Najlepsze pączki

Najlepsze Pączki

Mam dla Was paczusie! Oh.. Jakiez one dobre❤ Ale absolutnie nie wierzcie mi na slowo.. Sprobujcie! Wiem ze produkcja wlasnych paczkow moze wydawac sie skomplikowana, ale obiecuje Wam kochani, ze tak nie jest! Jesli chodzi o czas przygotowania, to najwiecej zajmuje samo oczekiwanie na wyrosniecie ciasta z ktorym tak nawiasem pracuje sie wpaniale. Jest sprezyste, zolciutkie i cudownie pachnie drozdzami🙂  To przepis z ktorego warto skorzystac nie tylko na Tlusty Czwartek. Jestem pewna, ze kazdego ucieszy swiezusi pachnacy paczus wykonany wlasnie przez Ciebie!!!❤

A jesli akurat jestescie na diecie to zapraszam na FIT Doughnuts bez smazenia <3 ..Zeby mi sie tu nikt nie wymigal od paczkowania!😀

Najlepsze pączki (25-30 sztuk)

Przepis znalazlam u Slodkiej Babeczki 

  • 4 szklanki maki pszennej + do podsypania
  • 6 zoltek
  • 3 czubate lyzki cukru
  • 50 g masla
  • 50 g swiezych drozdzy
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (175 ml)
  • 0,5 lyzeczki soli
  • 2 lyzki mocnego alkoholu ( u mnie Amaretto)

Dodatkowo:

  • tluszcz do smazenia (uzylam ok. 1,5 L oleju rzepakowego)
  • Nadzienie: marmolada, nutella, budyn (u mnie powidla sliwkowe)
  • cukier puder do posypania

Make nalezy przesiac wraz z sola do duzej miski. W mace za pomoca dna szklanki zrobic dolek. W polowie letniego mleka rozpuscic pokruszone drozdze wraz z 1,5 lyzka cukru i wlac  do wglebienia w mace. Tak powstaly zaczyn oproszyc lekko maka. Miske nakryc i odstawic na 20 min, aby zaczyn zaczal pracowac (powinien on wtedy zwiekszyc swoja objetosc).

zaczyn na drozdzachW pozostalym mleku rozpuscic maslo, a nastepnie wymieszac z jogurtem. Zoltka utrzec z 1,5 lyzkami cukru. Do wyrosnietego zaczynu dodac wszystkie skladniki wraz z alkoholem, ktory zapobiegnie wsiakaniu tluszczu podczas smazenia. Wyrobic jednolite ciasto. Zagniatamy tak dlugo na ile starczy nam sil🙂 Chodzi o to by cisto dobrze napowietrzyc, dzieki czemu ladnie nam wyrosnie❤ Kiedy ciasto bedzie sprezyste nalezy wlozyc je do miski i  przykryc np. folia spozywcza i recznikiem kuchennym i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine. Ciasto powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc.

Wyrosniete ciasto wylozyc na oproszona maka stolnice i ponownie lekko wyrobic. Rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm i wycinac koleczka za pomoca szklanki. Z podanej porcji wyszlo mi rowno 30 krazkow. Gotowe koleczka nalezy nakryc sciereczka i pozostawic do napuszenia na 40 minut. Dzieki temu nasze paczki zyskaja piekna biala obwodke🙂

Skjermbilde 2016-01-19 kl. 00.04.42

Zdjecie przed i po wyrosnieciu

Rekaw cukierniczy napelniamy nadzieniem ktorym macie ochote wypelnic paczki. U mnie byly to przepyszne powidla sliwkowe (zuzylam ok. 400 ml powidel), ktore dostalam w prezencie z Serbii❤

Przydatna rada: Do rekawa cukierniczego wkladamy tylke do nadziewania. Nastepnie rekaw zaginamy w miejscu gdzie konczy sie tylka i mocujemy za pomoca gumki, tak by po wypelnieniu nadzieniem nic nam nie wycieklo. Rekaw cukierniczy umieszczamy w wysokiej szklance np. do piwa, a nastepnie napelniamy nadzieniem.

W duzym, szerokim garnku ( u mnie WOK) rozgrzac tyle oleju, aby paczki swobodnie w nim plywaly nie dotykajac dna. Temperatura oleju powinna siegnac 175°C. Jesli tak jak ja nie posiadacie termometru cukierniczego, to temperature mozecie sprawdzic wrzucajac do oleju kawalek ciasta. Jesli szybko sie zrumieni to znak, ze temperatura jest odpowiednia i mozemy smazyc paczusie!😀

Skjermbilde 2016-01-19 kl. 00.12.23

Ja smazylam po 7-8 paczkow na raz. Smazyc z obu stron na rumiany kolor i wykladac na talerz pokryty recznikiem papierowym, ktory pochlodnie nadmiar tluszczu. Ostudzone paczki nadziewac za pomoca rekawa cukierniczego. Ulozyc na paterze i posypac cukrem pudrem.

smazenie paczkow

Podawac i rozkoszowac sie pysznymi paczkami wlasnej roboty!❤❤ Zachecam rowniez do podzielenia sie zdjeciami Waszych paczkow na chochlikowym fanpageu!🙂

najlepsze paczki

SONY DSC

Smacznego

And behind the scenes…. Radosny chochlik gotowy do slodkiego obzarstwa  :P12511281_1113085075368762_612728647_o_Fotor_Collage

9 uwag do wpisu “Najlepsze pączki

  1. Wyglaadaja wysmienicie!❤
    Przepis wyglada na prosty, niech nam czwartek bedzie tlusty!😉

    Pozdrawiam Cie serdecznie Chochlikowa Klaudio!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s