Taa-daaam 😀 Dzisiaj bedzie o najbardziej nowatorskim hamburgerze 🙂 Slyszeliscie o genialnym wynalazku japonsko-amerykanskiego entuziasty nudli, Keizo Shimamoto? Ja nie moglam przestac myslec o nudlowych burgerach odkad przypadkiem znalazlam o nich artykul w jednej z zagranicznych gazet internetowych. Od tamtej pory w glowie siedzialo mi miliony pomyslow na moja wlasna wersje nudlowego burgera, ktora w oryginale ( Ramen Burger) sklada sie z soczystego hamburgera (kotleta), jajka sadzonego z plynnym zoltkiem, garstki swiezych warzyw i sosu na bazie jajek- wszystko umieszczonych pomiedzy dwoma ”chlebkami” ze smazonych na patelni nudli. Jesli bywacie tu czesto, to wiecie ze koooocham makaron 😀 Tak wiec nie zdziwi Was fakt, jak bardzo przypadl mi do gustu burger, w ktorym bulka zostala zastapiona nudlami 🙂
Dziwnie sie czuje proponujac Wam fast fooda 😛 Ogolnie rzecz biorac nie jadam hamburgerow i innych fastow, bo kojarza mi sie z bulka napompowana chemia i kotletem niewiadomego pochodzenia ociekajacym trans-tluszczem. ALE taka domowa wersja to zupelnie co innego. 🙂 Tutaj mamy kontrole nad swiezoscia i jakoscia wolowinki (z ktorej powstaje prawdziwy hamburger), dodatkami, pieczywem i sosami. Jednym slowem mozemy kombinowac do woli i dodawac wszystko co lubimy i na co mamy ochote 😀
Czy musze Was zachecac do zrobienia tego przepysznego, domowego hamburgera?- i to nie byle jakiego hamburgera! Efektowny, przepyszny, soczysty♥ A jesli dodam, ze moj nudlowy hamburger zwienczony zostal najlepszym dressingiem jaki mialam okazje do tej pory wymyslic? Chyba slyszeliscie o sosie Worcester/ Worcestershire? Znajdziecie go miedzy innymi w dressingu do salatki Cesar i w drinku Krwawa Mary. To wlasnie on nadaje niezastapionego smaku mojemu dressingowi – jest genialny! 🙂
Tym oto przepisem na moja wlasna wersje noodle burgera otwieram nowa kategorie w chochlikowym menu, ktora nosi nazwe : Hybrid food – hybrydowe jedzenie 🙂 Co to takiego? – Juz tlumacze 🙂 Za granica panuje obecnie totalny szal na tak zwany hybrid food- czyli jedzenie skladajace sie z dwoch roznych potaw ( dwa w jednym). Przykladem jest moj noodle burger, ktory mozna podzielic na dwa pierwotne czynniki/ skladniki :
- Hamburger
- Nudle
Innym przykladem moze byc sernik i lody w jednym albo ostatnio popularna pizza i taco w jednym 🙂 Nie przeciagajac wstepu.. z wielkim podekscytowaniem wyczekujac Waszych komentarzy i ocen, zapraszam Wszystkich na moj hybrydowy eksperyment 🙂 – bardzo smaczny, sycacy i niebanalny eksperyment 😀 W tej chwili zapominamy na moment o diecie i pozwalamy sobie na odrobine kulinarnego szalenstwa 😛 Jestem pewna, ze moj nudlowy hamburger rozpiesci niejedno podniebienie i wprawi w zachwyt swoja oryginalnoscia 🙂
Skladniki
(1 noodle burger)
BURGER
- 100-150 g miesa wolowego, mielonego
- 1 lyzeczka musztardy (mozna pominac)
- malutka cebula, drobno posiekana
- 1 lyzeczka sosu Worcestershire
- 1 zoltko
- pieprz
NOODLOWE CHLEBKI
- 100 g nudli (1 paczka) + woda i sol (Ramen noodles/ makaron z zupki chinskiej)
- 2 jajka ( lub 1 jajko i bialko, ktore pozostalo po przygotowaniu hamburgera/kotleta)
- olej do smazenia
NAJLEPSZY DRESSING
- musztarda – 3 lyzki
- keczup – 3 lyzki
- majonez – 3 lyzki
- ostry sos tabasco / taco – kilka kropel/ 2 lyzki
- sos worcester – 1-1,5 lyzki
DODATKI
(wg uznania)
- kilka plastrow zoltego sera (najlepiej American cheese – taki w folii w plasterkach, poniewaz szybko sie topi)
- 2 korniszony lub ogorki kiszone
- mieszanka listkow salat
+ proponuje dodac jeszcze kilka krazkow czerwonej cebuli i pomidora
Wykonanie
DRESSING
Skladniki dressingu polaczyc ze soba w miseczce – wstawic do lodowki. Oczywiscie ilosc dodawanych sosow mozesz regulowac wg wlasnego smaku.
NOODLOWE CHLEBKI
Noodle wrzucic do osolonego wrzatku i gotowac wg przepisu na opakowaniu – u mnie 3-4 min (jesli uzywasz nudli z zupek chinskich nie dodawaj zalaczonej przyprawy!). Nastepnie przelozyc na durszlak i odcedzic z wody. W misce rozbeltaj jajka i zanurz w nich nudle mieszajac, tak by jajko pokrylo caly makaron.
Przygotowac 2 okragle naczynia Ø 10-12 cm – u mnie mini tortownica Ø 12 cm. Dno wyscielic folia spozywcza tak, zeby konce folii wystawaly poza brzegi naczynia/foremki. W formie umiesic polowe nudli, brzegi folii zawinac do srodka i naczyniem o takiej samej srednicy docisnac nudle, tak, zeby sie rowno splaszczyly ( czy jest to zrozumiale?) Tak samo postapic z druga czescia nudli i wstawic do zamrazalnika na 15 min, zeby nudle zespoily sie z jajkiem, co ulatwi nam pozniejsze smazenie. W tym czasie przygotowac hamburgery/kotlety.
Po kwadransie wyciagnac nasze nudlowe blaty i pozbawic folii. Na patelni rogrzac ok. 1,5 lyzki oleju i delikatnie umiescic na nim nasze nudlowe chlebki. Smazyc na srednim ogniu (zeby sie nie spalily) z obu stron az sie zarumienia – ok. 2-4 min z kazdej strony.
HAMBURGER/ KOTLET
W misce umiescic mieso mielone, zoltko, sos worcester, drobno posiekana cebulke, lyzeczke musztardy i szczypte pieprzu. Calosc polaczyc ze soba tworzac jednolita mase. Forme, ktora uzywalismy do nudli ponownie wyscielic folia spozywcza, przelozyc do niej mieso i zawinac brzegi folii do srodka. Kotleta splaszczyc obciazajac go z gory naczyniem o takich samych wymiarach. Wstawic do zamrazalki na czas smazenia nudlowych chlebkow.
Kotleta smazyc z obu stron na lekko natluszczonej patelni grillowej – ok. 3 min z kazdej strony.
CALOSC
Nudlowy chlebek posmarowac czescia dressingu i warstwami ukladac dodatki, tak zeby burger znalazl sie dokladnie w srodku pomiedzy dwoma blatami nudli i dodatkami. Docisnac lekko dlonia w celu ”sklejenia” burgera.
Serwowac na cieplo. Najwygodniej jesc za pomoca noza i widelca 🙂
Wpis dodaje do akcji :
Smacznego 🙂
O kurcze. O mamusiu. Jesteś boska:)
O takim hamburgerze bym nawet w życiu nie pomyślała:) Za to kocham kuchnię – że eksperymenty bywają w niej bardzo udane:)
To nie ja jestem boska, tylko ten burgerek (a w szczegolnosci nudlowa czesc 😛 )
Ale dziekuje, dziekuje 😀 bardzo mi milo 😀
Nie wiem czy jadasz takie wynalazki, ale naprawde polecam sprobowac! 😉
Gwarantuje, ze zrobi furrore na kazdej imprezie czy grillu 😀
O tak 🙂 Eksperymenty lubie najbardziej ❤ – a jeszcze jak maja zaskakujaco dobry rezultat.. skacze ze szczescia i nie moge usiedziec na miejscu haha:D
przyzna, że ja z takimi nowinkami to ja do tyłu jestem 😉
ale podoba mi się taki hamburger 😀 wygląda cudacznie i jest w nim coś zachwycającego 😀
Uwierz mi, ze ja tez nie jestem tak calkiem na bierzaco.. brak mi na to czasu..a szkoda bo bardzo lubie eksperymentowac 😀
Absolutnie genialny pomysł!
Bardzo dziekuje 🙂
Mam nadzieje, ze Cie zainspiruje i moze zrobisz takiego burgerka? 🙂
Jesli tak, to z niecierpliwoscia czekam na Twoja opinie 😀
Ciekawe 🙂
Ciekawe i dobre – mowie Ci 😀
Dzisiaj chyba bedzie powtorka 😛
O rany, ale genialnie wygląda!!
Dzieki 😀
Skuszona zaproszeniem zaglądam 🙂 Wyglądają łajnie i smacznie. Burgery z rāmenem zrobiły się modne niedawno, ale takie nowatorskie nie są. W Japonii pojawiły się około 2008 roku, a jeszcze wcześniej jadano burgery, z makaronami w środku (polecam, też fajnie smakują zwłaszcza w połączeniu z pieczoną wieprzowiną).
Bardzo mi milo 🙂
Cenne uwagi- dziekuje 🙂
Dla mnie samej i pewnie wiekszosci europejczykow jest to jednak nowatorska forma podania burgera 🙂
A makaron w srodku brzmi fantastycznie 😀