Crème Pâtissière

Crème Pâtissière

Krem cukierniczy kojarzy mi sie miedzy innymi z eklerami, kruchymi babeczkami, rurkami z kremem i paczkami. Jest to klasyczny, gesty, budyniowy krem ktory swietnie nadaje sie do nadziewania za pomoca rekawa cukierniczego. Crème Pâtissière cudownie laczy sie z ciastem francuskim! Przygotowalam go specjalnie do nadziania Cronutsow i swietnie je uzupelnil <3 Mam nadzieje, ze sprobujesz!

Krem cukierniczy (Crème Pâtissière)

  • 500 ml mleka
  • 4 zoltka
  • 125 g cukru
  • 2 lyzki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 2 lyzki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • Ewentualnie 1 lyzka likieru ( u mnie Amaretto)

Forme do pieczenia o niskim rancie wyloz folia spozywcza. Natepnie laske wanilii przetnij wzdluz i za pomoca noza wydobadz ziarenka.

W rondelku o grubym dnie podgrzej mleko z polowa cukru i ziarnami wraz z laska wanilii  nie doprowadzajac do wrzenia. Podczas gdy mleko bedzie sie podgrzewac, w duzej zaroodpornej misce ubij zoltka z reszta cukru. Nastepnie dodaj skrobie i make i wymieszaj do polaczenia sie skladnikow.

Z mleka wyciagnij laske wanilii. 1/2 lub mniej cieplego (nie wrzacago!) mleka wlej do utartych zoltek z cukrem i ubijaj do uzyskania gladkiej konsystencji. Pozostale mleko doprowadz do lekkiego bulgotania i dodaj mieszanke z zoltek energicznie mieszajac do momentu gdy mikstura nabierze jednolitej, gestej i lsniacej konsystencji i zacznie lekko bulgotac. Uwazaj zeby nie przypalic kremu!

Nastepnie krem przelej do formy uprzednio wyscielonej folia spozywcza. Goracy krem zawin w folie. Uwazaj, zeby sie nie oparzyc!🙂 Odstaw do calkowitego schlodzenia.

Sciagnij folie spozywcza i przeloz krem do miski. Ubijaj do uzyskania gladkiej konsystencji, a nastepnie dodaj 1 lyzke likieru dla wydobycia smaku.

Jesli zamiast ziaren wanilii uzywasz ekstraktu waniliowego, to czas by go dodac do kremu.

Gotowe!❤ Krem nalezy przechowywac w lodowce przez maksymalnie 2 dni🙂

krem cukierniczy waniliowy

Udanych wypiekow❤

2 uwagi do wpisu “Crème Pâtissière

  1. Pingback: Cronuts ♥ | Chochlikikuchenne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s