Karpatka

karpatka z kremem budyniowym

Karpatka to ulubione ciasto wszystkich mężczyzn w mojej rodzinie. Niby nic specjalnego, bo składa się ona z tak prostych składników jak krem i ciasto parzone bez dodatku cukru, a jednak kusi delikatnością i ma wielu zwolenników. Według mnie krem karpatkowy powinien być bardziej budyniowy niż maślany czy margarynowy i ten przepis właśnie taki jest♥

Karpatka idealnie sprawdzi się jako ciasto do niedzielnej kawy, na Wielkanoc czy imieniny. Nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania i jest całkiem efektowna.

Warto było przypomnieć  sobie słodki smak dzieciństwa. W moim domu karpatki nigdy nie starczało na drugi dzień, bo miała zbyt wielu pareznych wielbicieli 😀 Zachęcam do spróbowania przepisu 🙂 Trzymam kciuki żeby wyrosły Wam ogromne Karpaty ♥

Karpatka z kremem budyniowym

 Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła (pół kostki )
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok.250ml)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło należy rozpuścić w garnku, dodać wodę i wymieszać. Płyn doprowadzić do wrzenia i dosypać mąkę ucierając do powstania gęstej, kleistej, szklistej masy. 

Masę przestudzić i wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Tak przygotowaną  masę podzielić na 2 równe części. Ciasto jest klejące, ale nie obawiajcie się, bo takie właśnie ma być. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą (Uwaga: nie wykładamy pergaminem bo ciasto będzie się bardzo trudno odkejało i może się połamać)

Jedną część ciasta rozprowadzić łyżką (mokrą będzie łatwiej) na blaszce tworząc zygzaki. Absolutnie nie musicie się strać, by ciasto miało idealnie gładką powierzchnię. Według mnie to właśnie nierówności powodują ładnie wyrośnięte karpaty 🙂 

→ Obie części ciasta piec osobno w nagrzanym piekarniku w temp. 200ºC przez około 25 – 30 minut (w trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie wolno Wam otwierać piekarnika bo Karpaty opadną!). 

 Krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka ( u mnie 1,5% ale może być bardziej tłuste)
  • 1/2 kostki masła (125g)
  •  1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  •  4 jaja
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Zaczynamy od zagotowania 2 szklanek mleka z cukrami. Najlepiej użyć do tego garnka o grubym dnie i gotować na wolnym ogniu, by mleko się nie przypaliło. 

Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń ostygnie należy zmiksować go z masłem i dodać sok z cytryny. 

Krem wylać na jeden upieczony wcześniej blat ciasta zostawiając po bokach wolne ok.2 cm paski, ponieważ inaczej po nałożeniu drugiego blatu ciasta krem by wypłynął. Przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce → Najlepiej przez całą noc. 

Wierzch ciasta oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

SONY DSC

Życzę smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Karpatka

  1. Brawo! Wyglada wysmienicie ❤ Bardzo podoba mi sie, ze kazdy przepis opisujesz z wielka dokladnoscia! az kusi aby go wyprobowac 🙂

    Namawiam i prosze o wiecej przepisow na bezglutenowe wypieki! 😀

Dodaj odpowiedź do Klaudia- chochlikikuchenne Anuluj pisanie odpowiedzi