Tort makowy z orzechami

tort makowy z orzechami

Piernik i sernik to dla mnie podstawa swiatecznych wypiekow. Osobiscie uwielbiam makowiec, ale w ubieglym roku doliczylysmy sie z Mamcia tylu ciast na naszej ”przedswiatecznej liscie”, ze trzeba bylo wyeliminowac chociaz jedno. Padlo na makowiec😦 Ale po tym jak ciocia powiedziala, ze makowiec musi byc bo inaczej nie bedzie nam sie darzyc (Ja w takie tam niby nie wierze, ale starych polskich powiedzen (i to wigilijnych!) jednak wole przestrzegac) po prostu musialam go upiec:P

Przepis Domi z moimi modyfikacjami🙂

Uwazam, ze masa orzechowa Domi jest zbyt maslana, wiec postanowilam dodac do niej budyn waniliowy. Efekt? BOOOSKI! Choc nadal uwazam, ze makowiec na biszkopcie mojej kochanej babci jest najlepszy🙂 W tym roku mam zamiar pokombinowac troche z makiem, wiec mozecie spodziewac sie mojej wlasnej wersji tortu ( z kremem, ktory nie bazuje sie na masle). Jednak wszystkim tym, ktorzy lubia tradycyjne kremy na masleku, polecam ten swiateczny torcik😉

Tort makowy z orzechami

Skladniki

Baza/biszkopt:

  • 310 g maku
  • 300 g cukru kryształu
  • 8 jaj (oddzielić żótłka od białek)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Krem:

  • 170 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 100 g mielonych orzechów włoskich (naprawdę polecam orzechy!!) lub migdałów
  • 200g masła

 + budyn waniliowy bez cukru!  przyrzadzony w 300 ml mleka**

Wykonanie

Nastawić piekarnik na 170°C, tortownicę (22 cm Ø*** wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Mak sparzyć i odsączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mielenia dwa razy.

Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

KREM:

Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt: Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy
i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić.

Przygotowac budyn waniliowy bez cukru, uzywajac jedynie 300 ml mleka. Ostudzic.  

Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę, dodac budyn, zmiksowac i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie – spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu.

Krem podzielić na 3 części – jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można  udekorować dowolnie.

Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

*** Przepis jest na tortownice Ø 22 cm. Ja jednak upieklam makowca w dwoch keksowkach. Jednej malej, a drugiej duzej. Jeden makowiec podzielilam na 2 blaty, a drugi na 3. 

tort makowy

Smacznego🙂

6 uwag do wpisu “Tort makowy z orzechami

  1. Witaj Klaudio🙂 jak zawsze Twoje przepisy sa wspaniale!!!! i moj ulubiony makowiec:)
    niestety teraz nie mam maku by go upiec ale….nadejdzie paczuszka i go zrobie napewno !wyglada bbbardzo apetycznie i tak pewnie smakuje,pozdrawiam cieplutko.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s