Sernik tofu z pijanymi żelkami

sernik tofu z pijanymi zelkami na biszkopcie

Czasami nie wiem skad sie biora moje pomysly. Ten przyszedl nieoczekiwanie, a swoja postacia strasznie mnie zadziwil. Bo komu normalnemu przygodzi do glowy idea o serniku tofu z alko-zelkami czekajac na autobus w marznacych strugach deszczu? No tak.. Chochlikowi!😀 Wizja tego serniczka tak mnie zafascynowala, ze po ok. 3 godzinach od pojawienia sie jej w glowie sernik nabral materialnych ksztaltow, ktore dosc szybko zniknely w moim lakomym brzuszku😀

Serniczek wyszedl naprawde pyszny! Ser tofu nadal calosci przyjemnej w kontakcie z podniebieniem struktury. Baileys w polaczeniu z kawa wyeksponowal smak biszkoptkowego spodu. Pijane zelki, ktore pod wplywem ciepla i procentow rozpuscily sie tworzac galaretkowa powierzchnie, nadaly frywolnego i dosyc imprezowego charakteru. To wszystko tworzy niebanalna kompozycje na ktora powinniscie sie skusic o ile macie ukonczone 18 lat😉

Zapraszam ♥

Sernik tofu z pijanymi  żelkami

Pijane alko-zelki

  • 300 g zelkow owocowych ( ksztalt nie ma tu znaczenia)
  • 1/4 szkl. wodki (u mnie 22%)

Zelki wsypujemy do miski i zalewamy 1/4 szklanki wodki. Odstawiamy do zamrazalki na czas pieczenia ciasta. Zelki powinny wchlonac alkohol.

Spod

  • 3 jajka
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki kakao
  • 3 lyzki cukru
  • 2 lyzki kawy rozpuszczalnej
  • 70 ml wrzacej wody
  • 1 lyzka cukru
  • 1/4 szkl likieru Baileys

Bialka odzielamy od zoltek i ubijamy na sztywno z cukrem na najwyzszych obrotach miksera. Nastepnie redukujemy obroty i dodajemy po jednym zoltku. Kontunuujemy miksowanie do momentu gdy masa stanie sie jednolicie zolta i puszysta.

Make nalezy przesiac z kakao i dodawac doasy jajecznej po jednej lyzce do masy jajecznej, mieszajac drewniana lyzka lub silikonowa szpatulka ( zagarniajac ciasto od dna do gory). Gotowe ciasto wylewamy na blache  (29cmx22 cm) wylozona papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180ºC przez 15- 20 min.

Kawe z cukrem zalewamy wrzatkiem, mieszamy, dodajemy Baileys i nasaczymy blat biszkoptowy nie wyciagajac go z formy.

Masa serowa

  • 500 g tofu
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

sernik tofu z zelkamiWszystkie skladniki umieszczamy w foodprocessorze i blendujemy do powstania gladkiej, jednolitej masy. Mozemy rozwiez uzyc do tego miksera. Wtedy ser tofu rozdrabniamy widelcem i miksujemy z serkiem homogenizowanym dodajac go bardzo stopniowo. Kiedy tofu polaczy sie z serkiem dodajemy kolejne skladniki i mieszamy do uzyskania gladkiej konsystencji.

Mase serowa wylewamy na nasaczony spod biszkoptowy. Rozprowadzamy rownomiernie na calej powierzchni i wsadzamy do piekanika.

Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut.6138a45d6f2775c1e9ef14e467aa2de8_full_150

Po tym czasie sernik wyciagamy z piekarnika i odstawiamy na 15 min do lekkiego przestygniecia. Wierzch letniego ciasta pokrywamy

pijanymi zelkami ukladajac je na calej powierzchni sernika. Po jakims czasie zelki zaczna sie rozpuszczac i stworza zelkowa polewe😀

Serniczek przykrywamy folia spozywcza i odsawiamy do lodowki na ok. 1 godzine. Po tym czasie ciasto jest gotowe do spozycia😉

sernik tofu na biszkoptowym spodzie

11 uwag do wpisu “Sernik tofu z pijanymi żelkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s