Tort szpinakowy z Kiwi curd

tort szpinakowy z kremem waniliowym i kiwi curd

Z serii: Kiedy sen wyladuje na talerzu ♥

Najlepsze pomysly przychodza niespodziewanie. Ja olsnienia doznalam w nocy i nie moglam doczekac sie pobudki ( taaak😀 wiem, ze wiekszosc normalnych ludzi lubi sobie dluzej pospac w wolny dzien, ale ja nie naleze do wiekszosci, a juz na pewno nie do ludzi  ´´normalnych ´´:P ). Hmm.. jesli rano pamieta sie jeszcze sen, to nie warto czekac z jego realizacja. Moja spontanicznosc w calej swojej (ostatnio bardzo czesto spotykanej) postaci wygonila mnie z lozka i kazala urzeczywistnic sen o ciescie szpinakowym z kremem kiwi.😀 I stalo sie… R.I.P. DIET, witaj slodkosci ma najdrozsza ♥

A teraz odpowiem na niektore z mozliwych pytan:

Czy wyczuwalny jest smak szpinaku? – Nie. Ciasto szpinakowe jest czyms w rodzaju sponge cake ( cos pomiedzy biszkoptem, a ciastem ucieranym). Wilgotna struktura przypomina nieco ciasto marchewkowe, ale jest od niego stanowczo lzejsza/ delikatniejsza.

Czy ciasto jest mdle? – Nie. Uwazam, ze to wlasnie kiwi curd nadaje ciastu charakteru i wyrazistosci🙂 I tutaj uwaga! Tort nalezy porzadnie schlodzic przed podaniem!!! Chodzi o to, zeby krem ladnie polaczyl sie z ciastem i stworzyl spojna calosc. Wtedy smakuje najlepiej, swietnie sie kroi i co najwazniejsze nie rozwarstwia sie🙂

Czy warto upiec ten torcik?TAK😀 Do degustacji zaprosialm moja kolezanke, ktora kiedy opublikowalam zdjecie tortu na moim prywatnym wallu na Facebooku nie byla w stanie wyobrazic sobie, ze mozna upiec ciasto szpinakowe. Odpowiedzialam ; Skoro pieka marchewkowe, fasolowe i buraczane, to jaki problem zaszalec ze szpinakiem?😀 Odwiedzila mnie, skosztowala i byla zachwycona🙂 .. Z reszta nie tylko ona😀

Dlaczego?– Gdybym byla mala wredota, to powiedzialabym : Upiecz, a zobaczysz. Ale jak juz bywam wredna, to nieznosnie, wiec tego oblicza tu nie zaznacie😉 Okej, wiec dlaczego warto upiec ten torcik? – Chocby ze wzgledu na nietuzinkowe polaczenie smakow, piekny zielony kolor, prostote przygotowania, oryginalnosc. Powiedzmy sobie szczerze, torcik jest calkiem ladny😉 Aaaaa no i jakby nie bylo jest to moje wysnione (pyszne) ciacho😛

Przepis na ciasto szpinakowe znalazlam na Mirabelkowym blogu i lekko go zmodyfikowalam, m.in. redukujac ilosc cukru i dodajac o 3 bialka wiecej ( zostana Wam po przygotowaniu Kiwi Curd). 

Zapraszam😉

Torcik szpinakowy z Kiwi curd

ZIELONE CIASTO SZPINAKOWE

  • ok. 200-225 g szpinaku (mrozonego, siekanego),
  • 3 duze jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki maki,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia, (dalam 1)

KREM WANILIOWY

  • 500 ml smietany kremowki, ( najlepiej 36-38% – latwiej sie ubija)
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 lyzki cukru waniliowego
  • lyzeczka soku z cytryny (opcjonalnie dla nadania wyrazistego smaku)

KIWI CURD

  • puree z 4-5 kiwi***
  • 150 g masla (niesolone)
  • 150 g cukru
  • sok i skorka z 1 limonki
  • sok z polowy cytryny
  • 3 jajka + 3 zoltka
  • ewentualnie zielony barwnik spozywczy

+ 2 obrane i pokrojone w plasteki owoce kiwi do ozdoby

Wykonanie

CIASTO SZPINAKOWE

Szpinak nalezy rozmrozic na sitku i dokladnie odcisnac z niego wode. Olej podzielic na 2 rowne czesci i z jedna porcja zmiksowac szpinak do powstania jednolitej masy.

Make przesiac z proszkiem do pieczenia.

Bialka odzielic od zoltek i ubic na sztywno ( dodac 3 dodtakowe bialka, ktore zostana nam po zrobieniu Kiwi Curd). Kontynuujac ubijanie dodawac po jednym zoltku, po troche cukru i polowe cukru waniliowego. Pozostaly olej wlac do masy jajecznej, wsypac make z proszkiem i bardzo delikatnie polaczyc lyzka ( najlepiej drewniana lub sylikonowa szpatulka). Na koncu dodajemy szpinak i znowu mieszamy calosc lyzka. 

Ciasto wylewamy do tortownicy Ø 24 cm wylozonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrownujemy powierzchnie. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 45 min do ´´suchego patyczka´´. Po upieczenia studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupelnie przestygnie wyciagamy je z formy i dzielimy na 2 rowne blaty.

KIWI CURD

Podczas pieczenia ciasta, mozemy przygotowac Kiwi Curd. – klik i krem waniliowy. Kiedy beda gotowe odstawimy je do schlodzenia do lodowki.

KREM WANILIOWY

Kremowke ubijamy na sztywno z cukrem. Nastepnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilke. Smakujemy czy krem nie jest mdly. Dla ozywienia smaku dodajemy lyzeczke soku z cytryny i mieszamy.

Pierwszy blat ciasta ukladamy na paterze i obficie smarujemy Kiwi Curd pozostawiajac wolna 1-2 cm od brzegow. Nakrywamy drugim blatem ciasta szpinakowego i lekko dociskamy. Wierzch i boki tortu pokrywamy 3/4 kremu waniliowego. Reszte kremu przekladamy do rekawa cukierniczego z gwiezdzista tylka (koncowka). Gore ciasta dekorujemy pozostalym kremem kiwi i ukladamy pokrojone w cienkie plasteki owoce- zimny Kiwi Curd stanie sie gesty. Pozwolcie mu swobodnie splynac po bokach tortu. Nada to rustykalnego charakteru😉 Na koncu brzegi i wierzch ciasta ozdabiamy kremem waniliowym za pomoca rekawa cukierniczego- formujac zgrabne zawijaski.

Tort odstawiamy do lodowki na noc, a najlepiej na 1-2 dni.

ciasto szpinakowe z kremem kiwi i waniliowym

Smacznego🙂

8 uwag do wpisu “Tort szpinakowy z Kiwi curd

  1. Bardzo ciekawe, oryginalne ciacho🙂 Piekłam kiedyś babeczki szpinakowe, będę kiedyś musiała zrobić coś większego🙂
    A kiwi curd musiał smakować bosko!

    • Dziekuje, dziekuje😀
      Babeczki brzmia fantastycznie! Na mini wersje mojego tortu skusze sie przy okazji najblizszego spotkania z kolezankami- bedzie bardziej podzielny🙂 Dzieki za inspiracje😀
      Co do kiwi curd, to polecam sprobowac. Najlepiej smakuje dobrze schlodzony🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s