Dzieki temu, ze niedlugo Tlusty Czwartek nareszcie mialam okazje do przetestowania przepisu, ktory chodzil mi po glowie odkad tylko uslyszalam nazwe CRONUTs ❤ Cronut to slodka hybryda croissanta i donutsa wykreowana przez Dominique Ansel i uznana za jedna z najlepszych odkryc 2013 roku. Cronutsy wygladaja podobnie do amerykanskich paczkow z dziurka, ale dzieki warstwowemu ciastu przypominaja croissanty. Przygotowanie wymaga nieco duzo czasu, ale nie moglam sie oprzec zeby nie sprobowac. Mam nadzieje, ze i Ty sie skusisz 🙂
Cronuts ♥
- 340 g masla niesolonego, miekkiego
- 350 ml mleka, pelnotlustego
- 50 g cukru
- 500 g maki pszennej
- 7 g drozdzy instant (w proszku)
- 1 lyzeczka soli (morskiej)
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- olej roslinny do smazenia (1,5 L)
- 150 g cukru (do obtaczania)
- cynamon
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady + lyzka oleju
→ Ewentualnie nadzienie (u mnie Crème Pâtissière).
Dzien 1
Z miekkiego masla utworz na folii spozywczej prostokat mniej wiecej o wymiarach keksowki 20×10 cm. Zawin w folie i odstaw do lodowki na 30 minut.
W tym czasie podgrzej mleko do temperatury 36-37ºC, a nastepnie rozpusc w nim cukier i dodaj suche drozdze. Wymieszaj za pomoca drewnianej lyzki i odstaw na 5 minut, by drozdze zaczely pracowac. Powinna utworzyc sie lekka pianka. Dodaj ekstrakt waniliowy wraz z sola i wymieszaj.
Nastepnie dodaj 3/4 maki i mieszaj drewniana lyzka do momentu kiedy maka polaczy sie z reszta skladnikow. Ciasto powinno byc kleiste. Dodaj pozostala make i zagniec ciasto za pomoca rak. Konsystencja ciasta nadal powinna byc dosc kleista. Miske z ciastem przykryj folia spozywcza i odstaw do lodowki na 30 minut.
Po tym czasie stolnice posyp obficie maka i rozwalkuj na prostokat o wymiarach 23x30cm.
Wyjmij maslo z lodowki i zdejmij z niego folie. Uloz na srodku rozwalkowanego ciasta. Prawy i lewy bok ciasta naloz na maslo. Maslo owiniete ciastem rozwalkuj spowrotem na prostokat o wymiarach 23x30cm. Powyzej wymieniony proces powtorz 4 razy. Gotowe ciasto zawin w folie spozywcza i odstaw do lodowki na noc (minimum 8 godzin).
Dzien 2
Po tym czasie, gdy ciasto odpoczywalo przynajmniej przez 8 godzin, wyjmij je z lodowki, rozwalkuj na 1/2 grubosci jakiej teraz jest (przez noc powinno urosnac). Pamietajcie, ze cronutsy powinny byc wysokie! ❤
Nastepnie za pomoca szklanki wykrawaj koleczka w ktorych za pomoca np. kieliszka wytnij male dziurki tak jak w przypadku donutow. Z wycietych dziurek i skrawkow ciasta zagniec, rozwalkuj i wytnij kolejne krazki. W sumie wyszlo mi 21 sztuk.
W szerokim rondlu o grubym dnie, badz w WOKu rozgrzej olej. Powinno go byc na tyle duzo, by cronutsy swobodnie w nim plywaly nie dotykajac dna rondla. Olej podgrzewaj na srednim ogniu. Tluszcz powinien osiagnac temperature 175°C.
Kiedy tluszcz osiagnie pozadana temperature 175°C ostroznie przeloz cornutsy do oleju i smaz z obu stron na zloty kolor.
Jesli bedziesz obtaczac cronutsy w cukrze to zrob to zaraz po wyciagnieciu ich z oleju. Jesli natomiast chcesz je polukrowac badz obtoczyc w czekoladzie, to usmazone conutsy wyciagnij najpierw na talerz pokryty recznikiem papierowym, aby wchlona nadmiar tluszczu.
Ja cronutsy nadzialam kremem cukierniczym. Uzylam do tego podluznej tylki do nadziewania od Wiltona. Czesc cronutsow ozdobilam za pomoca cukru wymieszanego z cynamonem, a kolejna czesc roztopiona czekolada z dodatkiem lyzki oleju dzieki czemu ladnie lsnila. Wierzch mozecie ozdobic orzechami lub kolorowa posypka.
Smacznego ❤
Ojej jak pysznie wyglądają. Z posypką porywam 🙂
And to think I was going to talk to sonemoe in person about this.