Pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

Oto przepis na wysmienite pierogi z farszem szpinakowym wedlug mojego wlasnego przepisu. Do farszu dodalam odrobine parmezanu, co swietnie podkreslilo jego smak. Jako ze kocham czosnek, to nie poskapilam go dodajac cale piec zabkow!😀 Pierozki wyszly naprawde pyszne- zarowno swieze z wody, jaki i podsmazane z chrupiaca skorka🙂 Szczerze moge polecic Wam ten przepis. Jesli sie skusicie (na co bardzo licze😉 ) koniecznie napiszcie jak Wam smakowaly ♥

Pierogi ze szpinakiem

Farsz szpinakowy

  • Pol duzej cebuli lub jedna mala
  • 450g mrozonego szpinaku
  • 5 zabkow czosnku
  • 1 lyzka oleju
  • 125 g kremowego serka typu Philadelphia/ Almette ziolowy
  • 2 lyzki gestej smietany
  • 2 lyzki parmezan
  • Sol
  • Pieprz

Ciasto na pierogi

  • 500 g maki pszennej
  • 1 szklanka wrzacej wody
  • 2 lyzki stratej na tarce margaryny/ masla
  • sol

Farsz

Cebule nalezy posiekac w drobna kostke i zeszklic w garnku na oleju. Nastepnie dodac mrozony szpinak. Smazyc do odparowania wody ze szpinaku. Dodac przecisniety przez praske badz drobniutko pokrojony czosnek i wymieszac. Nastepnie dodac kremowy serek i dwie lyzki gestej smietany. Dla wyrazistszego smaku dodalam jeszcze okolo 2 lyzek stratego parmezanu. Jesli jednak akurat nie masz go w lodowce, mozesz dodac zolty ser badz calkowicie pominac ten skladnik🙂 Na koniec farsz dopraw sola i pieprzem welde wlasnego uznania. Farsz bedzie gotowy gdy nabierze dosc gestej konsystencji- tzn gdy nadmiar wody odparuje.

Tak przygotowany farsz szpinakowy odstaw do calkowitego ostudzenia. W tym czasie zabierz sie za ciasto na pierogi🙂

Ciasto

W mace zrobic dolek, wlac wode, dodac tluszcz i zagniesc jednolite ciasto. Nastepnie owinac je w woreczek foliowy i przykryc miska/talerzem- odstawic na 10 minut, aby odpoczelo. Po tym czasie ciasto podzielic na dwie czesci. Jedna pozostawic pod przykryciem, a druga rozwalkowac na wysypanej maka stolnicy. Za pomoca szklanki wycinac koleczka. Placuszki napelniac farszem szpinakowym i zlepiajac brzegi, formowac pierogi. Radze nie nakladac za duzo nadzienia, poniewaz trudniej bedzie sie sklejalo pierogi.

SONY DSC

Duzy garnek napelnic woda do 3/4 objetosci, dodac lyzke soli i oleju i zagotowac. Kiedy woda zacznie bulgotac, delikatnie wrzucac po kilka pierogow (ok 10 na raz) i gotowac do momentu gdy wyplyna na powierzchnie. Za pomoca lyzki cedzakowej pierogi przelozyc do durszlaka i odzedzic z nadmiaru wody. Pierogi przelozyc na polmisek wysmarowany maslem lub olejem, co zapobiegnie zlepianiu sie pierogow. Tak przygotowane pierozki mozna okrasic smazona cebulka. Ja pierogi podalam posypane startym parmezanem, ziolami i serwowalam z gesta smietana🙂

pierogi, farsz szpinakowy

pierogi smazone ze szpinakiempierogi ze szpinakiem

Smacznego ♥

2 uwagi do wpisu “Pierogi ze szpinakiem

  1. Super pomysl! Przepis wyglada na prosty🙂
    Czym mozna zastapic make pszenna? znowu zachecam do dodania wersji dla „bezglutenowcow”😉

    Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s