Pianka jagodowa – leciutka

lekka pianka jagodowa

Od dawna mialam ochote na deser o konsystencji lekkiej niczym chmurka, i m.in. z tego powodu stworzylam ciasto – Pianka jagodowa ♥ Innym powodem byl nadmiar bialek pozostalych po przygotowaniu kremu ananasowego. Ciacho wyszlo bardzo smaczne, delikatne- takie jak sobie wymarzylam. Jedyna rzecza jaka moglabym zmienic to spod ciasta. Mysle, ze biszkopt np. kakaowy mocno nasaczony alkhololem (np. jakas nalewka z owocow lesnych) / kawa sprawdzilby sie lepiej anizeli kruche ciasto. Ale droga prob i bledow w koncu dojdzie sie do idealu😀

Ciacho bardzo ladnie sie kroi ( najlepiej uzyc do tego ostrego nozna, zamoczonego uprzednio w goracej wodzie), swietnie wyglada i rozpuszcza sie na podniebieniu🙂 Udalo mi sie Was zachecic do sprobowania?😀 – Taka mam nadzieje, bo recze, ze warto ♥

Kruche ciasto

  • 4 jajka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki maki
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny

Piekarnik rozgrzac do 180 ºC (gora-dol).

Make przesiac z proszkiem do pieczenia, dodac cukier i przesiekac z margaryna. Nastepnie wbic jajka i zagniesc jednolite kruche ciasto. Rozwalkowac prostokat o wielkosci blachy. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec przez ok. 35 min, az ciasto stanie sie lekko zlociste.

Pianka jagodowa

  • 400 g mrozonych jagod
  • 1 szklanka mocnego soku porzeczkowego
  • 150 g cukru
  • 6 bialek ( o temp. pokojowej)
  • 2 x Fix zelatyna deserowa ( kazde opakowanie ma 60 g)

Jagody rozmrozic i zblenowac z sokiem porzeczkowym na jednolita mase ( bedzie plynna) . Przelac do garnka. Ustawic na palniku, zagotowac i wsypac dwa opakowania zelatyny deserowej caly czas miksujac! Jagody powinny lekko zgestniec. Gotowac jeszcze przez ok 5 minut, a nastepnie odstawic do lekkiego przestudzenia.

Nad kapiela wodna zmiksowac bialka z cukrem. Kontynuowac miskowanie do powstania sztywnej piany i odstawic na bok. Za pomoca trzepaczki lub miksera mieszac bialka tak jak przy ubijaniu i powoli wlewac mase jagodowa. Kiedy skladniki calkowicie sie polacza, a kolor stanie sie jednolity, ´´pianke´´ wylac na kruche ciasto i wyrownac powierzchnie. Odstawic do calkowitego stezenia ( zamrazalka/ lodowka).

Przepis dodaje do akcji:

normal_17Y7BtaVCnij6EJmkofoVti2lmG8Ywzz

Smacznego🙂

11 uwag do wpisu “Pianka jagodowa – leciutka

  1. Pingback: Krem ananasowy light | Chochlikikuchenne

  2. Dzięki za super przepis! Wykorzystałam tę piankę do autorskiego przepisu. Na kakaowy biszkopt (nasączony porzeczkówką) dałam porzeczkowy dżem, bitą śmietanę i Twoją piankę. Wyszło rewelacyjnie!

  3. Czy bialka ubijamy nad kąpielą wodna cały czas? Jagody wlewamy kiedy są one jeszcze ciepłe tak? Z góry dziękuję za odpowiedź bo wygląda przepyszne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s