Tort czekoladowy z kremem krowkowo-czekoladowym

tort czekoladowyTorcik czekoladowy

Witajcie Kochani❤ W nowym roku wiekszosc z Was postanowila zapewne zadbac o linje, ale chochlik jak to na prawdziwego chochlika przystalo postara sie skusisc Was na cos wartego slodkiego grzechu🙂 Tym razem jest to bardzo prosty w wykonaniu torcik czekoladowy. Taki wilgotny z kremem krowkowo-czekoladowym i powidlami sliwkowymi*.❤ Dlugo probowalam, ale jednak nadal nie moge sie przemoc do pokrycia tortu kremem maslanym jak w tradycyjnych przepisach na ciasta czekoladowe. Uzylam wiec kremowki, dzieki czemu ciasto stracilo nieco na kalorycznosci😉

Goscie byli zachwyceni ciachem i mam nadzieje ze Wam tez posmakuje❤

Ciasto czekoladowe

Suche skladniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 lyzeczki sody
  • 1 lyzeczka soli
  • 1,5-2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciemnego kakao do wypiekow
  • 1 lyzeczka kawy espresso (rozpuszczalnej)

Mokre skladniki:

  • 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju roslinnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wrzacej wody

Piekanik nagrzewamy do 180°C (gora-dol).

Do duzej miski za pomoca sita przesiewamy wszystkie suche skladniki. Nastepnie dodajemy mokre skladniki z wyjatkiem wrzacej wody i mieszamy mikserem na srednich obrotach.

Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, ustawiamy obroty miksera na najnizsze i wlewamy wrzaca wode. Miksujemy przez ok 1 min do momentu az pojawia sie babelki.

Konsystencja ciasta bedzie bardzo plynna i taka ma wlasnie byc!❤ Dzieki temu ciasto bedzie wilgotne❤

Papier do pieczenia przycinamy na wymiar tortownicy w ktorej bedzie sie piekolo nasze ciasto. Ja uzylam 2 tortownic o srednicy Ø 18 cm, ale rownie dobrze ciasto mozesz upiec w jednej tortownicy, a co za tym idzie, po upieczeniu przekroic je na 2 blaty. Czas pieczenia w jednej tortownicy wydluzy sie nieco. Czas pieczenia w 2 tortownicach wynosi 30-35 min. Aby upewnic sie czy ciasto napewno nam sie upieklo, wbijamy w nie suchy drewniany patyczek. Jesli po wyciagnieciu z ciasta bedzie suchy, to znak ze ciaso jest juz gotowe. Ciato wyciagamy z tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia na 10 minut (a nastepnie dzielimy je na pol jesli piekliscie ciasto w jednej tortownicy).

Krem

  • 350 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 1 duza puszka kajmaku o smaku krowkowym (450g)
  • kieliszek likieru kawowego (u mnie Tia Maria) – moze byc Baileys
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna, ale jak najbardziej moze byc gorzka)
  • Sos czekoladowy lub rozpuszczona czekolada do ozdoby
  • powidla sliwkowe (lub inne kwasne: np. porzeczkowe/ wisniowe)
  • draze kapitanskie
  • owoce do dekoracji : u mnie figi i marakuja

Schlodzona smietane 36-38% ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i 3 lyzkami kajmaku.

Czekolade rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do reszty kajmaku wraz z likierem kawowym.Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Montaz ciasta

Jeden blat ciasta czekoladowego ukladamy w tortownicy. Natepnie smarujemy powidlami i wylewamy nasz krem kajmakowo-czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i delikatnie dociskamy dlonia. Wierzch tortownicy pokrywamy folia spozywcza i wkladamy do zamrazalki na ok. 1 godzine.

tort czekoladowy

Po tym czasie ciasto wyciagamy z tortownicy i dekorujemy ubita kremowka. Wierzch ciasta zdobimy czekolada, drazami i owocami.

tort czekoladowy

tort czekoladowy

Smacznego❤

 

zBLOGowani.pl

5 uwag do wpisu “Tort czekoladowy z kremem krowkowo-czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s