Babka wielkanocna z czekolada i jagodami (najlepsza)

babka wielkanocna z jagodami i czekolada

Pozwole sobie stwierdzic, ze nie ma Wielkanocy bez babki piaskowej! Dlatego tez moze uda mi sie skusic Was na moja cytrynowa babke z czekoladowym nadzieniem i jagodami!?  To zdecydowanie najlepsza babka jaka jadlam.. i nie mowie tego tylko dlatego, ze to moj autorski przepis. Na dowod mam jeszcze trzy niezalezne opinie! 🙂 Babeczka najlepiej smakuje jeszcze ciepla, wtedy czekolada jest plynna..mmmm.. marzenie! 😀

Chyba nie potrafie czarowac, bo zaklecie ” babko, babko udaj sie , bo jak nie to cie zjem”  nie do konca zadzialalo haha.  Babka sie udala… a i tak zostala spalaszowana co do ostatniego okruszka 😛

Kochani! Z czystym sumieniem gwarantuje, ze sie nie zawiedziecie! 😉

embed_cbWRaQuEam7nuAIcxjMuBCh3vqg1xgzz

Skladniki

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szkl maki ziemniaczanej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 250g masla
  • niepelna szklanka cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jaj
  • krem czekoladowy (Nutella)
  • 150g  jagod

DEKORACJA

  • ok. 100g jagod
  • czekoladowe kuleczki (drazetki)
  • tabliczka czekolady + 2 lyzki mleka
  • kilka listkow swiezej melisy cytrynowej /miety

Wykonanie

Cytryne sparzyc, aby pozbyc sie wszystkich chemikalii  ktorymi zapewne jest nasiaknieta. Nastepnie  zetrzec z niej skorke na tarce o malych oczkach.

Obie maki przesiac przez sitko z proszkiem do pieczenia.

Miekkie maslo zmiksowac ”do bialosci” w duzej misce. Stopniowo dodawac cukier ciagle ubijajac. Wbijac po jednym jajku i nadal ubijac. Kiedy otrzymamy jednolita zolta mase nalezy wlac mleko z ziarenkami wanilii, skorke z cytryny i dokladnie wymieszac, a  nastepnie dosypywac po troche naszej macznej mieszanki. Calosc dokladnie polaczyc za pomoca miksera. Dodac wczesniej umyte jagody i delikatnie wymieszac lyzka, aby przypadkiem nie uszkodzic owocow, bo wyplynie z nich sok a tego nie chcemy.

Ciasto podzielic na dwie w miare rowne czesci po czym jedna porcje wlac do wysmarowanej obficie maslem i posypanej bulka tarta formy z kominem. Teraz mozemy nadziac nasza  babe pyszna czekolada, co czynimy rozprowadzajac ja na powierzchni ciasta w formie, pamietajac o zachowaniu odstepu od scianek formy jak i komina. Nastepnie wlewamy do formy pozostala czesc ciasta i delikatnie wyrownujemy wierzch lyzka.

SONY DSC

Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 175ºC i pieczemy przez ok 50-60 min.

Jesli zdolamy sie powstrzymac od spalaszowania jeszcze goracej i nieziemsko pachnacej babki, mozemy udekorowac ja polewa z roztopionej czekolady z 2 lyzkami mleka , jagodami i czekoladowymi kuleczkami 🙂 Tu liczy sie Wasza inwencja tworcza !

cyrtynowa babka piaskowa z jagodami i czekolada

babka wielkanocna

najlepsza babka piaskowa z jagodami i czekolada

Smacznego! 🙂

18 uwag do wpisu “Babka wielkanocna z czekolada i jagodami (najlepsza)

  1. Przepiękna jest Twoja babeczka! Wygląda doskonale. Soczysta i wilgotna.
    Bardzo takie lubię. Z jagodami,mniam:)
    Radosnych Świąt Wielkanocnych!:)

Dodaj komentarz