Odchudzona lasagne

zdrowa dietetyczna lasagne

Zacheca Was mysl o zdrowszej i mniej kalorycznej wersji lasagne?😀 Bo mnie bardzo! W czasie postu postanowilam zrezygnowac z miesa, wiec prezentuje Wam niecodzienne wydanie z makrela, ktora uwielbiam. Jesli nie lubicie makreli lub macie ochote na bardziej tradycyjna wersje nie widze przeszkod w uzyciu miesa mielonego. Dla jeszcze wiekszego ograniczenia kalorycznosci wybierzcie mieso drobiowe, ale pamietajcie o czytaniu etykiet na opakowaniach!😉

A wiec tak.. pozbylam sie makaronu, sosu beszamelowego , tlustego sosu z oliwa, winem i pomidorami + tony sera. Tego ostatniego nie moglam wykluczyc calkowicie, bo co to by byla za lazania😛 Najlepiej wybrac zolty ser o wyrazistym smaku, poniewaz zuzyjemy go mniej co zmniejszy liczbe kalorii😉 Ewentualnie zolty ser zastapcie parmezanem, ktorego naprawde nie trzeba wiele by nadac daniu charakteru😉 Ja pozostaje przy cienkiej warstwie ciagnacego sie sera🙂

… ze niby ten chochlikowy wynalazek jest smaczny? Ano powiem Wam, ze baaardzo! Smaczny, sycacy i zdrowy. Z czystym sumieniem mozna poprosic o dokladke.. jesli ja zmiescicie, bo ja po jednej porcji czulam sie pelna😉

Jesli sie skusisz na moja odchudzona lazanie, to koniecznie napisz czy trafila w Twoje kubki smakowe  ;)

dietetyczna lazania

Lasagne light

  • 2 cukinie ( zamiast platow makaronu)
  • 4 puszki filetow wedzonej makreli w pomidorach z puszki ( u mnie 4 x 110 g) – w wersji postnej lub 400 g miesa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • sol
  • oliwa/ olej
  • zolty ser

Sos pomidorowy

  • 1 maly przecier pomidorowy
  • 1 opakowanie pomidorow bez skorki ( u mnie juz pokrojone w kostke)
  • 2 lyzki suszonej bazylii

Sos

  • 250 g serka wiejskiego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 zabki czosnku

skladniki na zdrowa dietetyczna lasagne

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.

Cukinie myjemy, pozbawiamy koncowek i kroimy w podluzne cienkie plastry.

Pieczarki myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki. Smazymy na 1 lyzce oliwy/ oleju. Kiedy zaczna nabierac zlocistego koloru dodajemy pokrojona w piorka cebule. Na patelni nie powinno juz wtedy byc plynu z pieczarek. Kontynuujemy smazenie do momentu gdy warzywa lekko zmiekna i ladnie sie zarumienia. Na koncu doprawiamy szczypta soli, mieszamy i sciagamy z palnika.

Wersja postna z makrela:

Makrele przekladamy do miski i lekko rozdrabniamy za pomoca widelca. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone w kostke pomidory z kartonika i bazylie.

Wersja z miesem mielonym:

Mieso podsmazamy na lyzce oliwy, dodajemy pomidory, przecier, odrobine soli i pieprzu i bazylie. Smazymy jeszcze przez chwilke i zdejmujemy z ognia.

lasagne warstwy

Teraz mozemy przygotowac nasz niskokaloryczny zamiennik sosu beszamelowego. Do miski wsypujemy serek wiejski, jogurt naturalny i dodajemy 3 zabki przecisnietgo przez praske czosnku. Jesli uzywamy solonego serka wiejskiego nie ma juz potrzeby dodatkowo doprawiac calosci sola. Jesli serek jest naturalny, nalezy lekko posolic nasz sosik.

Naczynie zaroodporne wykladamy pierwsza warstwa z plastrow cukinii tworzac ´´zakladki´´, czyli tak by brzegi nachodzily na siebie nie pozostawiajac wolnej przestrzeni.

Nastepnie wykladamy polowe sosu pomidorowego z makrela/ miesem mielonym i rozprowadzamy na calej powierzchni naczynia. Kolejna warstwa jest polowa pieczarek z cebulka, ktora takze nalezy rozprowadzic na calej powierzchni. Teraz pora na nasz odchudzony bialy sosik zamiast tradycyjnego beszamelu.

Nakladamy kolejne warstwy zaczynajac od cukinii. Wierzch pokrywamy cienkimi plastrami zoltego sera.

Pieczemy przez 35 min w 180ºC.

Kroimy kiedy lekko przestygnie i podajemy w towarzystwie lekkiej salatki😉

lazania dietetyczna

Smacznego🙂

8 uwag do wpisu “Odchudzona lasagne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s