Banoffee pie

Banoffee pie

Banoffee pie to klasyczny, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu deser wywodzacy sie z Anglii. Nazwa Banoffe to polaczenie slow ´´banana´´i ´´toffee´´, ktore sa glownymi skladnikami owego ciasta 🙂 Tarta nie wymaga pieczenia i jest naprawde pyszna! Z pewnoscia bede wracac do tego przepisu wielokrotnie. Goraco polecam ❤

Banoffee pie

  • 2-3 dojrzale banany
  • 1 puszka kajmaku (395 g)
  • 100 g gorzkiej czekoladybanoffee tutorial
  • 1 paczka ciasteczek digestive (400g)
  • 100 g masla
  • 300 ml smietany 38%
  • 1 paczka cukru waniliowego (16 g)
  • kakao do posypania

Ciasteczka zblendowac na piasek i dodac rozpuszczone maslo. Kontynuowac blendowanie do momentu gdy ciasteczka beda przypominac mokry piasek. Pokruszonymi ciasteczkami wypelnic forme o srednicy 20-24 cm pozostawiajac ok 5 cm brzegi i wyrownac za pomoca lyzki. Forme z ciasteczkowym spodem wstawic do zamrazalki na 10 min.

Czekolade rozpuscic i wymieszac z kajmakiem. Tak powstalym kremem wypelnic ciasteczkowy spod. Banany pokroic w grube talarki i ulozyc na calej powierzchni kremu kajmakowego.  Kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym i pokryc banany.

Gotowa tarte odstawic do lodowki na co najmniej 1-2 godziny.

Przed podaniem posypac kakao 🙂banoffee pie

Smacznego :*

2 uwagi do wpisu “Banoffee pie

Dodaj komentarz