Salatka z selerem naciowym, kurczakiem i serem feta

salatka z selera naciowego

Smak selera naciowego jest dosc specyficzny, dlatego jeszcze nie przekonalam sie by wcinac go na surowo jak marchewke😛 Ale wiecie co? W salatce calkowicie zmienia swoj charakter i w takiej postaci  moge go jesc bez ograniczen. Seler ma niewiele ponad 20 kcal, obniza cisnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystepowania nowotworow. Bardzo zaintrygowal mnie fakt, iz selerowe witaminki dzialaja oczyszczajaco na krew i UWAGA: spowalniaja procesy starzenia sie tkanek i skory❤ Takze drogie Panie i drodzy Panowie, jesli chcecie pozostac mlodzi i piekni, to nie skroncie od selerowych potraw🙂

Owa salatka jest moim autorskim przepisem z ktorego jestem naprawde zadowolona. Zarowno smak jak i struktura wystepujacych w niej skladnikow sa genialne❤ Postanowilam, ze zamiast sosu czosnkowego, ktory mial zespoic calosc, dressing z oliwy i ziol bedzie tutaj bardziej odpowiedni i mniej kaloryczny.

Za sprawa kurczaka, salatka staje sie sycaca i idealnie sprawdzi sie jako lekki, dietetyczny obiad😉 Serdecznie polecam!

Salatka z selerem naciowym, kurczakiem i serem feta

  • 1 piers z kurczaka
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 2 lyzeczki sosu worcester
  • 5 lodyg selera naciowego
  • zielony ogorek- ok 10-15 cm
  • 1 duze kwasne jablko
  • 1 duze awokado
  • 100 g sera feta w oliwie ( uzylam sera Arla w oliwie z suszonymi pomidorami)
  • 3 lyzki suszonych pomidorow drobno posiekanych ( u mnie mieszanka z suszonymi oliwkami i oregano)
  • sok z polowy cytryny

Oczyszcona piers z kurczaka kroimy w kostke i smazymy krotko na jednej lyzce oliwy z oliwek. Pod sam koniec smazenia, kiedy mieso bedzie juz sciete, dodajemy 2 lyzeczki sosu worcester i potrzasamy patelnia tak, by sos pokryl wszystkie kawalki mieska. Smazymy do momentu, gdy kurczak nabierze rumianego koloru i sciagamy z ognia.

Seler myjemy i kroimy w 2-3 mm kawalki. Ogorka nie obieramy! Nalezy go bardzo dokladnie umyc i pozbawic koncowek. Nastepnie przecinamy go wzdluz i za pomoca malej lyzeczki wydrazamy miazsz z nasionami. Ksztalt ogorka powinien teraz przypominac lodke😉 Kroimy w 2-3 mm polkrazki. Warzywa przekladamy do miski.

Jablko myjemy, pozbawiamy gniazda nasienniego i kroimy na ciwiartki, ktore zas kroimy w cienkie plasterki.

Awokado dzielimy na pol. Nalepiej jesli bedzie dojrzale. Pozbywamy sie pestki, a miazsz z obu polowek delikatnie wyciagamy duza lyzka. Dojrzale awokado bez problemu odchodzi od skorki😉 Kroimy w kostke. Owoce przekladamy do miski z warzywami i szybko skrapamy sokiem z polowy cytryny, aby nie zmienily swojej barwy.

Nastepnie dodajemy ser feta pokrojony w kostke wraz z oliwa, podsmazonego kurczaczka, a calosc posypujemy drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, ktore nadadza nieco slodyczy.

Dressing

  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 3 lyzki wody
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 0,5 lyzeczki estragonu, suszonego
  • 0,5 lyzeczki soli
  • szczypta soli

Czosnek przeciskamy przez praske i laczymy z oliwa, woda i sokiem z cytryny. Dodajemy sol, pieprz i estragon. Jesli nie posiadacie estragonu, mozecie zastapic go bazylia lub oregano. Swietnie sprawdzi sie tez koperek i natka pietruszki❤ Calosc mieszamy i odstwaiamy na 10 min. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz i gotowym dressingiem polewamy nasza salatke- delikatnie mieszamy.

Miske z salatka nakrywamy folia spozywcza i odstawiamy do lodowki, aby sie przegryzla. 

Smacznego❤

5 uwag do wpisu “Salatka z selerem naciowym, kurczakiem i serem feta

  1. ale pyszności, każda sałatka z kurczakiem bardzo smacznie łączy się z dressingami i sosami develey, polecam sos 1000 wysp czy salsa mexicana – genialne do mięsa, polecam !🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s