Hummus ♥

SONY DSC

Dzisiaj  prezentuje Wam HUMMUS, czyli krotko mowiac; paste z ciecierzycy❤ Jest idealnym smarowidlem do kanapek, ale rownie dobrze moze sluzyc za dipp do marchewek, selera naciowego, papryki, blanszowanego kalafiora itp lub najzwyczajniej krakersow czy chipsow nachos. Jednym z moich postanowien na ten rok jest unikanie soli, ktorej niestety naduzywam, wiec jak pewnie zauwazyliscie w przepisie nie ma ani grama soli. Sami jednak mozecie doprawic krem wedlug wlasnych upodoban. Szczypta soli czy pieprzu na pewno nie zaszkodzi, chociaz przyznam ze nam hummus smakowal nawet bez tych przypraw.

Oto moja interpretacja przepisu :

Hummus

  • 200 g ciecierzycy z zalewy
  • 2 zabki czosnku
  • 2 duze lyzki pestek slonecznika
  • 2 duze lyzki ziaren sezamu
  • sok z polowy cytryny
  • 2 lyzki oliwy

Pestki slonecznika i sezamu uprazylam lekko na suchej patelni. Po ostudzeniu zmielilam za pomoca blendera. Nastepnie dodalam dwa zabki czosnku, ciecierzyce odsaczona z zalewy i oliwe. Calosc zblendowalam na gladki krem. Jesli preferujecie bardziej rzadka konsystencje, dodajcie wiecej oliwy. 

To wszystko. Hummus schlodzilam w lodowce przed podaniem i lekko skropilam oliwa po wierzchu.

Skjermbilde 2016-01-15 kl

SONY DSC

Smacznego❤


Niskokaloryczny styczeń 2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s