Cronuts

cronuts

Cronuts

Dzieki temu, ze niedlugo Tlusty Czwartek nareszcie mialam okazje do przetestowania przepisu, ktory chodzil mi po glowie odkad tylko uslyszalam nazwe CRONUTs❤ Cronut to slodka hybryda croissanta i donutsa wykreowana przez Dominique Ansel i uznana za jedna z najlepszych odkryc 2013 roku. Cronutsy wygladaja podobnie do amerykanskich paczkow z dziurka, ale dzieki warstwowemu ciastu przypominaja croissanty. Przygotowanie wymaga nieco duzo czasu, ale nie moglam sie oprzec zeby nie sprobowac. Mam nadzieje, ze i Ty sie skusisz🙂

Cronuts ♥

  • 340 g masla niesolonego, miekkiego
  • 350 ml mleka, pelnotlustego
  • 50 g cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 7 g drozdzy instant (w proszku)
  • 1 lyzeczka soli (morskiej)
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • olej roslinny do smazenia (1,5 L)
  • 150 g cukru (do obtaczania)
  • cynamon
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady + lyzka oleju

→ Ewentualnie nadzienie (u mnie Crème Pâtissière).

Dzien 1

Z miekkiego masla utworz na folii spozywczej prostokat mniej wiecej o wymiarach keksowki 20×10 cm. Zawin w folie i odstaw do lodowki na 30 minut. 

maslo

W tym czasie podgrzej mleko do temperatury 36-37ºC, a nastepnie rozpusc w nim cukier i dodaj suche drozdze. Wymieszaj za pomoca drewnianej lyzki i odstaw na 5 minut, by drozdze zaczely pracowac. Powinna utworzyc sie lekka pianka. Dodaj ekstrakt waniliowy wraz z sola i wymieszaj.

Nastepnie dodaj 3/4 maki i mieszaj drewniana lyzka do momentu kiedy maka polaczy sie z reszta skladnikow. Ciasto powinno byc kleiste. Dodaj pozostala make i zagniec ciasto za pomoca rak. Konsystencja ciasta nadal powinna byc dosc kleista. Miske z ciastem przykryj folia spozywcza i odstaw do lodowki na 30 minut. 

ciastoPo tym czasie stolnice posyp obficie maka i rozwalkuj na prostokat o wymiarach 23x30cm.ciasto francuskie na cronuts

Wyjmij maslo z lodowki i zdejmij z niego folie. Uloz na srodku rozwalkowanego ciasta. Prawy i lewy bok ciasta naloz na maslo.  Maslo owiniete ciastem rozwalkuj spowrotem na prostokat o wymiarach 23x30cm. Powyzej wymieniony proces powtorz 4 razy. Gotowe ciasto zawin w folie spozywcza i odstaw do lodowki na noc (minimum 8 godzin).

zwijanie ciasta francuskiego

nnDzien 2

Po tym czasie, gdy ciasto odpoczywalo przynajmniej przez 8 godzin, wyjmij je z lodowki, rozwalkuj na 1/2 grubosci jakiej teraz jest (przez noc powinno urosnac). Pamietajcie, ze cronutsy powinny byc wysokie!❤

ciastoo

collage

Nastepnie za pomoca szklanki wykrawaj koleczka w ktorych za pomoca np. kieliszka wytnij male dziurki tak jak w przypadku donutow. Z wycietych dziurek i skrawkow ciasta zagniec, rozwalkuj i wytnij kolejne krazki. W sumie wyszlo mi 21 sztuk.

W szerokim rondlu o grubym dnie, badz w WOKu rozgrzej olej. Powinno go byc na tyle duzo, by cronutsy swobodnie w nim plywaly nie dotykajac dna rondla. Olej podgrzewaj na srednim ogniu. Tluszcz powinien osiagnac temperature 175°C.

Kiedy tluszcz osiagnie pozadana temperature 175°C ostroznie przeloz cornutsy do oleju i smaz z obu stron na zloty kolor.

anigif

Jesli bedziesz obtaczac cronutsy w cukrze to zrob to zaraz po wyciagnieciu ich z oleju. Jesli natomiast chcesz je polukrowac badz obtoczyc w czekoladzie, to usmazone conutsy wyciagnij najpierw na talerz pokryty recznikiem papierowym, aby wchlona nadmiar tluszczu.

dekorowanie i nadziewanie

Ja cronutsy nadzialam kremem cukierniczym. Uzylam do tego podluznej tylki do nadziewania od Wiltona. Czesc cronutsow ozdobilam za pomoca cukru wymieszanego z cynamonem, a kolejna czesc roztopiona czekolada z dodatkiem lyzki oleju dzieki czemu ladnie lsnila. Wierzch mozecie ozdobic orzechami lub kolorowa posypka.

cronuts

Smacznego❤

Jedna uwaga do wpisu “Cronuts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s