Bułeczki z makiem

bulki z makiem

Buleczki drozdzowe z makiem, rodzynkami i orzechami wloskimi – dla mnie to polaczenie idealne ♥ Skorka pomaranczowa i olejek migdalowy nadaja nadzieniu swiateczny i nieco staroswiecki charakter 🙂 Wyporobwalam takze wersji ze skorka z limonki i cytryny, tez calkiem fajnie sie sprawdzaja! Co do olejku migdalowego, trzeba z nim uwazac, bo potrafi stlumic aromat pozostalych skladnikow! Ma bardzo silny aromat i juz kilka razy zdarzylo mi sie go ´´przedawkowac´´. Orzechy z powodzeniem mozecie zastapic np. migdalami lub dodac zarowno orzechy wloskie jak i migdaly.

Makowki upieklam pewnego razu zamiast makowca przy okzaji swiat ( a dokladniej przed swietami). Bylo to spowodowane tym, ze w planach mialam  5 blach ciasta ( w tym 1 tort) i nikt by juz nie przejadl szostej 😛 ( nawet ja! najwiekszy slodkozerek na swiecie). Ku rozpaczy mojej rodzinki wynikajacej z nieustannego balaganu w kuchni, ktory zwyklam robic podczas pieczenia, ja i tak musialam postawic na swoim i do sterty garnkow z m.in. nadzieniem z kaszy mannej i polewy czekoladowej, dolaczyl jeszcze mak zgrzytajacy pod stopami 😛 No bo jak to tak, zeby na swieta nie bylo zadnego ciacha z makiem?! Czulabym sie nieusatysfakcjonowana 😛

Przepis odnalazlam w jednym z noszacych slady maki i kakao, (zeby nie wspomniec o plamach tluszczu) zeszytow z przepisami  ( a takowych juz nie uzywam; od tego mam bloga 😉 ), wiec szacuje, ze ma jakies 7-8 lat 🙂 Nie jestem dlatego w stanie podac dokladnego zrodla przepisu.

Zapraszam serdecznie 😀

Bułeczki z makiem

Skladniki

NADZIENIE

  • 250 g maku + woda do gotowania
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek**
  • 25 g orzechow wloskich posiekanych
  • 1 lyzka miodu
  • olejek migdalowy do smaku (3 krople wystarcza)
  • szczypta cynamonu
  • skorka z polowy sparzonej pomaranczy
  • 1 lyzka miekkiego masla

CIASTO

  • 75 g margaryny/ masla
  • 250 ml mleka  (1 szklanka)
  • 25 g swiezych drozdzy
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag maki pszennej

NADZIENIE

Mak nalezy gotowac w malej ilosci wody przez ok. 20 min. Po tym czasie mak oddzielic od wody( uzyc sitka) i zmielic w maszynce do miesa 2 razy. Ja zazwyczaj miele mak 3-krotnie, bo nie lubie kiedy zgrzyta mi pod zebami 😛

Orzechy lekko posiekac i dodc wraz z pozostalymi skladnikami do maku. Wszysto dokladnie wymieszac.

** Rodzynki mozna wczesniej namoczyc w mleku lub alkoholu, np. w rumie. Nadzienie stanie sie wtedy jeszcze bardziej aromatyczne 🙂

drozdzowki z makiem

CIASTO

Tluszcz roztoipc, dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury. Dodac pokruszone drozdze i rozpuscic w mleku z tluszczem. Nastepnie dodac pozostale skladniki i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Ciasto wlozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 1h – do podwojenia objetosci.

Po wyrosnieciu dokladnie wyrobic i rozwalkowac na prostokatny placek o wymiarach: 30×50 cm. Ciasto posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade.

Rolade pokroic na kawalki o grubosci 2-3 cm. Ulozyc na blaszce w sporych odstepach, bo buleczki jeszcze urosna. Trzonkiem noza naciskac w srodku kazdego kawalka. Odstawic do wyrosniecia na 15-20 min.

Kiedy buleczki wyrosna nalezy posmarowac je roztrzepanym jajkiem. Nabiora wtedy ladnej, blyszczacej skorki podczas pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 220ºC przez ok. 10 min. Jak widac na zdjeciach, ja za pozno wyciagnelam je z piekarnika i skora za bardzo sie zbrazowila 😛

Gotowe buleczki mozna dodatkowo posypac cukrem pudrem lub polac lukrem/ czekolada. 

Bułeczki drozdzowe z makiem i bakaliami

Smacznego!

20 uwag do wpisu “Bułeczki z makiem

  1. wygladaja wprost cudownie i tak smakuja napewno!!!!!!!!!!! przy tak brzydkiej pogodzie jaka mamy jutro startuje i zanurzam sie w pieczeniu Twoich buleczek,okaze sie ze zrobia napewno i one furore u mnie:)pozdrawiam serdecznie.

Dodaj odpowiedź do Mateusz Magnuski Anuluj pisanie odpowiedzi