Najlepsza Focaccia

Najlepsza focacciaKochani! W kuchni unosi się cudowna woń rozmarynu i oliwy, a ja delektuję się kolejnym kęsem mojego ulubionego włoskiego chlebka. Nieskromnie przyznam, że choć eksperymentowałam z wieloma przepisami to żaden nie równa się temu! Focaccia z tego przepisu ma aromatyczny, cudownie chrupiący wierzch i miękkie wnętrze, które długo zachowuje świeżość jeśli przechowamy chlebek w odpowiedni sposób owijając go w papier do pieczenia, czysty ręcznik kuchenny i torbę foliową.

Poza tym ten oto chlebek drożdżowy jest banalnie prosty i obędzie się bez zagniatania. Konsystencja ciasta jest dosyć rzadka, więc najłatwiej wymieszać je za pomocą miksera z hakami do ciast drożdżowych.

Sezon grillowy właśnie się rozkręca, a focaccia to idealny dodatek do dań z grilla. Zazwyczaj wypiekam ją na przyjęcia rodzinne i wszelkie imprezy, bo świetnie komponuje się z sałatkami, lasagne, zupami, kremami, pieczonymi warzywami z dipami i większością dań do których serwuje się pieczywo.

Podaję Wam proporcję na dużą blachę, bo tej pysznej focaccii nigdy dość! Chlebek możecie zamrozić i lekko podgrzać w piekarniku przed podaniem.

Jeśli wypróbujecie mój przepis podzielcie się ze mną zdjęciami Waszych wypieków na Instagramie @chochlikikuchenne 🖤 Będzie mi ogromnie miło!

Najlepszy chlebek Focaccia

Ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 paczka drożdży w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 800 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Na wierzch

  • rozmaryn
  • sól morska w płatkach
  • oliwa z oliwek

Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Zazwyczaj robie to dwa razy, dzięki czemu chlebek staje się idealnie napowietrzony i pulchniutki. Następnie dodajemy miód i oliwę. Przegotowaną wodę mieszam zwykle z małą ilością zimnej wody prosto z kranu, tak by uzyskać temperaturę ok. 37°C (Odpowiednią temperaturę można łatwo sprawdzić wsadzając palec do wody- ma być ciepła, ale nie powinna parzyć). Całość mieszamy silikonową łopatką lub mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i „klejące”, ale właśnie takie ma być! Miskę z ciastem pokrywamy folią spożywczą i czystym ręczniczkiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto na chlebek focaccia bez zagniataniaW tym czasie przygotowujemy mieszankę oliwy z rozmarynem, która posłuży nam do posmarowania wierzchu focaccii. Zarówno ilość oliwy jak i rozmarynu możecie dopasować według własnych preferencji smakowych. Pamiętajcie jednak że rozmaryn- szczególnie świeży, ma bardzo intensywny smak. Z oliwą też nie warto przesadzać. Proponuję użyć ok. 100 ml oliwy i 1-2 łyżek rozmarynu.Dno dużej blachy pokrywamy papierem do pieczenia i lekko skrapiamy oliwą. Na blachę wylewamy wyrośnięte ciasto i równo rozprowadzamy na całej powierzchni formy do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie place zamaczamy w oliwie i robimy wgłębienia w cieście. Za pomocą tępej części blatu noża nacinamy ciasto wzdłuż i wszerz tworząc kratkę, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie nam odrywać kawałki chleba.Najlepsza focacciaNastępnie wierzch ciasta smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką oliwy i rozmarynu. Całość posypujemy solą morską w płatkach uważając by nie przesadzić z jej ilością!!!

Focaccie wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez ok. 15-20 min.

Studzimy przed krojeniem.

Najlepsza focaccia

Najlepsza focaccia

Najlepsza focaccia

Focaccia

Smacznego!

2 uwagi do wpisu “Najlepsza Focaccia

Dodaj komentarz