Banoffee pie to klasyczny, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu deser wywodzacy sie z Anglii. Nazwa Banoffe to polaczenie slow ´´banana´´i ´´toffee´´, ktore sa glownymi skladnikami owego ciasta 🙂 Tarta nie wymaga pieczenia i jest naprawde pyszna! Z pewnoscia bede wracac do tego przepisu wielokrotnie. Goraco polecam ❤
Banoffee pie
- 2-3 dojrzale banany
- 1 puszka kajmaku (395 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 paczka ciasteczek digestive (400g)
- 100 g masla
- 300 ml smietany 38%
- 1 paczka cukru waniliowego (16 g)
- kakao do posypania
Ciasteczka zblendowac na piasek i dodac rozpuszczone maslo. Kontynuowac blendowanie do momentu gdy ciasteczka beda przypominac mokry piasek. Pokruszonymi ciasteczkami wypelnic forme o srednicy 20-24 cm pozostawiajac ok 5 cm brzegi i wyrownac za pomoca lyzki. Forme z ciasteczkowym spodem wstawic do zamrazalki na 10 min.
Czekolade rozpuscic i wymieszac z kajmakiem. Tak powstalym kremem wypelnic ciasteczkowy spod. Banany pokroic w grube talarki i ulozyc na calej powierzchni kremu kajmakowego. Kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym i pokryc banany.
Gotowa tarte odstawic do lodowki na co najmniej 1-2 godziny.
Przed podaniem posypac kakao 🙂
Smacznego :*
Prawdziwa słodka rozpusta:)
Uwielbiam to ciasto 🙂