Szkoda, ze moge Was tu zwabic jedynie samym zdjeciem.. Mysle, ze zapach i smak przyciagnalby tlumy 😀 Przedstawiam Wam moj autorski przepis na cupcakes, a mowiac scislej na bardzo aromatyczne muffinki nadziane musem z jablek zwienczone roza z frostingu, ktory ( jak obiecalam na fanpage’u) nie zawiera masla!!! 😀 Zalezalo mi, zeby mufinnki byly oryginalne pod wzgledem smaku, dlatego do ciasta zdecydowalam sie dodac przyprawe kakao-chili.
Zawiera ona prazone ziarna kakaowca i cynamonowca wonnego, chili, wanilie i aromat czekoladowy. Kolejnym udanym dodatkiem okazalo sie nadzianie muffinek musem z jablek 🙂 – Jednym slowem idealne jesienne polaczenie. Nie wiem czy przyprawa cacao-chili firmy Santa Maria jest dostepna na polskim rynku. Jesli nie, to mozecie pominac ten skladnik w przepisie lub zastapic go wlasna kombinacja przypraw np. korzennych dodajac do niej odrobine suszonych platkow chili 🙂
Wracajac do kremu/ frostingu.. Musze sie pochwalic, ze kolejny kulinarny eksperyment zaliczam do udanych 😀 Nareszcie stworzylam frosting bez dodatku masla. Krem jest puszysty, swietnie trzyma forme (tzn. nie rozplywa sie zaraz po udekorowaniu cupcakeow), a za sprawa cytryny ma orzezwiajacy smak. Jestem w 100% zadowolona z efektu jaki udalo mi sie uzyskac laczac ze soba jesienne mufinki i krem waniliowo- cytrynowy, ktory podzielilam na dwie czesci z czego jedna zabarwilam na rozowo. Tak powstaly piekne 2-kolorowe roze 😉
Babeczki upieklam specjalnie na przyjecie u kolezanki 🙂 Dziewczyny byly zachwycone i nastepnego dnia siedzac na wykladzie o moich cupcakesach rozmawialo i zachwalalo kilka osob 😀 – to takie niezwykle mile! 🙂 Szczegolnie, ze przepis skomponowalam sama . Teraz przepis musze jeszcze przetlumaczyc i podzielic sie nim z kolezankami 😀 Ale Wy macie to szczescie, ze przedstawie Wam go jako pierwszym 😀
Jesli macie ochote na mieciutkie, pachnace cynamonem babeczki z owocowa niespodzianka w srodku i przepysznym kremem na wierzchu, to dobrze trafiliscie! 🙂 Rozkoszne cupcakes kakao-chili z nuta cynamonu nadziane musem z jablek z lekkim, puszystym kremem waniliowo-cytrynowym juz na Was czekaja 🙂
Skladniki
(ok 30 sztuk (malych))
Muffinki
- 200 g masla, miekkiego
- 220 g maki
- 50 ml mleka
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1 lyzka przyprawy kakao- chili (opcjonalnie)
Nadzienie z jablek
- 4 duzych lub 6 malych jablek (uzylam odmiany Celesta- bardzo polecam!)
- 0,5 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzka soku z cytryny
- ewentualnie cukier
(mozna zastapic budyniem, dzemem lub Nutella)
Frosting
Wykonanie
Zacznijmy od frostingu. Na rzecz tych oto cupcakesow stworzylam przepyszny krem waniliowo-cytrynowy. Przepis i sposob wykonania znajdziecie tu. Polowe kremu zabarwilam na rozowo uzywajac do tego kilku kropel czerwonego barwnika spozywczego w plynie. Kiedy frosting bedzie juz gotowy, odstawcie go do lodowki i zabierzcie sie za muffinki.
Muffinki
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodawac po jednym jajku caly czas ucierajac. Make przesiac z cynamonem i przyprawa chili-kakao (jesli uzywacie) i dodac do maslanej masy. Na koncu wlac mleko ( jesli ciasto bedzie zbyt geste, dodac wiecej mleka. Jesli bedzie zbyt rzadkie, dodac wiecej maki). Wszystkie skladniki powinny ladnie sie ze soba polaczyc. Gotowym ciastem nalezy wypelnic papierowe papilotki do muffinek (moje byly male, wiec nakladalam po 1 pelnej lyzce ciasta do kazdej foremki). Piec w 190ºC przez ok 20 min.
Mus z jablek
Podczas, kiedy nasze mufinki beda pieknie rosly w piekarniku, my mozemy zabrac sie za przygotowanie pysznego musu jablkowego, ktorym wypelnimy babeczki.
Jablka nalezy obrac i zetrzec na tarce/ pokroic w drobniutka kostke, skropic sokiem z cytryny, przelozyc do rondelka i gotowac do miekkosci/ powstania musu. Caly sok powinien odparowac. Mus doprawic cynamonem. Jesli uzywacie kwasnych jablek, mozecie doslodzic je cukrem.
Muffinki ostudzic i w kazdej wyciac nozem lekkie wglebienie. W to miejsce nakladac mus z jablek. Wierzch muffinek pokryc kremem waniliowo- cytrynowym. Uzylam do tego rekawa cukierniczego napelniajac go biala i rozowa masa ( patrz zdjecia). Tak oto uzyskalam efekt dwukolorowych rozyczek. Tylka/ koncowka – 1M od Wiltona. Dekorowanie zaczynamy od srodka babeczki przesuwajac szpryca dookola.
Cupcakes najlepiej jest dobrze schlodzic przed podaniem, jesli maja dlugo stac w cieplym pomieszczeniu i chcecie, zeby krem ladnie zachowal swoja forme 🙂
Przepis dodaje do akcji :
Smacznego 🙂
To się nazywa eksplozja smaków:) Słodkie, ostre i lekko kwaśne…mrrrr…chętnie się skuszę:)
Ty to potrafisz wszystko pieknie podsumowac i ujac w slowa 😀
Mam nadzieje, ze sie skusisz 🙂 Ja przez to Twoje dzisiejsze ciacho z brzoskwiniami zaraz dopadne sie do piekarnika 😛
Mmm, pyszności 🙂 Podoba mi się takie połączenie smaków 🙂
Moim zdaniem krem wychodzi jeszcze lepszy z mascarpone – trzyma formę idealnie 🙂
Masz racje, krem z mascarpone jest genialny i taki zazwyczaj robie do tortow 🙂
Tym razem chcialam jednak troche ´´odchudzic´´ frosting ze wzgledu na moje dietujace sie kolezanki haha 😀
Pięknie wyglądają 🙂
Dziekuje 😉
Wyglądają cudnie i na pewno świetnie smakują 🙂
Tak, sa pyszne 🙂
Zachecam do zrobienia 😉
Też chcę taką! Chociaż jedną 😉
Czestuj sie do woli 😀
Pingback: Najlepszy krem/frosting do cupcakes i tortow – bez masla! | Chochlikikuchenne
Mniam 😀