Pierniczki do schrupania i na choinke

pierniczki na choinke i do jedzenia

W ubieglym roku postanowilysmy z Madle-ne17   spedzic niedzielne popoludnnie na wspolnym pie(rni)czeniu🙂 Nasze kuchnie zamienily sie w pachnace cynamonem piekarnie / fabryki pierniczkow!

To byla wspaniala zabawa!
Bardzo dziekuje Madle-ne17 za to, ze namowila mnie do zrobienia pierniczkow, bo sama chyba nigdy bym sie za to nie zabrala :*
Jak widac, po bardzo sprawnym  i przyjemnym pieczeniu moja ”wena tworcza” sie wyczerpala i dekoracja pierniczkow pozostawia sobie wiele do zyczenia. Ale co tam.. Najwazniejsze, ze na choince zawisna pachnace, domowe pierniki i moj czworonozny, laciaty przyjaciel bedzie mogl tancowac dookola drzewka, sciagajac delikatnie pierniczki z dolnych galazek i palaszujac je kiedy ´´nikt nie widzi´´😛
Ale nie myslcie, ze moj piesek zjadl wszystkie pierniczki sam!😛 Czlekoksztaltni tez mieli calkiem duzy udzial w chrupaniu kruchutkich, aromatycznych ciasteczek😀
A ja? Co za pytanie! Mi oczywiscie (jak to zwykle bywa w przypadku ciasteczek) najbardziej smakowalo surowe ciasto😛
Zapraszam :*

Pierniczki do schrupania i na choinke

Skladniki
  • 500 g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 200g cukru pudru
  • 200g miodu (uzylam sztucznego, ale w oryginalnym przepisie jest naturalny)
  • 125g masla
  • 1 jajko
  • 1 pelna lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 czubate lyzki przyprawy do piernika
  • 1 lyzka kakao (niekoniecznie, to moj dodatek)

Wykonanie

Maslo, miod i przyprawe rozpuscic w rondelku. Make, (kakao),cukier puder, sode i sol przesiac do miski lub na stolnice. Zrobic dolek i wlac przestudzone maslo z miodem. Dodac jajko i wyrobic gladkie, lsniace ciasto.

Odstawic do lodowki na 2 godziny**. Po tym czasie ciasto wyjac na opruszona maka stolnice. Kule ciasta podzielic na 4 rowne czesci i z kazdego kawalka rozwalkowac placki o grubosci ok. 0,5 cm. Wycinac pierniczki i ukladac w odstepach (urosna) na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Jesli bedziecie wiaszac pierniczki na choince, zrobcie w nich dziurki np. wykalaczka.

Piec w 160°C170°C przez ok 10-15 min – na zloty kolor:)

Po ostudzeniu dekorowac wdg. uznana, np. lukrem lub czekolada!

  • Przechowywac w metalowym pojemniku.
  • Lukrowane pierniczki zmiekna szybciej niz te bez lukru!🙂

** Ciasto mozna przechowywac w lodowce przez 2 dni🙂

pierniczki z lukrem na choinke

Przepis dodaje do akcji:

festiwal_7

normal_Ll1edtAzS2jRkfTNtMNAKcDsqxYKAwzznormal_6rpmsAFOGju84QzxfyiDoNkXv4RMZAzz

5 uwag do wpisu “Pierniczki do schrupania i na choinke

  1. Pingback: Zero kalorii, masa przyjemnosci- niezwykly przepis- Zrob to!!!♥ | Chochlikikuchenne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s