Gratynowane ziemniaki to mój weekendowy comfort food. Pasują do obiadów wegetariańskich, mięs i ryb. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać. Stanowią idealny dodatek do obiadu jeśli oczekujesz gości. Możesz przygotować je wcześniej, a później tylko podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Ziemniaki których użyłam miały ładną, cieńką skórkę, więc postanowiłam ich nie obierać. Skórka jest przecież pełna wartości odżywczych takich jak witaminy C i B oraz składników mineralnych, jak wapń, żelazo i jod. Zależało mi na tym by ziemniaki w miarę szybko zmiękły podczas pieczenia, dlatego też pokroiłam je w bardzo cieniutkie talarki. Najlepiej użyć do tego mandoliny lub krajaczki do sera.
Wybór ziół jakie dodacie należy do Was. Polecam tymianek i oregano. To samo dotyczy żółtego sera, który fajnie podkręca smak tego dania. Ja wybieram często norweski ser z dziurami Jarlsberg, który ma wyrazisty, lekko ostrawy posmak.
Zapraszam do wypróbowania mojego autorskiego przepisu! Mam nadzieje że posmakuje Wam tak jak wszystkim, których miałam okazje wczoraj gościć.
Składniki
(Na 4-6 porcji)
- 8 dużych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 ml śmietanki kremówki
- Sól (u mnie morska)
- Pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Tymianek lub oregano
- 2-3 garści żółtego sera
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie talarki. Użyłam do tego krajaczki do sera.
Cebulę obieramy, kroimy na pół a następnie w cieńkie piórka. Wszystko mieszamy w garnku, dodajemy drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Ilość soli zależy od Waszych upodobań smakowych. Ja dodałam 3 łyżeczki soli morskiej w płatkach i ok. 0,5 łyżeczki pieprzu.
Następnie dodajemy kilka gałązek świeżych ziół (równie dobrze możecie użyć suszonych) i zalewamy kremówką.
Całość gotujemy przez 10 min i co jakiś czas mieszamy, aby ziemniaki nie przywarły do dna garnka.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i ostrożnie przelewamy do niego ziemniaki. Wyrównujemy, posypujemy ziołami i żółtym serem.
Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą od naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20-30 min w 220°C opcja góra-dół. Po tym czasie za pomocą widelca sprawdzamy czy ziemniaki zmiękły. Jeśli tak, ściągamy pokrywę/folię i pieczemy jeszcze przez 5 min włączając nawiew aby ser lekko się zezłocił.
Odstawiamy na 10 min przed serwowaniem aby całość lekko „zgęstniała” co ułatwi nakładanie.
Propozycja podania: Gratynowane ziemniaki z wegetariańskim sznyclem, sosem pieczarkowym i lekką sałatką z serem feta.
Smacznego!