Tarta pierniczkowo-sernikowa z mandarynkami i truskawkami

tarta straciatella z pierniczkami, orzechami, truskawkami i mandarynkami

Ty tez powoli czujesz swiateczny klimat?🙂 W sklepach pojawiaja sie produkty powiazanie z Bozym Narodzeniem i po prostu nie moglam sie oprzec kupieniu pierniczkow, zeby chociaz troche uprzyjemnic sobie oczekiwanie na grudzien🙂 Kilka zjadlam ´´na sucho´´a z reszty postanowilam przygotowac spod do tarty. Dodalam tez orzechy laskowe, dzieki czemu ciasto nabralo jeszcze bardziej swiatecznego charakteru. Nadzienie musialo komponowac sie ze spodem, wiec wykorzystalam do niego mandarynki w syropie, jako ze kojarza mi sie z Bozym Narodzeniem . Natomiast dodatek swiezych truskawek to calkowita improwizacja zwiazana z tym, ze akurat natrafilam na nie w sklepie😛 Oczywiscie Ty mozesz storzyc wlasna wersje nadzienia, dobierajac do niego swoje ulubione owoce😉

Tarta jest szybka w wykonaniu i nie trzeba niczego piec. Najwiecej czasu zabiera jednak chlodzenie calosci w zamrazalce. Nastepnym razem zamiast lodowego sernika straciatella, zrobie tarte w wersji z podpiekanym spodem z pierniczkow. Uwielbiam eksperymentowac!😀

Aaa prawie bym zapomniala wspomniec o rzeczy bardzo istotnej! Spod mojej tarty nie zawiera tluszczu. Powodem byl brak masla w lodowce. Myslac kreatywnie, spoiwem laczacym suche skladniki stal sie syrop uzyskany po odsaczeniu mandarynek. Ciasto zupelnie przez przypadek stracilo troche na kalorycznosci, ale nie na smaku🙂

Tarte dodaje do kategorii hybrid food, poniewaz mozna powiedziec, ze to tara, sernik i lody w jednym😀 Mam nadzieje, ze Wam tez posmakuje🙂 Najlepsza jest dobrze schlodzona🙂

Enjoy! ♥

Skladniki

  • 300 g pierniczkow ( takich kruchych bez nadzienia- doskonale beda Pepperkakör z Ikei)
  • 0,5 szkl orzechow laskowych
  • 200 g serka Philadelphia naturell
  • kilka kropli esencji waniliowej ( mozna zastapic cukrem waniliowym)
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • ok. 200 g truskawek
  • puszka mandarynek ( odsaczyc z syropu, a syrop pozostawic!!!)***
  • *** syrop z mandarynek lub 150 g masla
  • 50 g gorzkiej czekolady, zetrzec na wiorki
  • ewentualnie rozpuszczona czekolada do polania calosci

Wykonanie

Najpierw zabieramy sie za spod do tarty. Orzechy prazymy przez chwile na suchej patelni, aby wydobyc z nich aromat i sciagamy z palnika. Pierniczki rozdrabniamy wraz z orzechami na ´´piasek´´. Mozemy uzyc do tego maszyny kuchennej/ malaksera, zmielic w maszynce do miesa lub ciasteczka wlozyc do woreczka i porzadnie pokruszyc za pomoca walka. Pierniczkowo-orzechowy piasek przesypujemy do miski i dodajemy tyle syropu z mandarynek, aby powstalo spojne ciasto, ktorym nalezy wylepic forme do tarty. Forme wstawiamy na 15 minut do zamrazalki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Kremowke nalezy ubic na sztywno z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy serek i kilka kropli esencji waniliowej caly czas miksujac. Probujemy czy krem jest wystarczajaco slodki. Jesli nie, dosypujemy jeszcze troche cukru pudru. Nastepnie dodajemy czekolade starta na wiorki i dokladnie mieszamy. Nasz krem powinien byc puszysty. Wypelniamy nim forme z pierniczkowym spodem i wyrownujemy powierzchnie. Na wierzchu ukladamy owoce i gotowe. Tarte nalezy schlodzic w zamrazalce przez ok 1,5 h, zeby nabrala ¨lodowej¨ konystencji. Oczywiscie jesli nie chcemy  uzyskac sernika a´la lody, tarte mozemy wstawic do lodowki zamiast do zamrazalki😉

Ja moja tarte dodatkowo polalam czekolada przed podaniem. Po prostu nie moglam sie powstrzymac😛

tarta sernikowa na pierniczkowo-orzechowym spodzie

Smacznego🙂

8 uwag do wpisu “Tarta pierniczkowo-sernikowa z mandarynkami i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s