczerpalam swoj limit na sloneczko w dzien, w ktorym upieklam ten chlebek, bo teraz ciagle pada😛
      E tam zal.. Gdybym tak myslala, to w ogole nie tykalabym np. ciast haha😛
      Ale zapraszam, zapraszam😀 Moze jak sie z Toba podziele takim slonecznikiem, to zadziala to na ta paskudna aure i znowu sie do nas usmiechnie :*

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s