Najlepszy krem/frosting do cupcakes i tortow – bez masla!

najlepszy krem bez masla do cupcakes, tortow i ciast

Witam kochani 🙂 Dzisiaj podziele sie z Wami moim autorskim przepisem na frosting waniliowo- cytrynowy, ktory stworzylam w celu ozdobienia cupcakesow. Prawde mowiac nie spodziewalam sie, ze bedzie az tak pyszny, wiec osmiele sie nazwac go NAJLEPSZYM 😀 Nie zawiera on masla, ale konsystencja nie odbiega  niczym od tradycyjnych kremow, ktorymi zwyklo sie ozdabiac  babeczki. To taka ”fit” alternatywa dla wszystkich, ktorzy tak jak ja nie toleruja maslanych kremow pozostawiajacych tlusty osad na zebach- brrrr… Niestety kremowki nie mozemy zaliczyc do niskotluszczowych produktow, ale krem powstaly z bitej smietany to ”chmurka” w porownaniu z ciezkim kremem maslanym.

najlepszy krem frosting waniliowo cytrynowy

Frosting, tudziez krem waniliowo-cytrynowy ma wiele zalet i nie omieszkam wymienic tu kilku z nich 😛 Smak! – taaak smak jest zdecydowanie najwazniejszy. Otoz dodatek zarowno skorki jak i soku z cytryny sprawia, ze krem nie jest mdly ( a tego baaardzo nie lubie). Mozna by nawet powiedziec ze jest orzezwiajacy 🙂 Wanilia to taka klasyka jesli chodzi o kremy, wiec bez wahania zdecydowalam sie uzyc ekstraktu z wanilii . Najlepiej byloby oczywiscie uzyc ziarenek z laski wanilii, ale jak to mowia ”skleroza nie boli”.. szczegolnie jak sie wybiera na zakupy bez wczesniej spisanej listy 😛

Kolejnym atutem jest konsystencja. Frosting jest cudownie puszysty i swietnie trzyma forme po udekorowaniu nim cupcakesow. 🙂 Idealnie sprawdzi sie tez jako krem do tortow! 😉 Pamietajcie, zeby schlodzic krem lub juz udekorowane nim wypieki. Wtedy bedziemy pewni, ze zachowa pozadana forme i nie ”opadnie”. Wysokie temperatury spowoduja rzecz jasna, ze frosting zacznie sie rozplywac.

Goraco polecam i czekam na Wasze opinie 🙂

Skladniki

  • 500 ml smietany kremowki (u mnie 38%- genialnie sie ubija! 🙂 )
  • 400 g serka kremowego o smaku naturalnym  (typu Philadelphia. Uzylam serka TINE Kremost zawierajacego 27 g tluszczu w 100 g)
  • 4 lyzeczki cukru pudru, czubate ( wg mnie taka ilosc cukru wystarczy. Oczywiscie zawsze mozecie doslodzic krem wg wlasnego uznania)
  • 0,5 lyzeczki ekstraktu z wanilii (mozna zastapic esencja, ale to juz nie bedzie to samo)
  • barwnik spozywczy*** (uzylam do polowy kremu barwiac go na rozowo)
  • skorka z polowy cytryny
  • 1 lyzka soku z cytryny

Wykonanie

Cytryne sparzyc, zetrzec skorke z polowy cytrusa, przekroic na pol i wycisnac sok do malego naczynia .

Kremowke ubic na sztywno razem z 2 lyzeczkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Najlepiej zrobic to w glebokiej misce, zeby za duza ilosc smietanki nie wyladowala na naszych ubraniach czy meblach 😛 Nie nalezy ubijac zbyt dlugo, zeby ze smietany nie powstalo ”maselko” 😉

Serek przelozyc do innej miski, dodac dwie pelne lyzeczki cukru pudru, lyzke soku z cytryny, skorke z cytryny i ubic mikserem do polaczenia skladnikow. Nastepnie mase przelozyc do ubitej kremowki i wymieszac za pomoca szpatulki lub miksera – mikserem pojdzie nam to szybciej i krem bedzie bardziej ”napowietrzony”, a konsystencja nie bedzie plynna. Gotowy krem schlodzic w lodowce przez ok 15 min.

To w zasadzie wszystko. Frosting jest juz gotowy. Mozecie napelnic nim rekawy cukiernicze i ozdobic cupcakes’y, przelozyc i ozdobic nim tort, uzyc go jako kremu do ciasta (swietnie sprawdzi sie do ciast biszkoptowych), wypelnic nim pucharki z owocami… Z pewnoscia sami znajdziecie dla niego mnostwo smacznych zastosowan 😉

najlepszy krem bez masla waniliowo cytrynowy

*** Krem mozna zabarwic uzywajac do tego barwnikow spozywczych lub tych naturalnych (np. kilku kropel soku z jagod). Wazne, zeby nie przesadzic z iloscia barwnika w plynie, bo rozrzadzi krem!

99 uwag do wpisu “Najlepszy krem/frosting do cupcakes i tortow – bez masla!

  1. Pingback: Cupcakes kakao-chili z musem jablkowym | Chochlikikuchenne

  2. Czy do masy mozna dodac zelatyne,zeby „lepiej sie trzymala”?jesli tak,to jaka ilosc wg.pani?chce zrobic ten krem do tortu na roczek dla mojego synka i boje sie,ze moze byc za „rzadka”.

    • Witam 🙂 Jesli boisz sie, ze krem bedzie zbyt rzadki (co nie powinno sie wydarzyc jesli uzyjesz wysoko-procentowej smietany – 36-38%, ktora jak najbardziej polecam do tortow), proponuje ubic kremowke z usztywniaczem.. np. Sniezka. Mysle, ze sprawdzi sie tutaj lepiej niz zelatyna.
      Jesli chcesz uzyc kremu do przelozenia tortu, ktory bedzie zaiweral owoce, nalezy uprzednio dobrzego go schlodzic w lodowce (ok 2 h). Po tym czasie wyjac i ponownie zmiksowac 🙂
      Dodatek np. wiorkow kokosowych dotatkowo usztywni krem 🙂
      Kolejna opcja jest zwiekszenie porcji serka kremowego, dodanie serka ricotty lub mascarpone 😉
      Pozdrawiam i zycze powodzenia 😉

  3. Jeszcze jedno pytanko,czy tym kremem moge „obsmarowac” tez biszkopt?I czy z tych proporcji co podalas,starczy mi na jeden tort plus mniejszy(chce zrobic male pieterko),czy dac 1litr smietanki,i jesli tak,to ile serka?

    • Z pewnoscia sie uda 🙂 W pierwsze pieterko mozesz wbic na srodku 3 slomki do picia i obciac tak, zeby wystawaly z niego 0,5 cm nad powierzchnia . Na to nalezy ulozyc drugie pieterko- wtedy gora nie zjedzie i tort ladnie bedzie sie trzymal 😉
      Czekam na zdjecie 😀

      Btw. Mozesz sie nim pochwalic na facebookowym fanpageu 😉

  4. Dzien dobry,to jeszcze ja:)Male pytanko,czy zamiast serka Philadelifia moge uzyc Mascarpone?czy bedzie mial taka sama funkcje zageszczajaca?

  5. Na 1 litr kremowki powinnam uzyc ok.500gr mascarpone Twoim zdaniem?Kurcze,boje sie,ze bedzie to wszystko za rzadkie,Zabieram sie do tortu jutro:)

  6. To znowu ja:)Czy taki gotowy krem(smietana+mascarpone)tez wstawic do lodowki na2godz i przed wylozeniem go na tort zmiksowac?Dziekuje slicznie za wszytskie odpowiedzi i rady!!

    • Do tortow w stylu angielskim uzywa sie raczej kremow maslanych. Sama robilam tort pokryty masa cukrowa tylko raz, wiec nie chcialbym wprowadzic Cie w blad.
      Sama bita smietana pewnie rozpusci warstwe cukrowa, ale usztywniona serkiem powinna dac rade 😉

    • Barwilam ten krem na brazowa uzywajac rozpuszczonej w kapieli wodnej gorzkiej czekolady ( 80 g) 🙂
      Kolor wyszedl piekny i jednolity. Plynna czekolade dodaje sie pod koniec ubijania.
      Mysle, ze kakao tez sie sprawdzi, o ile uzyjesz tego gorzkiego do wypiekow i zwiekrzysz ilosc cukru ( zeby krem nie wyszedl mdly i gorzki) 😉

      • Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź 😀 zastanawiam się jeszcze, czy smaki: wanilii, cytryny i kakao nie będą się ze sobą „gryzły”? Może pominąć np. ekstrakt waniliowy?

      • Na takie pytania odpowiadam z prawdziwia przyjemnoscia 😉
        Hmm.. uwazam, ze wanilia i kakao pasuja do siebie doskonale 😀
        Moze lepiej zastapic cytryne likierem kawowym? ( np. Baileys) lub migdalowym. Amaretto 🙂 – wtedy mozna pominac ekstrakt waniliowy 😉

  7. Tak się składa, że mam likier kawowy, więc z chęcią spróbuję takiego połączenia 😉 pochwalę się później jak wyszło 😉 Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję 🙂

  8. Witam, przepis wygląda na idealny, chciałabym go wypróbować go do zrobienia cupcakesów w przyszłym tygodniu na parapetówkę do koleżanki, nie wiem tylko ile babeczek jestem w stanie przy jego użyciu przybrać? na ile mniej-więcej wystarcza krem w proporcjach jak powyżej? Pozdrawiam i gratuluje pomysłowości i talentu 🙂

  9. Pingback: Krem a´la tiramisu | Chochlikikuchenne

  10. A moze pani powiedziec co zrobilam zle, lub dlaczego krem wyszedl zbyt luzny?? Ozdoba spylwa z boku torta 😦 Ewentualnie da sie to uratowac?? Dodac maslo?

    • Witaj 🙂
      Jednym z powodow moze byc niedokladne ubicie smietany! Powinna byc ubita ´´na sztywno´´zanim dodamy do niej serek Philadelphia.
      Czy trzymalas sie dokladnie przepisu?
      Dodawalas barwniki spozyczcze w plynie? Nadmiar barwnikow moze rozrzadzic konsystencje kremu.
      Moszesz dodac wiecej serka : najpierw zmiksuj do z lyzka cukru pudru i dodac do reszty kremu (miksujac).
      Maslo odradzam, bo do kremu uzywasz smietanki 🙂

      • Witam,
        dziekuje za szybko odpowiedz. Smietana ubita na sztywno, jak zawsze, barwniki w zelu, wiec nie rozcienczaja. I wlasnie nawet dodalam wiecej serka,tak jak Pani pisze. Probuje juz drugi raz i to samo. Czy Wam wychodzi naprawde sztywny krem, ktory trzyma sie tortu jak nalezy?? Zaczynam watpic w siebie 🙂

  11. Tak, wszystko bylo schlodzone. Jak tylko znajde chwile, ale to pewnie wieczorem, przesle foto, ale moj krem jest luzniejszy, nie jak ten na zdjeciu. Ale podejrzewam w czym problem, dopiero na to wpadlam…. moja kremowka ma 30%, pewnie dlatego??

  12. Nastepnym razem bedzie lepiej, ale musialam uzyc kremu na bazie masla 😉 Dziekuje! 🙂 I mam pytanko, czy na tort oblozony taka juz schlodzona masa, moge bezposrednio polozyc odzdoby z masy cukrowej?? Czy oblozyc musze najpier caly tort masa cukrowa??

  13. Super, czyli krem maslany gdy juz jest sciety, moge klasc ozdoby tak? Ja myslalam ze tylko na torty cale pokryte masa cukrowa mozna 😉

  14. Dzień dobry! Chciałabym użyć tego kremu do tortu. Ale chciałabym też na wierzchnią warstwę wyłożyć plasterki kiwi. Czy krem mi się nie rozpłynie?

      • O rety, to fantastycznie! Dziękuję za odpowiedź!:) Uwielbiam piec, ale w kremach nie jestem najlepsza… Tego chciałam użyć do tortu w kształcie żółwia i obłożyć właśnie kiwi:) A potem muszę go przewieźć, ok. godziny w samochodzie. Chciałabym tylko upewnić się, że krem da radę…

      • Brzmi bardzo kreatywnie 💗 Najlepiej jesli uzyjesz najtlustszej kremowki (u mnie 38%) i wazne by serek Philadelphia nie byl light ☺️ Jesli masz obawy co do smietany to dodaj fixu do smietan by dobrze sie ubila ☺️ Tort dokladnie schlodz przed podroza 😄Powodzenia! Woczoraj na chochlikowym fanpageu na facebooku dodalam zdjecie tortu owocowego pokrytego tym kremem, wiec mozesz podejrzec 😘

  15. Zrobiłam krem:) Do tego, zamiast zwykłego biszkopta, upiekłam zielony szpinakowy spód, również z Twojego przepisu. Ciasto szpinakowe jest pyszne, krem jeszcze lepszy! Tort wzbudził zasłużony zachwyt:) Dziękuję Ci bardzo za pomoc!

  16. Witam serdecznie,natrafiłam dzisiaj na Twój blog i mam pytanie bo chce zaraz zrobic krem do tortu i się zastanawiam czy mogę doadać do ubitej smietanki 500 g. plus 2 łyżki cukru pudru plus dwa smietan fixy trochę soku z cytryny,bo sie boje,że jak go dodam to mi sie zwarzy krem,a jeżli mogę to ile dodac tego soku.Dzieki za odpowiedź. Krystyna

  17. Krem z Twojego przepisu jest genialny! 🙂 Naprawde masz talent chochliku! Uwielbiam Twoje przepisy bo zawsze wychodzaa z nich cuda! czy zastanawialas sie nad wydaniem ksiazki lub otwarciem kawiarni?

    • Hej Kinga! 🙂
      Ozdabialam tym kremem tort i cupcakes kremowymi rozyczkami i calkiem ladnie trzymaly forme. Dla pewnosci mozesz dodac wiecej serka i pamietaj zeby zarowno kremowka i serek (przed ubijaniem), jak i gotowy juz krem dobrze schlodzic przed przystapieniem do dekorowania 🙂

      * Jesli masz zamiar uzyc barwnikow spozyczych, to pamietaj ze do tego kremu najlepiej sprawdza sie te w zelu i za duza ilosc moze rozcienczyc krem!!!

      Koniecznie napisz jak sie udalo ❤
      Zachecam tez do dodania zdjecia gotowego tortu na chochlikowego fanpage´a! 😀 https://www.facebook.com/Chochlikikuchenne/

      Powodzenia! ❤

  18. Cześć 🙂
    Ubiłam robotem śmietankę 35%, w drugiej miseczce wymieszałam serek Mon Chou (podobno w Holandii to coś podobnego do Philadelphii, też ma 35 g tłuszczu) z cukrem, esencją różaną i cytryną. Po przełożeniu do bitej śmietany zrobiła się cała góra klusek właściwie nie do rozgniecenia, a ze śmietany zupa. Ile dałam rady to wymieszałam i schowałam do lodówki, zobaczymy, choć dekorację tylkami raczej mam z głowy, bo te kluski nie przejdą. Wiem, że śmietana do ubicia musi być prosto z lodówki, a jak to jest z serkiem? Ten pewnie ma stać parę godzin na cieple? Chyba stąd mi się zrobiły kluski, że dałam prosto z lodówki. Obawiam się, że nic z tego wszystkiego nie będzie, ale lada moment się okaże.
    Pozdrawiam 🙂

      • Hej! Tak, uzywam dokladnie tego serka Philadelphia☺️ Krem robilam wielokrotnie i nigdy nie przydarzylo mi sie by wyszla z niego zupa🤔😱
        Mysle ze kluski to efekt roznic temperatur tak jak wspominalas. Choc czasem tez uzywam serka prosto z lodowki i bardzo dokladnie mieszam ze skladnikami podanymi w przepisie ( do momentu powstania calkowicie gladkiej masy) i dopiero wtedy dodaje do ubitej smietany.

        Ogromnie mi przykro ze krem nie wyszedl😞 i zycze powodzenia nastepnym razem💕

  19. Dziękuję Klaudio za szybką odpowiedź :* Nie powinno Ci być przykro, bo to jakoś ja nie mam ręki do kremów. To już chyba z dziesiąty krem, który mi nie wyszedł (wcześniej brałam przepisy z zagranicznych stron). Próbowałam już z maślanym (ten jeszcze jako tako się udał, ale cukier z tłuszczem jakoś dla mnie jest nie do zjedzenia, mąż też protestuje:)), z budyniowym, z mascarpone, z żelatyną, z galaretką. Co do tej wersji od Ciebie, to dodałam teraz jeszcze pół galaretki rozpuszczonej w 50 ml wrzątku (dodałam po schłodzeniu). Tu z kolei chyba jednak mało wody było, bo galaretka do końca się nie rozpuściła. Schowałam znów do lodówki, ale w ogóle to nie tężeje, jest jak jogurt z kluskami galaretkowo-serkowymi 🙂 Poczekam jeszcze, teoretycznie powinno to trochę stwardnieć w lodówce. Mamy też w tym tygodniu promocję w spożywczaku na Philadelphię (2 za 1), może więc w sobotę kupię i jeszcze raz spróbuję, tym razem z trochę ocieplonym serkiem. Nakupiłam ponad 50 tylek Wiltona i wszystkie możliwe Nifty Nozzle, jak tak przeliczyć to będzie na polskie chyba z 500 zł, a nie jestem w stanie zrobić do tego kremu. Na amerykańskich stronach podają, że nic nie zastąpi buttercream, holenderskie blogerki kulinarne piszą mi to samo. A mi się wydaje, że jednak da się z serka czy kremówki zrobić na tyle stabilny krem, by wyszły nawet drobne elementy kwiatków poprzez tylki. Mąż już żartuje, że przy tych moich „postępach” kremowych to może za 20 lat coś z tego będzie 🙂 Patrzę na różnych stronach, ludziom jakoś wychodzi. Może za bardzo chcę. Walczę od miesiąca tak co 3 dni, bo piekę jednorazowo 6 muffinek, 2 schodzą dziennie. Jest jeszcze Śmietan-Fix, ale jakoś nie mam przekonania. Pozostaje jeszcze próbować i się nie zniechęcać 🙂 Cieszę się, że jesteś. Dziękuję za ten przepis, wierzę, że następnym razem się uda 🙂

    • Gosiu,
      Z tak imponujaca iloscia tylek mozesz udekorowac torty na wszystkie sposoby swiata (ogromnie Ci jej zazdroszcze) 😀 Teraz trzymam kciuki zeby kolejna „kremowa” proba zakonczyla sie sukcesem ❤
      Jesli mi sie udaje, to Tobie tez wyjdzie! 🙂

      Co do kremow maslanych, to kilka razy bylam zmuszona pokryc tort kremem szwajcarskim, poniewaz kremy maslane jako jedyne nie rozpuszczaja marcepanowych dekoracji.
      Szczerze mowiac szalu nie bylo i zdecydowanie wole lekkie kremy na bazie smietany.

      Jesli chodzi o stabilizatory, to przyznam sie bez bicia ze bedac w Polsce to do kremowki czasami dodaje Fix, bo mam wrazenie ze sama smietana nie ubija sie tak dobrze jak moja ulubiona norweska kremfløte 😛
      Ogromnie sie ciesze, ze sie nie poddajesz! Z takim zapalem za 20 lat bedziesz posiadac wlasna profesjonalna cukierenke 😀 ❤

      Buziaczki, Klaudia

      • Klaudio,
        dziękuję, że wierzysz we mnie i kibicujesz przy kolejnym kremie 🙂 Bardzo to miłe.
        Co do lekkich kremów to jesteśmy zgodne 🙂
        Myślę, że spróbuję właśnie jeszcze z Fixem, ewentualnie z czekoladą. Z czasem na pewno coś wyjdzie 😀
        Hihi, uśmiałam się z tej własnej i do tego profesjonalnej cukierenki 😀 Kto wie… 😉
        Buziaczki

  20. Pingback: Red Velvet Cupcakes | Chochlikikuchenne

  21. Tak strasznie lubię babeczki a zawsze miałam problem z tym że nie znoszę kremu maślanego a do tej pory myślałam, że to jedyna opcja która będzie trzymać formę a tu proszę 🙂 tak więc strasznie dziękuję za ten wpis bo w końcu moje babeczki nie będą miały maślanego posmaku..bleh 😉

  22. Chciałabym tym kremem obłożyć tort, który będzie miał masę kokosową i owoce (maliny lub wiśnie). Czy krem będzie smakowo pasował ?

Dodaj odpowiedź do Anna Anuluj pisanie odpowiedzi