Mus czekoladowy

SONY DSC

Mus czekoladowy- co za banalny deser, pomyslicie.. Niby tak, ale od dluzszego czasu chodzil za mna rozplywajacy sie w ustach, delikatny niczym chmurka deser. Niezbyt przejeta nadprogramowymi kilogramami po Wielkanocy, postanowilam zaspokoic swoje czekoladowe pragnienie. Mus wyszedl pyszny i skutecznie poprawil mi nastroj. Dla uszlachetnienia smaku do musu dodalam likier kawowy Tia Maria, ale rownie dobrze mozecie dodac Baileysa, ciemny rum (np. Stroh) badz brandy. Mam nadzieje, ze sprobujecie♥

Mus czekoladowy ♥

  • 250 g gorzkiej czekolady dobrej jakosci- 70% zawartosci kakao
  • 2-3 lyzki likieru kawowego Tia Maria lub brandy
  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 1 szklanka smietany 30-36%
  • 4 lyzki wrzacej wody
  • 1 lyzka masla
Czekolade nalezy rozpuscic w kapieli wodnej. → Szklana lub metalowa miske z polamana czekolada ustawiamy na garnku z wrzaca woda w taki sposob by dno miski nie dotykalo gotujacej sie wody.
Mieszamy do rozpuszczenia sie czekolady. Nastepnie dodajemy likier ponownie mieszajac. Na samym koncu dodajemy lyzke masla i 4 lyzki wrzacej wody i mieszamy. Powinnismy uzyskac lsniaca i gladka czekolade, ktora nalezy lekko ostudzic.
Bialka oddzielamy od zoltek.
Zoltka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji (krysztalki cukru nie powinny byc wyczuwalne).
Nastepnie do zoltek strumieniem dodajemy roztopiona czekolade i miksujemy do otrzymania gestej, kremowej konsystencji.
W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno kremowke i stopniowo dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem powinien nabrac calkiem gestej konsystencji.
Nastepnie ubijamy sztywna piane z bialek i w trzech turach bardzo delikatnie laczymy ja z kremem czekoladowym – najlepiej za pomoca silikonowej szpatulki.
Tak powstaly mus przekladamy do szklanek/kokilek i chlodzimy  w lodowce przynajmniej przez 1 godzine.
collage
SONY DSC
SONY DSC
Smacznego🙂

5 uwag do wpisu “Mus czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s