Weganski mus czekoladowy + video

SONY DSC

Zastanawialiscie sie kiedys z jakimi ograniczeniami spotykaja sie ludzie z alergiami pokarmowymi? Nietolerancja laktozy, uczulenie na jajka czy celiakia- nietolerancja glutenu pojawiaja sie w zyciu wielu osob i zmuszaja do wyeliminowania z diety produktow zawierajacych dane alergeny. Wlasnie z mysla o alergikach i weganach z wyboru (ktorych osobiscie bardzo podziwiam za umiejetnosc zastapiania produktow zwierzecych zamiennikami roslinnymi) przygotowalam weganski mus czekoladowy. Nie zawiera on jajek, mleka pochodzenia zwierzecego ani czekolady! Chochlikowy mus to polaczenie nieco zmodyfikowanej Avocadellii z sekretnym skladnikiem ktorym jest ubita na sztywno aquafaba, czyli woda pozostala po odcedzeniu cieciorki! To dzieki mojej siostrze dowiedzialam sie, ze wode z cieciorki ubija sie niczym kurze bialka i koniecznie musialam sprawdzic czy aby napewno tak sie dzieje. Sami zobaczcie na zalaczonym filmiku♥ Zapraszam na zdrowy deserek 🙂

Weganski mus czekoladowy

  • 1 duze awokado
  • 5 pelnych lyzek kakao do pieczenia
  • 3 lyzki likieru kawowego
  • 1 lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 5 lyzek cukru
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 150 ml wody odcedzonej z ciecierzycy

Awokado, kakao, likier kakowy, kawe w proszku, mleko kokosowe i cukier blendujemy na gladki krem i przekladamy do miski.

blendowanie

Ciecierzyce odcedzamy na sitku, a otrzymany plyn (aquafabe) ubijamy na sztywna piane za pomoca miksera.

aquafaba

Do kremu kakaowo-awokadowego stopniowo dodajemy ubita na sztywno aquafabe i delikatnie mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Powinniscie otrzymac mus o konsystencji gestego smoothie. Mus przekladamy do naczynia w ktorym macie zamiar go serwowac. Odstawiamy do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Podajemy z owocami i dodatkami wedle uznania 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Weganski mus czekoladowy + video

  1. Brawo chochliku! Bardzo sie ciesze, ze jestes otwarta na przepisy weganskie 🙂 Swietny pomysl z woda z ciecierzycy! czy sprawdzi sie rowniez jako zastepnik bialek do bezy?

    Pozdrawiam Cie serdecznie 🙂

Dodaj komentarz