Biszkopt kakao, najlepszy

najlepszy biszkopt kakao

Biszkopt rzucany pieklam wielokrotnie, ale przepis na blogu pojawil sie dopiero teraz. Przepraszam moi Kochani czytelnicy! Skoro tak z nim zwlekalam, to wynagrodze Wam to w szczegolowy opis wykonania z cennymi radami, tak zeby nie bylo zadnych niedomowien, a biszkopt wyszedl Wam idealnie🙂

Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, dlatego bardzo wazne jest dokladne ubicie jajek, poniewaz to one sa naszym spulchniaczem powodujacym rosniecie ciasta.

Bardzo istotna jest temperatura skladnikow. Dotyczy to w szegolnosci jajek, ktore najlepiej ubija sie kiedy wyciagniemy je z lodowki kilka godzin przed przystapieniem do pieczenia. Powinny one miec temperature pokojowa w przeciwienstwie do smietanki kremowki, ktora ubijamy schlodzona.🙂 Probowalam ubic jajka od razu po wyciagnieciu z lodowki, i te ktore odczekaly swoje na blacie. Roznica jest bardzo szybko zauwazalna, wiec temperatura to nie zaden mit!😉

Jesli macie w planach tort czekoladowy, z truskawkami lub jakikolwiek inny, to ten biszkopt sprawdzi sie do niego idealnie♥

Biszkopt ciemny kakaowy- rzucany

  • 5 jajek ( w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki pszennej (tortowej)
  • 4 czubate lyzki kakao
  • szczypta soli

Do przygotowania tego biszkopta wystarcza jedynie cztery skladniki + odrobina soli. Cala procedure pieczenia zaczynamy od nagrzania piekarnika. Temperature ustawiamy na 170ºC – opcja gora dol.

Nastepnie do miseczki przesiewamy make z kakao. Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywno ze szczypta soli dosypujac po troche cukru. Miksujemy do momentu, kiedy krysztalki cukru przestana zgrzytac, a bialka stana sie bielutkie i puszyste- maja byc sztywne😉 Kiedy otrzymamy pozadany efekt mozemy zaczac dodawac po jednym zoltku miksujac na nieco mniejszych obrotach. Masa powinna byc dobrze napowietrzona i miec jednolity zolty kolor.

Teraz czas na dodawanie skladnikow suchych. Robimy to stopniowo, zeby nie zaburzyc puszystej konsystencj masy jajecznej. Ja dosypywalam po 1 czubatej lyzcze maki z kakao i delikatnie okraznymi ruchami reki mieszalam mase za pomoca silikonowej szpatulki, zaglebiajac ja na dno i wyprowadzajac na powierzchnie, tak by do ciasta dostalo sie jak najwiecej powietrza. Uwazam, ze sprawdza sie ona lepiej anizeli mikser, poniewaz zbiera przyklejone do scianek i dna miski resztki maki i pozwala nam na precyzyjne i delikatne polaczenie skladnikow . Gotowe ciasto powinno uzyskac jednolity brazowy kolor. Jesli widac paski kakao, to znaczy ze ciasto nie jest jeszcze dokladnie wymieszane.

Spod tortownicy Ø 20-24 cm wykladamy papierem do pieczenia. Bokow nie smarujemy tluszczem, ani nie posypujemy. Ostroznie wlewamy ciasto i wyrownujemy powierzchnie silikonowa lopatka lub lyzka.

Wtawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tak zwanego ´´suchego patyczka´´- to znaczy, ze po wbiciu drewnianego patyczka w biszkopt nie pozostana na nim slady surowego ciasta. Czas pieczenia wynosi ok. 35-40 min. 

Uwaga! Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika!!! Biszkopty nie lubia przeciagow😉

Goracy biszkopcik upuszczamy w tortownicy z wysokosci ok. 60 cm ( na podloge lub blat)😀 Studzimy w formie!!! Kiedy ciasto wystygnie, odzielamy je nozem od scianek tortownicy, sciagamy obrecz formy i obracamy ´´do gory nogami´´. Wtedy uzyskamy piekny, rowny wierzch ;) 

Dzielimy na blaty za pomoca ostrego noza. Ja zawsze uzywam do tego noza do pieczywa o falistym ostrzu🙂

I to juz tyle na ten temat. Jesli macie jakies pytania wzgledem przepisu lub chcecie sie pochwalic opiniami i zdjeciami, to serdecznie zapraszam do komentowania i kontaktu mailowego🙂

Niech sie Wam upiecze ♥

8 uwag do wpisu “Biszkopt kakao, najlepszy

  1. Pingback: Tort najlepszy z wisniami, malinami i frostingiem czekoladowym | Chochlikikuchenne

  2. Kiedy robiłam ‚upuszczany’ biszkopt do mojego ostatniego tortu to moja mama patrzyła na mnie jak na wariatkę. Zmieniła zdanie kiedy w ogóle nie opadł😉

    Blondbabeczka.wordpress.com

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s