Karmel

karmel

Zawsze wydawalo mi sie ze przygotowanie karmelu w domowych warunkach to trudna sprawa- nic bardziej mylnego!♥ Sprawdza sie idealnie do lodow, sernikow, nadziewania ciast i pralinek i jako polewa, a potrzebne sa tylko cztery skladniki.  Chochlik zwykl wyjadac ta bursztynowa slodkosc prosto ze sloiczka!🙊 Gestosc zalezy oczywiscie od czasu gotowania- im dluzej tym karmel staje sie bardziej gesty, czyli taki jak lubie najbardziej.

Wlasnorecznie przyrzadznony karmel podany w ladnym, szklanym sloiczku swietnie bedzie sie prezentowal jako slodki upominek prosto od serca♥ – Bynajmniej moi znajomi byli zachwyceni takim niestanardowym, pysznym prezentem😉

Domowy karmel

  • 300 ml smietany kremowki (30-36%)
  • 150 g cukru
  • 1 pelna lyzka masla
  • malenka szczypta soli

Garnek o grubym dnie ustawiamy na palniku. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu gdy cukier zacznie nabierac bursztynowego koloru. W zadnym wypadku nie mieszajcie karmelizujacego sie cukru, poniewaz utworza sie ´´nierozpuszczalne´´ grudki. Mozecie natomiast potrzasac garnkiem w celu wymieszania.

Smietanke mozecie lekko podgrzac np. w mikrofali, aby latwiej polaczyla sie z karmelizowanym cukrem. Nie jest to jednak konieczne.

Gdy cukier stanie sie plynny, wolnym strumieniem wlewaj smietanke i mieszaj. Mozliwe ze po dodaniu smietanki utworzy sie wielka grudka, ale spokojnie- to normalne. Nalezy kontynuowac mieszanie caly czas podgrzewajac az do rozpuszczenia sie grudki. Na koncu dodaj lyzke masla i odrobine soli i wymieszaj. Karmel zacznie lekko bulgotac. Kontynuuj gotowanie przez ok. 2 minuty. Konsystencje karmelu sprawdzamy zatapiajac w nim lyzke i za pomoca palca robiac na niej kreske. Jesli brzegi nie beda splywac do srodka to znak ze uzyskalismy odpowiednia konsystencje.

Tak powstaly karmel nalezy schlodzic., aby calkowicie zgestnial.

Ponizej prezentuje filmik jak przygotowac karmel ♥

domowy karmel

Smacznego♥

Jedna uwaga do wpisu “Karmel

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s