Sernik nowojorski

12476876_1155359517807984_1818454507_o

Szukacie przepisu na cudownie kremowy, rozplywajacy sie w ustach sernik, ktory w dodatku idealnie sie kroi? W takim razie swietnie trafiliscie♥ Sernik Nowojorski to szczerze mowiac jeden z najlepszych sernikow jakie kiedykolwiek upieklam! Dzieki pieczeniu w kapieli wodnej wyrasta rowny, nie peka, a jego kremowa konsystencja przyjemnie piesci podniebienie. Masa serowa nie zawiera masla, co dodaje serniczkowi lekkosci. Sernik mozecie serwowac z musem malinowym, sosem z owocow lesnych, czekolada lub karmelem. Dajcie porwac sie wlasnej wyobrazni🙂

Sernik upieklam na Wielkanoc ale niestety nie doczekal w calosci jednego dnia, wiec na  musialam upiec drugi😛 I wiecie co? Wyszedl jeszcze lepszy!😀 Z calego chochlikowego serca polecam Wam ten przepis :* Koniecznie dajcie mi znac jak Wam wyszedl🙂

Przepraszam za jakosc zdjec robionych telefonem🙂

Sernik Nowojorski

  • 600 g kremowego serka typu Philadelphia*
  • 150 ml smietanki kremowki, najlepiej powyzej 30% tluszczu
  • 150 ml kwasnej, gestej smietany
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 lyzki skrobi ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 lyzka soku z cytryny

Polewa na wierzch

  • 250 ml gestej smietany
  • 100 ml waniliowego serka homogenizowanego**
  • 4-5 lyzek cukru
  • 1 lyzka soku z cytryny

Spod

  • 300 g ciasteczek zbozowych typu Digestive
  • 100 g masla

* W Norwegii na sernik mozna uzyc : Cottage Cheese Mager (420 g) + 2 serki Snøfrisk naturell (2×125 g) → Zblendowac razem na gladka, kremowa konsystencje

** Serek homogenizowany to moj dodatek. Nie jest on niezbedny, ale uwazam ze swietnie komponuje sie ze smietana w tym oto przepisie i nadaje ciekawego smaku. W Norwegii uzyjcie Vaniljekesam 

12903785_1155358874474715_632900081_o

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C– opcja gora-dol, kratka ustawiona na srodku. Tortownice o dosc wysokim rancie o srednicy 24-26 cm smarujemy maslem. Poniewaz sernik bedziemy piec w kapieli wodnej, tortownice nalezy (od zewnatrz) uszczelnic za pomoca folii aluminiowej pokrywajac jej spod i brzegi.

Do duzej miski dodajemy serek kremowy, kremowke i smietane- Miksujemy do polaczenia sie skladnikow. W innej misce leciutko ´´podbijamy´´jajka z cukrem a nastepnie dodajemy do misy z serem wraz z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i trzema lyzkami skrobi ziemniaczanej. Miksujemy tylko do polaczenia sie skladnikow.

Masy sernikowej nie nalezy ubijac/ miksowac zbyt dlugo!!! Przesadnie napowietrzony sernik bardzo urosnie, a nastepnie opadnie i popeka, a tego wlasnie chcemy uniknac.

Ciasteczka kruszymy na konsystencje grubszego piasku, dodajemy rozpuszczone maslo i mieszamy.

Wszystkie skladniki polewy smietanowej mieszamy. Miseczke pokrywamy folia spozywcza i odstawiamy do lodowki.

Spod i brzegi  tortownicy ok 2-3 cm wykladamy masa ciasteczkowa i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie tortownice wyciagamy z piekarnika i wlewamy mase serowa. Tortownice wkladamy do naczynia zaroodpornego (w moim przypadku formy do tarty) o wiekszej srednicy niz tortownica. Naczynie wypelniamy wrzaca woda do mniej wiecej polowy wysokosci i bardzo ostroznie wkladamy do nagrzanego piekarnika.

Sernik pieczemy przez 80 minut ( 1 godzine i 20 minut). Podczas pieczenia nie otwieramy piekanika!!!!! Po tym czasie sprawdzamy czy srodek sernika jest sciety lekko naciskajac wierzch ciasta palcem. Sernik studzimy przez 15 minut w piekarniku o uchylonych drzwiczkach. Nastepnie tortownice wyciagamy na blat, a wierzch sernika pokrywamy wczesniej przygotowanym kremem smietanowym. Calosc ponownie wkladamy do jeszcze cieplego, wylaczonego piekarnika i pozostawiamy na 20 minut.

Gotowy sernik chlodzimy w lodowce, najlepiej przez cala noc.

12903426_1155359594474643_359755972_o

12896266_1155358624474740_522344532_o

Smacznego ♥

4 uwagi do wpisu “Sernik nowojorski

  1. Wyglada perfekcyjnie,😍 zaraz zabieram sie do pieczenia😃 Powiem jak wyszedl i dziekuje za inspiracje😃😃😃 (zrobie do tego mus z malin)
    Wesolych Swiat 🐤🐣🐥

  2. Uwielbiam! Sernik Nowojorski robie jednak w standardowej wersji (bez dodatkow)😉 ale nie kazdy musi podchodzic do „sernikowania” tak profesjonalnie jak ja😀

    Wesolych Swiat!🙂🙂🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s