Domowy sos waniliowy

Domowy sos waniliowy

Jedna z rzeczy, ktorych brakuje mi w Polsce jest gotowy sos waniliowy Piano❤ Zastepuje nim mleko w owsiankach i smoothie, dodaje do ubitej kremowki, podaje z pieczonymi jablkami, szarlotka,lodami i zdarza mi sie pic go prosto z kartonika😛 Jako ze wszystko co domowe smakuje lepiej, postanowilam przyrzadzic moj wlasny sos waniliowy i wyszedl mi naprawde pyszny!❤ Idealny do jesiennych wypiekow aromatyzowanych cynamonem🙂

..Tak wiec pozwolcie ze zaraze Was moja waniliowa miloscia❤

Sos waniliowy

  • 250 ml tlustego mleka (u mnie 3,9%)
  • 250 ml smietanki kremowki (u mnie 36%)
  • 3 zoltka
  • 50-60 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 lyzeczki skrobii ziemniaczanej/ kukurydzianej

skladniki na sos waniliowy

Do garnuszka z grubym dnem wlewamy mleko i kremowke. Laske wanilii rozcinamy wzdluz i za pomoca noza ´´wyskrobujemy´´ ziarenka- dodajemy wraz z pozostala laska do mleka z kremowka.ziarenka wanilii

Garnek umiecic na palniku i podgrzewac przez 10 min by plyn mleczno-smietanowy nabral

waniliowego aromatu. Uwaga! Nie doprowadzic do wrzenia! Mleko z kremowka powinno byc cieple, ale pod zadnym pozorem nie wolno nam go zagotowac!

W miseczce rozbeltac zoltka z cukrem i skrobia. Stopniowo wlewac cieple mleko z kremowka caly czas mieszajac. Jesli mleko bedzie zbyt cieple, z zoltek powstanie jajecznica- a tego baaardzo nie chcemy😉

Kiedy uznacie, ze zoltka sa idealnie wymieszane z mlekiem, calosc nalezy przelac z powrotem do garnka i podgrzewac (nie gotowac!) do momentu az plyn lekko zgestnieje. Metoda na sprawdzenie czy sos ma odpowiednia konsystence, jest zanurzenie lyzeczki w sosie i przeciagniecie palcem linii wzdluz lyzeczki. Jesli linia zachowa ksztalt i nie bedzie splywac do srodka, to znak ze sos jest gotowy🙂

sos waniliowy

Sos waniliowy mozna przecedzic (jesli chcecie by byl idealnie gladki(tzn.bez ziarenek wanilii), ale osobiscie uwazam ze to nie jest konieczne). Nalezy wyjac laske wanilii, a sos przelac do ceramicznego/szklanego dzbanecza, sloiczka itp. Odstawic do lodowki, aby sie porzadnie schlodzil.

sos waniliowy

sos waniliowy

Niebawem przepis z wykorzystaniem sosu waniliowego❤


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s