Oto przepis dzieki ktoremu w mych oczach zaiskrzyly pazerne szugarowe chochliki, a nieprzyzwoita ciagota do slodkiego stala sie jeszcze silniejsza. BUM!!! Zakochalam sie. Ajjj! Cupcakes o ktorych mowa sa puszyste, idealnie wilgotne o lekko wyczuwalnej nucie czekolady. Calkowita doskonalosc i dopelnienie zwane „kropka nad i” otrzymujemy dzieki kremowemu frostingowi i nadzieniu z kwasnej konfitury lub fruzeliny.
-Powiadam Wam, Hedonizm!
Charakterystycznymi skladnikami ciasta red velvet cake sa : kakao, ocet, kefir i soda do pieczenia; reakcja ktora zachodzi po wymieszaniu kefiru z soda i octem pomaga wydobyc intensywny kolor i nadaje ciastu aksamitnej konsystencji- stad nazwa Red Velvet.
Z jedna reka na sercu, a druga wyciagnieta w kierunku kolejnego cupcakea, polecam ten przepis! Red Velvet Cupcakes poza genialnym smakiem przyciagaja wzrok pieknym kolorem, a udekorowane kremem i owocami robia ogromne wrazenie na stole ze slodkosciami. Sprawdza sie wiec na wszystkie okazje. #urodziny #walentynki #Boze_Narodzenie #Wielkanoc #itp_itd
Red Velvet Cupcakes
Porcja na 12 sztuk
- 60 g masla
- 150 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 3 lyzki gorzkiego kakao do wypiekow
- 1 lyzka ekstraktu z wanilii
- 1 lyzka* czerwonego barwnika w zelu
- 120 ml kefiru
- 200 g maki pszennej
- 0,5 lyzki sody
- 1,5 lyzki octu
- 0,5 lyzeczki soli
Wszystkie skladniki powinny byc temperatury pokojowej
Dodatkowo
- dzem wisniowy/ porzeczkowy
- frosting
- 12 papilotek do muffinek
- Ewentualnie owoce (u mnie malinki) do ozdoby
* W oryginalnym przepisie nalezy dodac 3 lyzki barwnika spozywczego. Domyslam sie, ze chodzi o barwnik w plynie, poniewaz mi wystarczylo jedynie 1,5 lyzki barwnika w zelu by uzyskac bardzo intensywny kolor. UWAGA: Warto zainwestowac w barwnik dobrej firmy. Wydamy nieco wiecej, ale pamietajmy, ze zaledwie odrobinka wystarczy, by uzyskac pozadany kolor. Do tej pory bardzo zadowolona bylam z barwnikow firmy ProGel, Wilton i Cacas. Jesli macie swoje faworyty, podzielcie sie nimi w komentarzu 🙂
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180ºC (opcja gora-dol).
Maslo ubijamy z cukrem na puszysty bialy krem przez ok. 3 minuty. Nastepnie dodajemy jajko i kontynuujemy miksowanie do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej miseczce za pomoca lyzki mieszamy kakao z ekstraktem waniliowym i czerwonym barwnikiem. Powinnismy uzyskac gesta paste, ktora stanowi nasza baze kolorystyczna. Do pasty z barwnikiem dodajemy po lyzce kremu maslanego i miksujemy.
Redukujemy obroty miksera i dodajemy polowe kefiru wraz z polowa uprzednio przesianej maki pszennej. Nastepnie dodajemy reszte kefiru wraz z maka i dokladnie miksujemy zeskrobujac pozostalosci masy ze scianek miski.
Na koncu dodajemy sol, sode i ocet– miksujemy. Po dodaniu tych skladnikow masa stanie sie puszysta i aksamitna. -Przypuszczam ze stad nazwa Red Velvet Cake 😉
Papierowe papilotki umieszczamy w formie do muffinek i kazda napelniamy mniej wiecej jedna lyzka ciasta. Forme wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie muffinki wyciagamy z formy i ukladamy na kratce z piekarnika do ostudzenia. Za pomoca malej lyzeczki wydlubujemu srodki muffinek, nadziewamy dzemem i pokrywamy wydlubana czescia ciasta.
Dekorujemy kremem i owocami.
Cupcakes przechowujemy w lodowce 🙂
Smacznego!♥
Cuda na talerzu 😀 Mega smacznie to wygląda:d