Pozwole sobie stwierdzic, ze nie ma Wielkanocy bez babki piaskowej! Dlatego tez moze uda mi sie skusic Was na moja cytrynowa babke z czekoladowym nadzieniem i jagodami!? To zdecydowanie najlepsza babka jaka jadlam.. i nie mowie tego tylko dlatego, ze to moj autorski przepis. Na dowod mam jeszcze trzy niezalezne opinie! 🙂 Babeczka najlepiej smakuje jeszcze ciepla, wtedy czekolada jest plynna..mmmm.. marzenie! 😀
Chyba nie potrafie czarowac, bo zaklecie ” babko, babko udaj sie , bo jak nie to cie zjem” nie do konca zadzialalo haha. Babka sie udala… a i tak zostala spalaszowana co do ostatniego okruszka 😛
Kochani! Z czystym sumieniem gwarantuje, ze sie nie zawiedziecie! 😉
Skladniki
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 szkl maki ziemniaczanej
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 250g masla
- niepelna szklanka cukru
- ziarenka z laski wanilii
- skorka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- 5 jaj
- krem czekoladowy (Nutella)
- 150g jagod
DEKORACJA
- ok. 100g jagod
- czekoladowe kuleczki (drazetki)
- tabliczka czekolady + 2 lyzki mleka
- kilka listkow swiezej melisy cytrynowej /miety
Wykonanie
Cytryne sparzyc, aby pozbyc sie wszystkich chemikalii ktorymi zapewne jest nasiaknieta. Nastepnie zetrzec z niej skorke na tarce o malych oczkach.
Obie maki przesiac przez sitko z proszkiem do pieczenia.
Miekkie maslo zmiksowac ”do bialosci” w duzej misce. Stopniowo dodawac cukier ciagle ubijajac. Wbijac po jednym jajku i nadal ubijac. Kiedy otrzymamy jednolita zolta mase nalezy wlac mleko z ziarenkami wanilii, skorke z cytryny i dokladnie wymieszac, a nastepnie dosypywac po troche naszej macznej mieszanki. Calosc dokladnie polaczyc za pomoca miksera. Dodac wczesniej umyte jagody i delikatnie wymieszac lyzka, aby przypadkiem nie uszkodzic owocow, bo wyplynie z nich sok a tego nie chcemy.
Ciasto podzielic na dwie w miare rowne czesci po czym jedna porcje wlac do wysmarowanej obficie maslem i posypanej bulka tarta formy z kominem. Teraz mozemy nadziac nasza babe pyszna czekolada, co czynimy rozprowadzajac ja na powierzchni ciasta w formie, pamietajac o zachowaniu odstepu od scianek formy jak i komina. Nastepnie wlewamy do formy pozostala czesc ciasta i delikatnie wyrownujemy wierzch lyzka.
Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 175ºC i pieczemy przez ok 50-60 min.
Jesli zdolamy sie powstrzymac od spalaszowania jeszcze goracej i nieziemsko pachnacej babki, mozemy udekorowac ja polewa z roztopionej czekolady z 2 lyzkami mleka , jagodami i czekoladowymi kuleczkami 🙂 Tu liczy sie Wasza inwencja tworcza !
Smacznego! 🙂
mmmmm wygląda obłędnie!!! koniecznie muszę spróbować to cudo 😀
Milo slyszec to od kogos kto nie pala do slodkosci rownie ogromna miloscia jak ja 😀
piękna babka 🙂
Bardzo dziekuje 😀
wygląda świetnie! 🙂 i te owoce… mniam, mniam 🙂
Dziekuje 🙂 Babka nabiera takiego fajnego charakteru dzieki owocom 😀
U Ciebie rownież zmiany i to same dobre!!! Cudne zdjęcia, pyszna babeczka. I jak tu się nie skusić? Dawaj tu zaraz kawałeczek:D Welcome back kochana:D:*
Tak sie ciesze, ze zmiany sie podobaja! 😀
A na babeczke serdecznie zapraszam.. trudno sie jej oprzec hahaha 😛
Dziekuje :*
Łał! Wspaniała 🙂
Dziekuje 😀
Przepiękna jest Twoja babeczka! Wygląda doskonale. Soczysta i wilgotna.
Bardzo takie lubię. Z jagodami,mniam:)
Radosnych Świąt Wielkanocnych!:)
Dziekuje kochana! 🙂
Tobie takze zycze wszystkiego co dobre :*
Wygląda obłędnie… a te dodatki mmm:-)
Zdrowych i Wesołych Świąt!:-)
Dziekuje Judytko! 🙂
Babka wygląda obłędnie 😀
Nieskromnie mowiac.. tak tez smakuje 😀
wszystko ładnie pięknie ale nie jest napisane o dodaniu cytryny…
Dziekuje za uwage 🙂
Juz nanioslam poprawki 🙂